?>

BARÜ, depremden etkilenen gebe ve lohusa kadınlar için bölgede çalışma başlattı

BARTIN ÜNİVERSİTESİNDEN (BARÜ) 5 ÖĞRETİM ELEMANI DEPREMDEN ETKİLENEN GEBE VE LOHUSA KADINLARA ULAŞARAK SAĞLIK DURUMLARINI DEĞERLENDİRMEK İÇİN BÖLGEYE GİTTİ.

Eğitim - 3 yıl önce

Bartın Üniversitesinden (BARÜ) 5 öğretim elemanı, depremden etkilenen gebe ve lohusa kadınlara ulaşarak sağlık durumlarını değerlendirmek için bölgeye gitti.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Yalnız Dilcen’in yürütücüsü olduğu "Deprem Yaşayan Gebe ve Lohusalarda Psikososyal Sağlık Durumunun Tespiti" adlı proje kabul edildi. TÜBİTAK’ın "1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Projesi" dahilinde Dilcen ile birlikte Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Çakır Koçak, Dr. Öğr. Üyesi Hanifi Dülger, Arş. Gör. Güleser Ada ve Arş. Gör. Feyza Demir Bozkurt Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Afşin ilçelerinde incelemelerde bulunuyor.

Anne ve bebeklerin ihtiyaçları da karşılanıyor

Çadır kentlerde bulunan gebe ve lohusa kadınlarda depremin ruh sağlığı üzerine etkilerini araştıran ekip, yüz yüze görüşmeler yaparak ileriye dönük planlamaları hazırlıyor. Bartın’dan hareket eden ekip, aynı zamanda anne ve bebeklerin ihtiyaçlarını gidermek için hazırlanan yardımları ulaştırıyor. Akademisyenlerden oluşan 5 kişilik ekibe, 2 destek personeli de koordinasyon süreçlerinde yardımcı oluyor.

Ayrıca, Sağlık Bilimleri Fakültesinden Öğr. Gör. Ebru Cirban Ekrem de, "Deprem Öncesi ve Sonrası Engeli Olan Depremzedelerin Durum Tespiti ve Sağlık Bakım Gereksinimlerinin Belirlenmesi: Malatya İli Örneği" başlıklı projede araştırmacı olarak saha çalışmalarına katılacak.

Anne ve bebek sağlığı konusuna odaklanılacak

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Dilcen, "Deprem gibi doğal afetlerden sonra toplumsal nüfusun devamlılığı ve epigenetik aktarım süreçleri açısından tüm toplum için özel bir yeri olan gebe ve lohusa kadınların sağlığını korumak çok önemlidir. Gebelik ve lohusalık sürecindeki kadınların psikolojik anlamda iyi olması hem anneyi hem bebeği etkileyerek, toplumun da kalkınmasında önemli rol oynar. Diğer taraftan deprem gibi doğal afetlerin bireyleri aşırı strese maruz bırakarak fiziksel ve zihinsel sağlığını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Fakat depremlerin gebe ve lohusa kadınlar üzerine etkisi hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu nedenlerle Türkiye’de peş peşe meydana gelen ve geniş çaplı yıkıcı etkisi olan şiddetli depremlerden etkilenen gebe ve lohusa kadınların bu proje ile ruhsal sağlık durumları tespit edilecektir" dedi.

BARÜ tüm imkanlarıyla yaraları sarmaya çalışıyor

Üniversite bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalara değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise, "Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan büyük yıkımın ardından devletimizin tüm kurumları gibi Bartın Üniversitesi ailesi olarak bizler de seferber olduk. Depremden etkilenen illerde görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız arama, kurtarma ve lojistik konularında destek verirken Bartın’da da bölgenin ihtiyacı olan yardımları karşılamak için yoğun gayret sarf ediyoruz. El birliğiyle aşacağımıza inandığımız bu sürece bilimsel çalışmalarımızla da destek vermek için sahadayız. Yapı ve zemin hasarları, yapı dinamiği, deprem davranışı konularında yapılan 3 projede yer alan bilim insanlarımızın ardından şimdi de, 2 ayrı projede sağlık alanında yapılabilecekleri değerlendiriyorlar. TÜBİTAK tarafından desteklenen çalışmalarımızda emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’İN 3 DİRİ FAY HATTI

2023-02-18 10:24 - Gündem

ABDli aktör Bruce Willis, demans hastalığına yakalandı

2023-02-17 00:00 - Magazin

Depremde atölyeleri yıkılmıştı şimdi depremzedeler için soba üretiyorlar

2023-02-14 11:00 - Genel

Adanadaki yaralı 49 depremzede ve 25 refakatçi Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçakla İstanbula getirildi

2023-02-14 05:00 - Asayiş

Türkiye yazılı topa vurmayan Enes Trabzonsporun gönderdiği top ve formasına kavuştu

2023-02-20 15:00 - Spor

12 bin yıllık Göbeklitepe iki depremde de hasar görmedi

2023-02-18 16:00 - Kültür Sanat

Afet bölgesindeki hayvan yetiştiricilerine yem desteği verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazetede

2023-02-17 02:30 - Genel

BAFTA Ödüllerinde Türkiyedeki deprem felaketi unutulmadı

2023-02-20 13:00 - Kültür Sanat

Malatyada 386 yıllık Kervansaray şiddetli depremlere göğüs gerdi

2023-02-18 12:00 - Kültür Sanat

Liseli öğrencilerin ürettiği prizler depremzedelere ışık olacak

2023-02-14 09:30 - Genel

İlgili Haberler

Bayburt’ta koruyucu ailelere eğitim verildi

10:40 - Eğitim

Eğitim Bilimci Paşayev’in Bakü’deki ‘Beden Dili ve Etkili İletişim’ semineri yoğun ilgi gördü

10:28 - Eğitim

ASO’dan eğitime büyük yatırım: 4 büyük üniversite ile iş birliği

10:15 - Eğitim

OMÜ’de 2025 yılının öne çıkan akademik başarıları ödüllendirildi

10:12 - Eğitim

Kaymakam Güldoğan’dan okullarda yerinde inceleme

10:13 - Eğitim

Günün Manşetleri

Askere gidecekti, tabutuna "O şimdi asker" yazılı tülbent serildi

13:58 - Asayiş

Polisten tarihi eser operasyonu

13:56 - Asayiş

Kaldırımda yürüyen kişiye silahlı saldırı: 2 yaralı

13:49 - Asayiş

Taziye evine yemek yaparken evini yakıyordu

13:48 - Asayiş

Bu okulda manav var, görevli yok

13:45 - İnsan