?>

Basın mirasının ilk adımları BUÜ’de sergileniyor

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BUÜ) EMEKLİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. MUSTAFA KARA’NIN ŞAHSİ KOLEKSİYONUNDAN DERLENEN "1886-1928 YILLARI ARASINDA ÇIKARILAN OSMANLICA DERGİLERİN İLK SAYILARI" SERGİSİ, PROF. DR. METE CENGİZ KÜLTÜR MERKEZİNDE ZİYARETE AÇILDI.

Kültür Sanat - 3 ay önce

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara’nın şahsi koleksiyonundan derlenen "1886-1928 Yılları Arasında Çıkarılan Osmanlıca Dergilerin İlk Sayıları" sergisi, Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezinde ziyarete açıldı.

Etkinliğin açılış törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftci, Genel Sekreter Mehmet Aydemir, üniversite personeli ve öğrenciler katılım sağladı. Bursa’nın fethinin 700. yılı anısına düzenlenen sergi, Osmanlı’nın son döneminden Cumhuriyet’in ilanına kadar uzanan geniş bir yayın yelpazesini kapsıyor.

Üniversitenin yaşayan hafızası

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Prof. Dr. Mustafa Kara’nın üniversitenin ve Bursa’nın kültürel kimliğinde çok kritik bir pay sahibi olduğunu belirtti. Mustafa Kara’nın akademik kimliğinin ötesinde, şehre ve ülkeye değer katan bir "abi" figürü olduğunu ifade eden Yılmaz, hocanın sadece eserleriyle değil, bizzat yaparak ve yaşayarak yol gösterdiğini vurguladı. Sergilenen materyallerin, üniversitenin kültürel hafızasını diri tuttuğunu söyleyen Rektör Yılmaz, Mustafa Kara’nın fotoğrafçılıktan koleksiyonerliğe kadar uzanan sanat ve kültür merakının tüm akademiye örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Kurum adına teşekkürlerini sunan Yılmaz, bu değerli arşivin öğrencilerle buluşmasının tarih bilinci açısından büyük bir kazanç olduğunu kaydetti.

"Kendi müzeniz için bugün besmeleyi çekin"

Serginin küratörlüğünü de üstlenen Prof. Dr. Mustafa Kara ise açılışta yaptığı konuşmada özellikle 1886 ile 1928 yılları arasındaki döneme odaklandıklarını belirtti. Arşivindeki binlerce eser arasından seçtiği 40 adet "birinci sayı" dergiyi öğrencilerle buluşturan Kara, bu seçkinin deryada bir katre olduğunu ifade etti. 1908 sonrası yaşanan yayın furyasının kültürel zenginliğini vurgulayan Kara, gençlere koleksiyonculuk ruhunu aşılamayı hedeflediğini dile getirdi. "30 yıl sonra açacağınız müzeniz için bugün besmeleyi çekin" diyen usta hoca, biriktirmenin bir "aşk" işi olduğunu ve bu mirasın gelecek nesillere aktarılmasının önemini anlattı. Ayrıca, koleksiyonculuğa adım atmak isteyen gençlere kendi kütüphanesinden onar adet dergi hediye etme sözü vererek onlara somut bir destek sundu.

Prof. Dr. Mustafa Kara’nın sergisi 13 Nisan akşamına kadar ziyaretçilere açık olacak.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Hayko Cepkin’in başrolünde yer aldığı "Jekyll & Hyde" müzikali Türkiye turnesine çıkıyor

2026-04-06 15:45 - Magazin

‘Taşacak Bu Deniz’ oyuncuları Trabzon Günleri’nde hayranlarıyla buluştu

2026-04-10 17:52 - Magazin

Özel öğrencilerden polislere anlamlı gösteri

2026-04-09 17:35 - İnsan

Tuğçe Aral’dan iddialı dönüş

2026-04-10 14:02 - Magazin

MARMARİSLİ SPORCUDAN ÇİFTE BİRİNCİLİK

2026-04-07 12:33 - Marmaris

Karadeniz horonu yeniden yorumlandı

2026-04-06 11:08 - Magazin

Samsunlu türkücü Tatlıses’e benzerliğiyle ilgi odağı oldu

2026-04-09 14:27 - Magazin

Çağdaş Balıkesir Spor Kulübü Geleneksel Halk oyunları il birincisi oldu

2026-04-07 17:39 - Magazin

AVUSTURYALI EMEKLİLER  MARMARİS’E CAN SUYU OLACAK 

2026-04-06 15:41 - Turizm

32 sanatçı, sokak hayvanları için tek bir şarkıda buluştu

2026-04-04 16:04 - Magazin

İlgili Haberler

"38. Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı

23:16 - Kültür Sanat

"36. Uluslararası Samsun Halk Oyunları Festivali" renkli görüntülerle başladı

22:48 - Kültür Sanat

Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda Gece Müzeciliği’ne yoğun ilgi

22:18 - Kültür Sanat

Anadolu’nun en eski yaşam izleri Yenice’de gün yüzüne çıkıyor

21:16 - Kültür Sanat

Tiyatroseverler, 13. Tiyatro Köyü’nde buluştu

17:01 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Kayıp şahıs ormanda yaralı halde bulundu

17:34 - Asayiş

Yük asansörü minibüsün üzerine devrildi

17:26 - Asayiş

Şüpheli şahısların üzerindn uyuşturucu ve silah çıktı

17:09 - Asayiş

Kafası kapıya sıkışan 4 yaşındaki çocuğun imdadına itfaiye yetişti

16:54 - Asayiş

YKS birincilerinden Tuğsem Bahar başarısının sırrını anlattı

16:50 - Eğitim