?>

Bayburt’ta artan sıcaklarla beraber güneş çarpması tehlikesi de büyüyor

Bayburt’ta artan sıcaklarla beraber güneş çarpması tehlikesi de büyüyor

Sağlık - 2 ay önce

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte uzmanlar, aşırı sıcaklık ve yüksek nemin neden olabileceği sağlık sorunlarına karşı vatandaşları uyarıyor. Özellikle güneş çarpmasının ciddi ve hayati tehlike oluşturabilecek düzeyde risk taşıdığına dikkat çekiliyor.

Güneş çarpması; vücudun, yüksek sıcaklık ve nem nedeniyle ısı dengesini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan ve erken fark edilmediğinde kalıcı hasarlara ya da ölüme yol açabilen ciddi bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor.

Uzmanlar, özellikle 65 yaş üstü bireyler, küçük çocuklar ve bebekler, kronik rahatsızlığı olanlar, açık alanda çalışanlar ile sporcuların risk grubunda yer aldığına dikkat çekiyor. Bu kişilerin sıcak havalarda daha fazla etkilendiği, dolayısıyla korunma önlemlerini mutlaka uygulamaları gerektiği belirtiliyor. Güneş çarpmasının başlıca belirtileri arasında 39 dereceyi aşan yüksek ateş, ciltte kuruluk ve kızarıklık, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, kalp atışlarında hızlanma, bilinç bulanıklığı, davranış bozuklukları ve bayılma yer alıyor.

Uzmanlar, 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerektiğini vurgularken, güneş koruyucu krem kullanılması, açık renkli ve bol giysiler tercih edilmesi, şapka takılması, bol sıvı tüketilmesi ve gölge alanların tercih edilmesinin güneş çarpmasından korunmada etkili olduğunu ifade ediyor.

Güneş çarpması şüphesi bulunan kişilerin derhal serin ve gölge bir ortama alınması, üzerindeki sıkı kıyafetlerin gevşetilmesi, soğuk suyla ıslatılmış bezlerle vücudunun silinmesi öneriliyor. Eğer kişinin bilinci yerindeyse su veya ayran içirilmesi, bilinç kaybı varsa ise zaman kaybetmeden 112 acil servisin aranması gerektiği hatırlatılıyor.

Yetkililer, hava sıcaklıklarının artmaya devam edeceğini belirterek, vatandaşların önlemleri ihmal etmemeleri çağrısında bulundu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Erzincan’da kültür balıkçılığı yaygınlaşıyor

2025-07-23 14:21 - Gündem

Bozburun’da teknede kavga: 1 ölü, 3 yaralı

2025-07-20 23:04 - Asayiş

Kavgayı ayırmaya çalışırken öldüresiye dövülen genç 1 haftadır yaşam mücadelesi veriyor

2025-07-24 16:58 - Asayiş

Selimiye'de Kaybolan Jako Papağan İçin 60 Bin TL Ödül

2025-07-25 17:01 - Marmaris

Teknede çıkan kavgada bir kişi hayatını kaybetmişti: 3 kişi tutuklandı

2025-07-21 17:45 - Asayiş

Muğla’da Karayolu Yatırımları Devam Ediyor

2025-07-22 11:56 - Ulaşım

Marmaris’te teknede başlayan tartışma Kanlı Bitti

2025-07-22 12:15 - Asayiş

MUĞLA’DA KADINLAR TOPLU TAŞIMADA ÖNCÜ OLDU

2025-07-26 11:44 - Ulaşım

MARMARİS’TE ORGANİK YUMURTADA SKANDAL

2025-07-23 14:13 - Marmaris

Marmaris Yollarında Domuz Korkusu

2025-07-22 09:33 - Marmaris

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan vatandaşlara randevu tüyosu

14:55 - Sağlık

Van’da 34 günlük bebek uçak ambulansla İstanbul’a sevk edildi

12:57 - Sağlık

Anne ve anne adaylarına tütün uyarısı: Sigara içiyorsan bebeğin de içiyor

12:43 - Sağlık

Çan’da öğrenciler sağlık elşici oldu

11:49 - Sağlık

Bakan açıkladı: Sağlıkta 17 bin yeni atama yapılacak

12:05 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ormanda ayı saldırısına uğradı, tedavi altına alındı

17:05 - Asayiş

Uyuşturucu operasyonunda 2 tutuklama

17:04 - Asayiş

Eski Eşini Öldürdükten Sonra Polise Teslim Oldu

14:20 - Asayiş

"Türkiye’de 7,5 milyondan fazla boş daire var"

14:17 - Genel

Ali Koç: "İyi bir transfer sezonu geçirdik"

13:23 - Spor