?>

Doğal Protein Kaynağı Sofraları Şenlendiriyor

Sivas'ta artan hava sıcaklıklarıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen ve halk arasında 'evlek' olarak bilinen köy mantarları, vatandaşların yoğun ilgisini çekiyor.

Gündem - 1 gün önce

Sivas’ta vatandaşlar, hava sıcaklıklarının artmasının ardından doğada kendiliğinden yetişen mantarları toplarken, hem doğal hem de ekonomik olan bu mantarı protein kaynağı olarak et yerine tüketiyorlar.

Sivas’ta hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen köy mantarları vatandaşların ilgisini çekiyor. Yüksek rakımlı bölgelerde görülen ve halk arasında ‘evlek’ olarak adlandırılan bu mantarlar, doğal yapısı ve yüksek protein içeriğiyle sofralarda yerini alıyor. Vatandaşlar, sabah erken saatlerde açık alanlara çıkarak bu doğal mantarları topluyor. Hem besleyici hem de lezzetli olan köy mantarı, sofralarda bedava şekilde etin alternatifi olarak tüketiliyor. "Allah bize bu mantarı lütfetmiş"

Köy mantarının doğanın insana sunduğu en özel nimetlerden biri olduğunu söyleyen Selahaddin Şeker, "Şu anda Sivas’ın Merakum mevkiinde bulunuyoruz. Buraya mantar toplamaya geldik. Her toplamaya geldiğimizde 20-30 kg civarında mantar topluyoruz. Protein deposu olan bu mantarı doğal olduğu için tüketiyoruz. Biz yıllardır mantar toplama işiyle uğraştığımız için hangi mantarın zehirli olup olmadığını anlayabiliyoruz. Mantar toplamaya giderken yanına bilen bir kişi almak önemlidir. Toplanan yerlerde yılan ve kene olduğundan dolayı dikkatli olunmalıdır. Bazı kişiler mantardan anlamadığı için farkında olmadan zehirli olan türünü tüketebiliyor. Köy mantarı, belli mevkide yetişen ve belli bir zamanda yetişen bir mantar türüdür. Allah bize bu mantarı lütfetmiş, çok güzel bir nimet. Biz de toplayıp bu nimeti değerlendiriyoruz" dedi. "Mantarı etten daha çok seviyorum"

Köy mantarının Allah’ın kendilerine verilen bir nimet olduğunu belirten Halit Dursun, "Köy mantarını bahar ayının bize vermiş olduğu bir ikram olarak görüyoruz. Hem kendimize hem de etrafımızdaki insanlar için topluyoruz. Allah her mevsimde güzellikler veriyor. Bahar ayında da Sivas’ta yetişen madımak, yemlik, evelik otu ve mantar güzelliği vardır. Her sene mayın ayının ilk haftası köy mantarı toplama sezonu başlar. Yağmur yağar, havalar ısınır ve mantarlar yüzeye çıkar. Sivas’ın insanı bu mantarı severek tüketir. Bu mantarın közlemesi yapılır, mangalda üzerine kaşar eklenip pişirilerek tüketilir. Soslu yemekler dâhil mantarı birçok yemek türü ile birlikte tüketiyoruz. Mantarı etten daha çok seviyorum" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya’ya dolu yağdı: Alacabel beyaza büründü

2025-05-29 18:50 - Asayiş

Marmaris’te Ne Ünlüdür? Ne Yenir?

2025-05-26 16:28 - Marmaris

MBA Okulları EUROTOX 2025’e Damga Vuruyor

2025-05-28 12:43 - Gündem

MUĞLA'DA SAKIZ HASADI YAPILDI

2025-05-28 14:04 - Ekonomi

Marmaris'te Şok Ölüm

2025-05-30 11:08 - Asayiş

Datça'da Tamirci Ustası İşyerinde Ölü Bulundu

2025-05-24 12:36 - Asayiş

MENESA EFNAN İÇİN MARMARİS ELELE

2025-05-27 15:43 - Marmaris

MUĞLA MİLLETVEKİLİ ERGUN “TARIMSAL ÜRETİMDE KORKUNÇ RAKAMLAR ORTAYA ÇIKTI”

2025-05-28 12:34 - Genel

Marmaris Tazelenme Üniversitesi'nden İlk Mezunlar

2025-05-29 15:02 - Eğitim

AK Partili Vekillerden Muğla'ya Eğitim Müjdesi

2025-05-27 10:28 - Eğitim

İlgili Haberler

Aksaray’da sağanak ve dolu tarım arazilerini vurdu

22:14 - Gündem

Kastamonu’da ayı bal kovanlarını parçaladı

20:12 - Gündem

Vali Yavuz: "Tahliye ettik, yıktık, yapıyoruz"

20:03 - Gündem

Karapınar’da sağanak yağış

19:55 - Gündem

Yozgat’ta şiddetli yağış sele neden oldu

19:39 - Gündem

Günün Manşetleri

Konyaspor, Fenerbahçe Karşısında Erken Üstünlük Sağladı

16:17 - Spor

4 Yıl Sonra Gelen Umut

16:16 - Sağlık

Almanya'da 41 Yıl Çalışan Babanın Düğün Vizesi Kabusu!

16:01 - İnsan

2 işçi yangından atlayarak kurtulmaya çalıştı

16:01 - Asayiş

Bakan Tekin Van'da İnci Kefali Göçünü Yerinde İnceledi

15:56 - Siyaset