?>

Belçika Başbakanı De Wever: "NATO’nun 5. maddesi, bir ülkenin saldırısına ortak olmayı zorunlu kılmaz"

BELÇİKA BAŞBAKANI BART DE WEVER

Siyaset - 2 saat önce

Belçika Başbakanı Bart De Wever, "NATO’nun 5. maddesi, bir müttefik saldırıya uğradığında diğer müttefiklerin onu savunmasını öngörür. Ancak bir ülkenin başka bir ülkeye saldırması durumunda tüm ortakların buna katılmasını zorunlu kılmaz. Bu, NATO’nun ruhuna da aykırıdır" dedi.

NATO 36. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ikinci gününde liderler Ankara’da bir araya geliyor. Belçika Başbakanı Belçika Başbakanı Bart De Wever, zirve öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. ABD Başkanı Donald Trump ile yapacakları görüşmede savunma harcamaları, savunma sanayi altyapısının güçlendirilmesi ve Ukrayna’ya destek konusunda üç temel başlığın ele alınacağını belirten Başbakan De Wever, Belçika’nın uzun yıllar geride kaldığı savunma harcamalarında artık NATO’nun yüzde 2 hedefini yakaladığını ifade etti. "Bir ülkenin başka bir ülkeye saldırması durumunda tüm ortakların buna katılmasını zorunlu kılmaz"

Savunma sanayi altyapısını güçlendirmeye devam ettiklerini kaydeden De Wever, bu sürecin istedikleri hızda ilerlemese de kararlılıkla sürdüğünü dile getirdi. Ukrayna’ya askeri desteğin devam edeceğini vurgulayan De Wever, bunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e verilen güçlü bir mesaj olduğunu söyledi.

İran’a yönelik saldırıların da zirvede gündeme gelebileceğini belirten De Wever, bu konuda NATO ülkeleri arasında ortak bir görüş bulunmadığını ifade etti. De Wever, "Bu bir NATO konusu değil. NATO’nun 5. maddesi, bir müttefik saldırıya uğradığında diğer müttefiklerin onu savunmasını öngörür. Ancak bir ülkenin başka bir ülkeye saldırması durumunda tüm ortakların buna katılmasını zorunlu kılmaz. Bu, NATO’nun ruhuna da aykırıdır" diye konuştu.

Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerin dünya ekonomisini doğrudan etkilediğini belirten De Wever, özellikle enerji arz güvenliği konusunda Avrupa’nın dikkatli hareket etmesi gerektiğini söyledi. Belçika’nın deniz güvenliği alanında önemli askeri kabiliyetlere sahip olduğunu ifade eden De Wever, uluslararası koalisyon kurulması halinde hükümetin karar vermesi durumunda bu imkanların kullanılabileceğini belirtti. Donanmanın mayın karşı tedbirleri ve deniz güvenliği alanındaki kapasitesine dikkat çeken De Wever, bu konuda nihai kararın Belçika hükümeti tarafından verileceğini kaydetti. De Wever, Belçika’nın NATO Zirvesi’ndeki önceliklerinin savunma harcamalarının artırılması, savunma sanayisinin güçlendirilmesi ve Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesi olduğunu sözlerine ekledi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "2025 yılında Pakistan ile ticaret hacmimiz 1,2 milyar dolara ulaştı"

2026-07-04 14:45 - Ekonomi

Marmaris Köylerine İmar ve Kızkumu Müjdesi

2026-07-02 12:35 - Gündem

Anahtar Parti Kırşehir İl Başkanı Kaya: "Çarşıdaki sessizlik hepimizi düşündürmeli"

2026-07-03 14:14 - Siyaset

Köyceğizli Kanocudan Kanada'da Çifte Final

2026-07-03 11:14 - Spor

Marmariste CHPli Vekillerden Demokrasi Mesajı

2026-07-03 20:30 - Marmaris

Artan bağlama ücretleri tekneleri açık denize yöneltti

2026-07-02 17:12 - Marmaris

Akın Coşkunlar'dan Kaymakam Kaya'ya Veda

2026-07-03 11:22 - Marmaris

MARMARİS'TE HURDA ARAÇLAR TOPLANIYOR!

2026-07-03 14:48 - Marmaris

Nazilli’de incir işletmesi çalışanları yeni sezon öncesi eğlendi

2026-07-01 14:11 - Magazin

Marmaris’te sahile erkek cesedi vurdu

2026-07-04 13:23 - Asayiş

İlgili Haberler

Emine Erdoğan NATO liderlerinin eşlerini ağırladı

12:25 - Siyaset

Suriye Cumhurbaşkanı Şara Ankara’da

12:04 - Siyaset

Fatih Köse: "Mizah kutsalları hedef alamaz"

11:52 - Siyaset

Denizli Büyükşehirin yeni doğan desteği 14,5 milyon TL’ye ulaştı

11:41 - Siyaset

Aksu belediyeleri arasında güç birliği protokolü

11:26 - Siyaset

Günün Manşetleri

Seferihisar’a kabusu yaşatan ayı vurularak öldürüldü

12:30 - Asayiş

Dünya istedi, Elif başardı

12:23 - Eğitim

Milli motosikletçiler ve oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ piste çıktı

12:09 - Spor

Polisten kaçmanın faturası yarım milyona patladı

12:03 - Asayiş

Ebenin dikkati anne ve bebeği kurtardı

11:58 - Sağlık