?>

Belediye başkanı dalış yaptı, su altından müjdeyle çıktı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI TAHİR BÜYÜKAKIN, İZMİT KÖRFEZİ'NDEKİ EKOSİSTEM CANLANMASINI VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ YERİNDE İNCELEMEK ÜZERE GEBZE ESKİHİSAR SAHİLİNDE DALIŞ GERÇEKLEŞTİRDİ.

Gündem - 2 saat önce

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Körfezi’ndeki ekosistem canlanmasını ve biyolojik çeşitliliği yerinde incelemek üzere Eskihisar sahilinde dalış gerçekleştirdi. Önemli çevre projeleriyle ekosistemin iyileştiğini gözlemleyen Büyükakın, "Pinalar denizin geri dönüşünün müjdecisidir. Söz konusu bölgeyi koruma altına alacağız" dedi.

Cumhurbaşkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesince yürütülen çevre projelerinin sonuçlarını gözlemlemek amacıyla yapılan dalışa Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın yanı sıra Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı ile çeşitli su altı topluluklarının temsilcileri ve akademisyenler katıldı. Gebze ilçesi Eskihisar açıklarında 2024 yılında bırakılan 100 yapay resifin bulunduğu alana dalan heyet, bölgede yeniden görülmeye başlanan deniz çayırlarını ve pina türünün yayılımını kayıt altına aldı. "Pinalar denizin geri dönüşünün müjdecisidir"

Dalış sonrası değerlendirmelerde bulunan Başkan Büyükakın, İzmit Körfezi’nde yürütülen dip çamuru temizliği ve arıtma çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığını belirtti. Deniz çayırları ve pinaların ekosistem için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Büyükakın, şunları kaydetti:

"Kardelen çiçekleri baharın müjdecisidir. Pinalar da denizin geri dönüşünün müjdecisidir. Deniz pinaları ve deniz çayırları, mavi karbon yatakları olarak düşünülmeli. Gerek karbon tutulumu gerekse oksijen üretimi açısından baktığımızda birim metrekare başına Amazon Ormanları’ndan 35 katlık bir kapasiteden bahsediyoruz. 1 metrekarelik bir deniz çayırı bölgesinde günlük yaklaşık 10-12 litrelik bir oksijen üretimi gerçekleşiyor. Pinalar ise 1 saatte yaklaşık 6 litrelik suyu filtre ediyor. Bu, denizdeki asılı partiküllerin, karbon, azot gibi maddelerin tutulumu ve karbonun depolanması anlamında inanılmaz bir potansiyel demek. Denizdeki çayırların artması, küresel ısınmaya karşı da bir tedbir aslında ama insanoğlu maalesef denizi oksijen kaynağından ederek, ayağını kuma değdirmek istiyor. Bu, deniz ekosistemi için en büyük hatalardan biri." "Bunlar, Marmara Denizi adına umut verici gelişmeler"

Söz konusu bölgeyi koruma altına alacaklarını bildiren Büyükakın, "Yaklaşık bir hafta Mustafa Sarı hocamız yaptığı dalıştan sonra bize bu müjdeyi verince hemen harekete geçtik. İlk olarak bölgedeki çayırların gelişimini engelleyecek çöplerin temizliğini yaptık. Sonraki süreçte bu alanı koruyarak büyütmeye çalışacağız. Hep ’Dipten diriliş başladı’ demiştik. Şimdi ise giderek arttığını görüyoruz. Bunlar, Marmara Denizi adına umut verici gelişmeler. Mustafa hocama da bu konudaki gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Kendisi hayatını Marmara Denizi’ne adamış bir akademisyen. Bölgeden sürekli bize bilgiler veriyor. Biz de bu bilgiler doğrultusunda hızlıca harekete geçiyoruz. İnşallah bu bilinç yaygınlaşacak ve denizi tekrar hayata döndüreceğiz" dedi. Prof. Dr. Sarı: "Sıra diğer belediye başkanlarında"

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin temizlenmesi için verdiği mücadeleden dolayı Başkan Büyükakın’a teşekkür etti. Marmara çevresindeki 7 ilin belediye başkanından da aynı duyarlılığı beklediğini vurgulayan Prof. Dr. Sarı, "Marmara’nın çevresinde 7 il var. Sıra diğer belediye başkanlarında. Hepsini deniz çayırlarının, pinaların içinde görmek istiyoruz. Burası Marmara’nın kuzeyindeki deniz çayırları için son nokta. İzmit Körfezi’ndeki temizlik devam ettiği sürece buradan kuzeye doğru alanlara da yayılacağını umut ediyoruz. Belki küçücük bir alan ama bizim için anlamı büyük. Umut veriyor. İçinde Marmara’nın umudu pinalar var. Müsilajsız Marmara istiyorsak bir taraftan atıkları temizlememiz, bir taraftan da deniz ekosisteminin kendini iyileştirmesine katkı sağlayacak organizmaları korumamız lazım. Deniz çayırları ve pinalar bunların başında geliyor" ifadesini kullandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’ni yeniden hayata döndürmek için üç ayaklı bir süreç yürütüyor. Bunlardan en önemlisi İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi. Projenin birinci etabı tamamlanırken, ikinci etap çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Bugüne kadar toplam 1 milyon 750 bin metreküp dip çamuru temizlenirken, hedef 3.8 milyon metreküp çamurun çıkarılması.

Öte yandan, Başkan Büyükakın ve Prof. Dr. Mustafa Sarı’ya Değirmendere Sualtı Topluluğu Başkanı Murat Kulakaç, Nefes Doğa Sporları Başkanı Mustafa Atay, Kerpe Deniz Yıldızları Dalış Okulu Dalış Eğitmeni Sedat Türkmen, Nicomedia S.A.S. Kulübü Başkanı Cengiz Aslan, Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Serdar Aksam ile Gebze Teknik Üniversitesi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Salim Öncel de eşlik etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

ERGUN; ÖĞRENCİLER YURTLARDA GÜVENDE Mİ?

2026-01-23 12:27 - Genel

Engelli Haklarında Tasarruf Krizi

2026-01-24 20:01 - Marmaris

DATÇA’DA VİRAJI ALAMAYAN TIR DEVRİLDİ: 1 YARALI

2026-01-24 00:44 - Asayiş

ADD’DEN UĞUR MUMCU VE DEMOKRASİ ŞEHİTLERİNİ ANMA ETKİNLİĞİ

2026-01-24 16:39 - Marmaris

Datça’da sele kapılan sürücü, çalıya tutunarak hayatta kaldı

2026-01-27 21:57 - Asayiş

AK Parti Muğla Gençliği Bir Araya Geldi

2026-01-24 15:09 - Genel

Takla atan otomobil elektrik trafosuna daldı: 2 yaralı

2026-01-26 00:15 - Asayiş

ORMANLIK ALANDA BETON BLOKLAR MERAK KONUSU OLDU

2026-01-24 12:11 - Marmaris

Marmaris Adaköy yolu yeniledi

2026-01-24 12:37 - Gündem

Duyarlı öğrenciden örnek davranış

2026-01-23 08:32 - İnsan

İlgili Haberler

Efeler Belediyesi çevreyi kirletenleri affetmedi

17:45 - Gündem

Aç kalan kurtlar yerleşim merkezine indi

17:37 - Gündem

Bartın’da 2 günde 52 ünite kan bağışı yapıldı

16:26 - Gündem

Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı

16:24 - Gündem

Muğla Büyükşehir’den Gökova ve Göcek’te kapsamlı kıyı temizliği

16:24 - Gündem

Günün Manşetleri

74 yaşındaki annesine dehşeti yaşatan sanığın yeniden yargılanmasına başlandı

16:22 - Asayiş

3 kişinin öldüğü fabrika yangınında karar çıkmadı

16:17 - Asayiş

Minik Elif Lösemiyi yendi

16:07 - İnsan

Eski eşini öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan sanığı şoke eden DNA raporu

15:50 - Asayiş

Silahla kuyumcuyu soyan şüpheli tutuklandı

15:43 - Asayiş