?>

Bin 700 yıldır ayakta olan kilise, müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor

Tarihi sille mahallesi'nde bulunan ve dünyanın ayakta duran en eski kilisesi olarak bilinen aya elenia kilisesi, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Gündem - 9 saat önce

Konya’da, tarihi Sille Mahallesi’nde bulunan ve dünyanın ayakta duran en eski kilisesi olarak bilinen Aya Elenia Kilisesi, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Kilisenin, Bizans İmparatoru Konstantin’in annesi Helena tarafından 327 yılında yaptırıldığını söyleyen Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "Aya Elenia Kilisesinde 2024 yılında 172 bin ziyaretçiyi ağırladık. 2025 yılı hedefimiz 250 bin ziyaretçi" dedi.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sille Mahallesi’nde çeşitli dönemlerden tarihi izler bulunuyor. Rum köyü olarak da bilinen mahalledeki Aya Elenia Kilisesi ise Anadolu’daki ilk kiliselerden biri olarak biliniyor. Bin 700 yıldır ayakta olan ve restore edilmesinin ardından müze olarak ziyaret edilen yapı hakkında bilgi veren Selçuklu Belediyesi Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "Dünyanın ayakta duran en eski kilisesi burası. Bu kiliseden önceki dönemlerde, kiliseler, Hristiyanlık ve pagan mücadelesinden dolayı yakılıp yıkıldılar ve tarumar edildiler. 327 yılında Konstantin’in annesi Helena, İstanbul’dan Kudüs’e bir sefer gerçekleştirdi ve bu sefer sırasında burada mola verdi. Baktı ki insanlar hala mağaralarda ibadet ediyorlar, kendi bütçesinden para verip bu kiliseyi yaptırdı. Kilise 327 yılından 1924 yılına kadar kilise olarak faaliyetlerini yürüttü" dedi. Kilisenin bir dönem ortopedi hastanesi olarak hizmet verdiğini anlatan Sercan Yayla, "Sadece Birinci Dünya Savaşı’nda kilise faaliyetlerine kısa bir süreliğine ara verilmiş ve bu kilise Türkiye’nin ilk ortopedi hastanesi olarak faaliyete girmiş. Burada ahşaptan kol ve bacak hazırlanıyor ve buradan da cephelere nakledilerek montajı orada gerçekleştiriliyor. Eğer kişi çok ağır hastaysa nakli buraya yapılıyor ve burada tedavileri yapılıyormuş. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra yine kilise faaliyetlerine devam ediyor. 1924 yılında mübadele devreye girdiğinde Sille’deki Hristiyanlar Yunanistan’a göç ettiriliyor ve kilisenin de kapısına kilit vuruluyor" ifadelerini kullandı. "Hedefimiz bu sene içerisinde 250 bin ziyaretçi"

2024 yılında 172 bin ziyaretçiyi ağırladıklarını anlatan Uzman Arkeolog Sercan Yayla, "1924 yılından 2004 yılına kadar kilisemiz bu halde bekliyor. 2004 yılında Selçuklu Belediyemiz buraya el attı. Burası bizim sorumluluğumuzda olmamasına rağmen Anıtlar Kuruluna bir yazı yazdık ve bu yazının cevabı 2009 yılında geldi. 2009 yılına kadar görevimiz olmamasına rağmen 3 vardiya güvenlik görevlisi buraya tahsis ettik. 2009 yılında restorasyonlara başladık. 2021 yılında da Aya Elenia Kilisesi, Aya Elenia Müzesi adı altında faaliyete girdi ve Dünya Kültür Hazinesi’ne bu kilise kazandırılmış oldu. 2024 yılında 172 bin ziyaretçi ağırladık. 2025 yılı içerisinde ise ilk 6 ayda 100 bin ziyaretçi sayısına ulaştık. Hedefimiz bu sene içerisinde 250 bin ziyaretçiyi Aya Elenia Kilisesi’nde ağırlamak" şeklinde konuştu.

Müzeyi ailesiyle ziyarete gelen Mehmet Uymaz, "Özellikle mimarisi çok güzel, bu zamana kadar ayakta durabilen bir yapı. Tabii dönem dönem restorasyonlar görmüş. Selçuklu Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Özellikle Birinci Dünya Savaşı’nda atölye olarak kullanılması etkiledi beni" ifadelerini kullandı.

Müzenin yapısından etkilendiğini belirten Elif Nur Yüce ise, "Çok etkileyici bir yapısı var. Uzun yıllar öncesinde bu şekilde çizebilmeleri, detaylı bir şekilde ayrıntı verebilmeleri ve estetik görüntüsü benim çok dikkatimi çekti" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Kuşadası plajlarına son model kum temizleme aracı

2025-06-30 17:42 - Gündem

Kocası tarafından balkondan atıldığını öne süren öğretmen felç kaldı

2025-06-29 14:19 - Asayiş

CHP'den AK Parti'ye "Boş Salon" Eleştirisi

2025-06-30 10:10 - Gündem

SÜDGE Eğitimindeki Aksaklıklar Meclis Gündeminde

2025-07-02 14:26 - Gündem

İzmir Menderes’te orman yangını

2025-06-29 14:06 - Asayiş

"Kibritçi Cevat" Şekip Taşpınar Hayatını Kaybetti

2025-07-03 09:35 - Genel

Muğla ile Çin arasında turizmde yeni iş birliği adımları

2025-07-04 11:24 - Kültür Sanat

MENTEŞE' DE MOTOSİKLETLER ÇARPIŞTI

2025-07-02 00:08 - Asayiş

Yürüyüş yaparken otomobilin çarptığı adam hayatını kaybetti

2025-07-03 23:20 - Asayiş

Başkan Aras'tan Marmaris'te Kapsamlı Ziyaretler

2025-07-02 14:28 - Marmaris

İlgili Haberler

Sarıkamış’ta anne ayı ve yavrularının gece gezintisi kamerada

15:25 - Gündem

Aksaray’da sahipsiz hayvanlar yeni yuvalarına kavuştu

14:54 - Gündem

Sivrice depremi sonrası yeniden inşa edilen Doğanyol’un gece görüntüsü hayran bıraktı

14:41 - Gündem

Yarım asırlık su hattı için köylülerden 500 bin TL destek

14:21 - Gündem

Tokat’taki köy yolu ağaç tüneli ile kartpostallık manzara sürüyor

13:20 - Gündem

Günün Manşetleri

İzmir'de ormanı ateşe veren şahıs tutuklandı

15:33 - Asayiş

İzmir’deki yangında şehit olan orman personelinin cenazesi uğurlandı

15:02 - İnsan

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan İki Kritik 'Yangın' Uyarısı

14:49 - Gündem

Seyitgazi’de orman yangınına ekiplerin müdahalesi başladı

13:37 - Asayiş

Kuşadası AKUT Ekipleri İzmir'deki Orman Yangınlarıyla Mücadele Ediyor

13:10 - Gündem