?>

Bitlis’te nesli tehlike altında olan vaşak görüntülendi

BİTLİS'İN TATVAN İLÇESİNE BAĞLI YONCABAŞI KÖYÜ MERASINDA NESLİ TÜKENME TEHLİKESİ ALTINDA BULUNAN VAŞAK CEP TELEFONU KAMERASIYLA GÖRÜNTÜLENDİ.

Gündem - 2 ay önce

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Yoncabaşı köyü merasında nesli tükenme tehlikesi altında bulunan vaşak cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Yoncabaşı köyünde yaşayan Safter Aygün, karlı arazide dolaşan vaşağı fark ederek cep telefonu ile kayıt altına aldı. İlk kez bir vaşak gördüğünü belirten Aygün, hayvanın dikkatini çekmek için çeşitli sesler çıkarırken, vaşağın doğal yaşam içerisindeki hareketlerini uzun süre izledi.

Görüntülerin ardından değerlendirmede bulunan Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Görevlisi Veteriner Hekim Şevket Soylu, görüntüdeki hayvanın vaşak olduğunu belirterek, tür hakkında bilgi verdi. Soylu, vaşağın Türkiye’de dağlık ve ormanlık bölgelerde yaşayan beş yabani kedi türünden biri olduğunu söyledi. Nesli birinci derece koruma altında bulunan vaşağın, son derece gelişmiş işitme duyusuna sahip olduğunu ifade eden Soylu, "En düşük frekanstaki sesleri dahi duyabilen vaşaklar, üstün kamuflaj yetenekleri sayesinde doğada fark edilmeleri oldukça zor canlılardır. Bu nedenle literatürde ve halk arasında ’Ormanın Hayaleti’ olarak da anılmaktadır" dedi.

Vaşakların genellikle insanlardan uzak durduğunu belirten Soylu, kış aylarında yiyecek arayışı nedeniyle yerleşim yerlerine yaklaşabildiklerini kaydetti. Gece aktif olan bu yırtıcıların yabani tavşan, kemirgenler ve çeşitli küçük memelilerle beslendiğini ifade eden Soylu, ortalama 20-25 kilogram ağırlığa ulaşabilen vaşakların son yıllarda Bitlis’in farklı kırsal bölgelerinde daha sık görülmeye başlandığına dikkat çekti. Doğal yaşam alanlarının daralması ve kış şartlarının ağır geçmesinin yaban hayvanlarını yerleşim alanlarına yöneltebildiğini dile getiren Soylu, koruma altında bulunan vaşakların avlanmasının yasak olduğunu ve bu türlerin doğal yaşamlarının korunmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Öte yandan, karlı arazi üzerinde ilerleyen vaşağın görüntüleri bölgede yaban hayatının zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’İN KIRSAL YOLLARINI KİM GÖRECEK?

2026-06-01 11:13 - Marmaris

Çorum’da iki otomobil çarpıştı: 1’i ağır 7 yaralı

2026-05-31 00:43 - Asayiş

Marmaris 19 Mayıs havuzunda su gösterileri neden durdu?

2026-05-31 22:45 - Marmaris

Köyceğiz Tazelenme Üniversitesi İlk Mezunlarını Verdi

2026-06-02 10:03 - Genel

Romanyalı yıldız Amelissa’dan Bodrum’da bayram şovu

2026-05-31 15:16 - Magazin

Bengü’den Manisa’da muhteşem gece

2026-06-01 12:21 - Magazin

Kubat, Manisa’yı türkülerle coşturdu

2026-06-02 10:42 - Magazin

Arazi anlaşmazlığı cinayetine 3 tutuklama

2026-05-29 00:08 - Asayiş

Ferhat Göçer Manisa’yı coşturdu

2026-05-31 14:18 - Magazin

Kanye West İstanbul’da

2026-05-28 20:02 - Magazin

İlgili Haberler

Yerköy’de yaklaşık 100 dekar alan kontrollü olarak yakıldı

13:34 - Gündem

Gölbaşı’nda birinci tır parkı tamamlandı

12:58 - Gündem

Samsunlu motorcular Avrupa’yı turladı: 8 bin kilometre yol kat ettiler

12:58 - Gündem

Uzmanından çekirge açıklaması: "1 ay içerisinde kaybolacaklardır"

12:46 - Gündem

Temiz Manisa için 17 ilçeye konteyner desteği

12:44 - Gündem

Günün Manşetleri

Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı: 1 yaralı

11:45 - Asayiş

Kurşun tespit edilen kalemtıraşın satışı yasaklandı

11:36 - Ekonomi

Kendisini polis olarak tanıtan 2 dolandırıcı yakalandı

10:42 - Asayiş

Çukurdan kaçmak için yavaşlayan motosikletliyi böyle darp etti

10:10 - Asayiş

Uyuşturucu taciri 2 şüpheli yakalanıp tutuklandı

10:06 - Asayiş