?>

Bitlis’te üniversitenin ilk ders konusu ’Gazze’ oldu

PROGRAMDA KONUŞAN BİTLİS VALİSİ AHMET KARAKAYA, ÜNİVERSİTELERİN BULUNDUKLARI ŞEHİRLERİN DÜNYAYA AÇILAN GÖZLERİ, DUYAN VE İŞİTEN KULAKLARI OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Eğitim - 13 saat önce

Bitlis Eren Üniversitesi’nde (BEÜ) yeni eğitim döneminin ilk dersinde "Gazze" konusu ele alındı.

Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen programa akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından üniversitenin tanıtım filmi izlendi. Ziya Eren Güzel Sanatlar Lisesi’nin hazırladığı konser sonrası konuşan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, üniversitelerin bulundukları şehirlerin dünyaya açılan gözleri, duyan ve işiten kulakları olduğunu söyledi. Karakaya, "Tıp fakültemiz, Cumhurbaşkanımızın onayıyla artık çok yakın bir zamanda inşallah Bitlis’in ve çevre illerin hizmetine girecek. Üniversitemiz artık tıp fakültesi olan, özellikli bir üniversite haline geliyor. Yine üniversitemizin turizm ihtisas alanında onay alması da bizim için çok önemli" dedi.

Gençlerin; bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda kendilerini en iyi şekilde yetiştirerek, ülkenin ve milletin değerlerine sahip çıkmaları ve Türkiye’yi daha ileriye taşımaları gerektiği vurgulayan Karakaya, "İşte görüyorsunuz, yeterince güçlü olmadığınız dönemlerde, medeni olduğunu iddia eden ülkelerin nasıl zulümler yaptığını ya da bu zulümlere nasıl göz yumduğunu, hatta kol kanat gerdiğini hep birlikte yaşadık, gördük. Kıymetli Muhittin Ataman hocamıza hoş geldiniz diyorum. Gazze konulu, aslında özünde Filistin meselesi üzerine olacak ilk dersimizi inşallah kendisi verecek. Uzun bir zamandır, maalesef büyük bir zulmü hep birlikte canlı yayınlarda izledik. Gerçekten hepimizin içi parçalandı. Binlerce, on binlerce çocuk, kadın, masum insan dünyanın gözü önünde katledildi ve bunu yapanlar, hiçbir açıklama yapmadan bu zulmü sürdürdüler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere birkaç ülke net bir tavır ortaya koydular. Sonuç olarak oluşturulan baskı sayesinde, geçici de olsa bir barış ortamı sağlandı. Ancak bu tür durumlara gelmemek için çok daha güçlü olmak zorundayız. Bilimde, sanatta, ekonomide, teknolojide, her alanda güçlenmeliyiz ve bu güçlenme ancak ve ancak eğitimin kalitesini yükselterek sağlanabilir. Bu çerçevede üniversitenin önemine bir kez daha vurgu yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ise Gazze’de yaşanan insani trajediye dikkat çekerek, gençlerin sadece akademik değil, insani ve vicdani değerlere de duyarlı olmaları gerektiğini vurguladı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın bu yıl tüm üniversitelerde ilk dersin Filistin üzerine işlenmesi yönündeki çağrısına kayıtsız kalmadıklarını söyleyen Elmastaş, "Bu vesileyle kıymetli hocamız Prof. Dr. Muhittin Ataman bugün aramızda bulunarak, Filistin meselesinin tarihi, siyasal ve insani boyutlarını bizlerle paylaşacaktır" dedi.

Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş bugün tıp fakültesinin de kurulmasıyla birlikte 8 fakülte, 2 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu ve 17 araştırma ve uygulama merkezinde 15 bin 532 öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi. Elmastaş, "Üniversitemiz bünyesinde yeni akademik birimler, bölümler ve programlar açmayı da planlıyoruz. Özellikle istihdam odaklı, öğrencilerimizin mezun olduklarında doğrudan iş ve meslek sahibi olabilecekleri alanlarda eğitim imkanları sunmayı hedefliyoruz. Yabancıl Diler Fakültesini de kurmayı planlıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle 2025-2026 Akademik Yılı’nın tüm öğrencilerimize, akademik ve idari kadromuza sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini diliyorum. Üniversitemizin bu yıl da büyük başarılara imza atacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Ataman "Bir İnsanlık Krizi: Gazze" başlıklı dersinde, yaşanan trajedinin dört temel başlıkta ele alınması gerektiğini belirtti. Ataman, "Filistin davası olarak ifade ettiğimiz bu konu, son dönemde ciddi bir insanlık krizine dönüşmüş durumda. Bu krizi dört başlıkta ele alacağız. Birincisi, Filistin bağlamıdır; burada işgal sorunu ve halkın kendi geleceklerini tayin etme hakkı öne çıkıyor. İkincisi, bölgesel bağlamdır; kriz daha çok etnik ve bölgesel boyutlarıyla karşımıza çıkıyor. Üçüncüsü, medeniyetsel ve dini bağlamdır. Bu, İslam ümmeti açısından meselenin ne ifade ettiğine odaklanıyor. Dördüncü ve son bağlam ise küresel boyuttur. Bu kriz, dünyada yaşayan bütün insanları doğrudan etkileyen bir insanlık meselesidir ve herkesi saf tutmaya, tavır belirlemeye mecbur bırakmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Törene, Bitlis Belediye Başkan Vekili İbrahim Aslan, İl Emniyet Müdürü Koray Şensoy, Bitlis Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdür Vekili Hakan Berber, İl Jandarma Komutanı Barış Soyal, vali yardımcıları, kaymakamlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris sosyal yardımlaşma vakfında zimmet iddiası: üç kişi tutuklandı

2025-10-10 17:28 - Marmaris

Rehinelerin Serbest Bırakılması İçin 72 Saatlik Süre Başladı

2025-10-10 15:00 - Siyaset

MARMARİS’İN YÜREĞİ SIZLADI, İDDİALAR ÇOK SERT

2025-10-10 13:55 - Asayiş

MUĞLA VALİLİĞİ’NİN “YABAN DOMUZU İLE MÜCADELE PROJESİ” TEPKİLERE YOL AÇTI

2025-10-10 11:56 - Gündem

Yenidoğan bebeğini terasa bıraktı, ekipler cansız bedeniyle karşılaştı

2025-10-10 01:06 - Asayiş

Marmaris Devlet Hastanesi’nde MR cihazı hizmete girdi

2025-10-13 15:31 - Marmaris

Ergun “gıda fiyatları el yakıyor, vatandaşın sofrasına ateş düşmüştür”

2025-10-16 12:44 - Ekonomi

Marmaris'ten Can Dostlara Dev Adım

2025-10-13 16:57 - Marmaris

İYİ Parti Marmaris İlçe Başkanlığı'na Osman Özbek Seçildi

2025-10-11 15:10 - Marmaris

ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI ARTIK MUĞLA'NIN HER YERİNDE

2025-10-10 11:10 - Sağlık

İlgili Haberler

Van’da hafızlıkta bir ilk: 90 günde hafız oldu

18:45 - Eğitim

İlkokul öğrencileri botanik bahçesini ziyaret etti

18:14 - Eğitim

KBÜ öğrencilerinin belgeseli TRT geleceğin iletişimcileri yarışması’nda üçüncü oldu

17:56 - Eğitim

Genç ziraat mühendislerine seslenen Prof. Dr. Cengiz Toker: "Bu bir bayrak yarışı. Biz bir yere kadar getirdik, sizler daha ileriye taşıyacaksınız"

17:31 - Eğitim

‘Uluslararası Hukuk Bağlamında Savaş ve Çatışma Konferansı’ düzenlendi

17:32 - Eğitim

Günün Manşetleri

Türkiye ve Çin'den Su Ürünleri ve Badem İhracat Protokolü

14:48 - Siyaset

Jandarma evin deposunda bidona ekili uyuşturucu ele geçirdi

14:46 - Asayiş

Uzmanı açıkladı: "Erken teşhis hayat kurtarır"

14:23 - Sağlık

Düğün aracı süsü verilen otomobilden 5 kaçak göçmen çıktı

14:00 - Asayiş

Şahika Ercümen, ‘Gazze’ için dünya rekoru deneyecek

12:06 - Spor