?>

Bodrum’da kırmızı alarm: Baraj kurudu, su bitti

Turizmin gözbebeği bodrum’u besleyen mumcular barajında su bitti

Gündem - 2 yıl önce

Turizmin göz bebeği Bodrum’u besleyen Mumcular Barajı’nda su bitti. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Ceyhun Özçelik, “Acil durum eylem planı için geç kalıyoruz” dedi.

Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan Mumcular Barajı yüzde 8’lik su oranına gerileyip, seviye su alma ağzının altına düşünce, Milas Geyik Barajı’ndan su alınmaya başlandı. Geyik Barajı’ndaki su oranı ise yüzde 13’e kadar düştü. Kısa bir süre içerisinde Geyik Barajı’ndaki suyun da bitmesiyle birlikte Bodrum’un susuz kalacağı öngörülüyor.

Bu durum karşısında yetkililer ise Bodrum’da yaşayanları mağdur etmeyeceklerini açıkladı. Kısa bir süre içerisinde Bodrum’da su kesintilerinin başlayacağını söyleyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras bu durum karşında kimseyi mağdur etmeyeceğini açıkladı. Geyik Barajı’ndaki suyun bitmesiyle birlikte enerji sıkıntısının da ortaya çıkacağı termik santrallerde su kaybından dolayı elektrik üretiminde sıkıntı olacağı öngörülüyor. Bodrum önce su daha sonra elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalacak.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Ceyhun Özçelik, yağmurun gelmemesiyle birlikte Bodrum’da suyun olmadığını ifade ederek, “Dünya ortalaması itibarıyla kayıtlardaki en sıcak yaz ayını yaşadık. Kayıtlardaki en sıcak yıl olmasını da bekliyoruz. Bu anlamda iklimsel değişiklikleri görüyoruz. Bulunduğumuz bu coğrafya oldukça kurak geçti. Bodrum’a içme suyu temin eden gerek Mumcular gerekse Geyik Barajı’nda ciddi sıkıntılar olduğunu ifade ediyoruz. Mumcular Barajı’nda su akışı tamamen kesilmiş durumda. Baraj gölünde su kalmadı. Geyik Barajı’nda ise su seviyesi ölü hacim civarında. Yeraltı su seviyemizde oldukça düşük seviyelerde. Önümüzdeki günlerde bizi zor günler bekliyor. Bu diğer uyarılardan farklı olarak suyumuzun tamamen bittiği anlamını ifade ediyor. Sanırım benzetmekte beis yoktur, daha önce Bodrum’un içme suyu anlamında bankada parası kalmamıştı borç alıyordu. Şimdi bankada da para bitti. Dolayısıyla Geyik Barajı’nda son ölü hacmin üzerinde kullanılmaması gereken 1-2 metrelik su farkını kullanarak Bodrum’a içme suyu sağlanıyor. Yağış yağmaması durumunda önümüzdeki günlerde kesintilerin devamlı olacağı anlamına gelir. İçme suyu için acil durum eylem planı yapılması gerektiğini söylemiştik. Şu anda yapacağımız tek şey önümüzdeki yağışları bekleyeceğiz. Vatandaşlarımızın bu konuda bilgilendirilmesi lazım. Vatandaşlarımızın kendi tedbirlerini alması gerekiyor. Yağış yağmazsa herhangi bir suyumuz bulunmuyor. Yeraltı suyundan verilecek su ise artık yavaş yavaş çekilmiş durumda. Geyik Barajı’ndan su alınması durumunda artık sisteme çamurlu su gelme ihtimali geliyor. Vanalar, pompalar ve filtrelerin bozulması gündeme gelecek. Termik santral için su temini olamacayağı için termik santralde de enerji arz güvenliği tehlikeye girecek. Kendi enerjilerini üretebilmek için yeraltı su kuyularına yüklenecekler. Yetkili kurumların bir araya gelerek acil durum eylem planını adım adım devreye sokmaları gerekiyor” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

‘Doğu’ya Kervan’ sergisi açılıyor

2023-10-04 16:06 - Kültür Sanat

Çetin’e Nizip ve Oğuzeli’nde coşkulu karşılama

2023-10-04 16:13 - Siyaset

TATLI KAVGASI, TATLIYA BAĞLANDI

2023-10-02 14:41 - Marmaris

O teyze için mahkeme karar verdi

2023-10-04 17:25 - Asayiş

Devrek Kampüsünde Oryantasyon Etkinlikleri düzenlendi

2023-10-05 00:14 - Eğitim

Eyyübiye Sera Kent tropikal meyvede başarıya ulaştı

2023-10-04 16:43 - Ekonomi

Tatvan’da "Mevlid-i Nebi" programı düzenlendi

2023-10-04 16:26 - Genel

Aşırı sıcaklar ve kuraklık ayçiçeğini vurdu

2023-10-04 17:51 - Gündem

Beşok, “Görüntüde biz favoriyiz ama hiçbir maç oynanmadan kazanılmaz”

2023-10-04 18:37 - Spor

Maltepe’de petshop’ta çıkan yangın çok sayıda kuşu telef etti

2023-10-05 00:54 - Asayiş

İlgili Haberler

Kuş cenneti Arin Gölü kısmen dondu

08:32 - Gündem

Elazığ’da kapalı köy yolları açıldı

20:06 - Gündem

Malatya Darende’de yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

18:30 - Gündem

Erenler’de 6 kilometrelik asfalt mesaisi

17:46 - Gündem

Siirt’te ‘Yüzyılın Konut Projesi’nde bin 627 konutun hak sahibi belirlendi

17:11 - Gündem

Günün Manşetleri

Açık cezaevinden firar eden şahıs yakalandı

13:59 - Asayiş

Bu helva kışın üşütmüyor: Yapımı 3 gün sürüyor

13:56 - İnsan

Vahşi cinayet zanlısı önce boğmuş sonra 2 gün art arda yakmış

13:42 - Asayiş

8 gün sonra gölette bulundu: Elif Kumal’ın ölüm nedeni belli oldu

13:09 - Asayiş

Fenerbahçe’de Samsunspor maçı hazırlıkları tamamlandı

13:00 - Spor