?>

BTU, 6 cihaz ve 10 metotla güvenilir test ve analizinin adresi oldu

Türk akreditasyon kurumu (türkak) tarafından 2021 yılında akreditasyon alan bursa teknik üniversitesi merkezi araştırma laboratuvarı’nın (btü-merlab) bünyesindeki 2 cihaz ve 5 metot daha akreditasyon almaya hak kazandı. Btu merlab, 6 cihaz ve 10 metotla dünya çapında kaliteli ve doğru analiz verdiği bir kez daha tescillenmiş oldu.

Teknoloji - 2 yıl önce

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından 2021 yılında akreditasyon alan Bursa Teknik Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı (BTÜ-MERLAB), bünyesindeki 2 cihaz ve 5 metot daha akreditasyon almaya hak kazandı. BTU MERLAB, 6 cihaz ve 10 metotla dünya çapında kaliteli ve doğru analiz verdiğini bir kez daha tescillemiş oldu.

Kalitesi TÜRKAK tarafından tescillenen MERLAB, bünyesinde barındırdığı cihazlarla ’güvenilir test ve analizin adresi’ olarak hizmetini sürdürüyor. Bu kapsamda daha önce 4 cihaz ve 5 metotta akredite olan MERLAB, 2024 yılına 2 cihaz ve 5 metot akreditasyonu ile başlangıç yaptı. Böylelikle MERLAB’da akredite olan toplam cihaz sayısı 6’ya, metot sayısı ise 10’a çıktı. Yüzde 80 oranında sanayiye yüzde 20 oranında ise akademiye hizmet veren Termal Gravimetrik Analizör (TGA) ve Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) cihazları aldığı 5 metottaki akreditasyonuyla özellikle kauçuk ve tekstil sektörü tarafından tercih ediliyor. TGA sayesinde malzemenin sıcaklığa bağlı kütle değişimi, DSC ile malzemenin sıcaklığa bağlı ısı değişimi belirleniyor. Bu iki cihaz genellikle kauçuk ve tekstil sektöründen rağbet görse de diğer tüm sektörlerin taleplerine de cevap veriyor. Ar-Ge ve kalite kontrol amaçlı kullanılan TGA cihazıyla numunenin içeriği hakkında bilgi sahibi olunuyor. DSC ise malzemenin donma ve erime noktasını belirleyerek, enerjiye nasıl tepki verdiğini ortaya koyuyor.

MERLAB Müdürü Doç. Dr. Ahmet Aygün, MERLAB’ın 6 farklı laboratuvarda 100’ün üzerinde analiz çeşitliliği ile otomotiv, havacılık, uzay, savunma, ambalaj, plastik, kauçuk, tekstil, inşaat, gıda gibi önemli alanlarda çalışan birçok kamu ve özel sektör kuruluşuna güçlü ve donanımlı alt yapısı ile hizmet veren bir laboratuvar olduğunu söyledi. Doç. Dr. Ahmet Aygün, “2021 yılında laboratuvarımız genel akreditasyon aldı. Ardından 4 cihaz ve 5 metodumuz şimdi de 2 cihaz ve 5 metodumuz akredite edildi. Bu şu demek oluyor, bu cihazlarla yaptığımız test ve analizler dünya çapında güvenilir sonuç veriyor. Bu makineler farklı firmalarda da bulunuyor ancak TÜRKAK tarafından akredite almış cihaz çok azdır” dedi.

Yeni akredite olan cihazın büyük ölçüde sanayi tarafından tercih edildiğini dile getiren Doç. Dr. Aygün, “Cihazlarımızın boş kaldığı gün yok, büyük talep görüyorlar. Analizin yorumlaması ve yazması riskli bir nokta olduğu için sanayici MERLAB’ı tercih ediyor. Biz de akredite olmuş bu ve diğer cihazlarımızla güvenilir bir şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

SERKAN YAZICI; “DEĞİŞİMİ SAĞLAYACAK OLAN MARMARİS HALKIDIR! “

2024-02-10 22:29 - Marmaris

Fethiye’de 100 metre uzunluğundaki gelinlik tanıtıldı

2024-02-11 14:29 - Magazin

TARIM BAKANLIĞI YANILTICI ETİKETLERE MÜDAHALE EDİYOR

2024-02-14 15:30 - Ulusal

MARMARİS'TE SEÇİM GÜNDEMİ

2024-02-10 12:31 - Marmaris

MARMARİS'E YENİ SPOR TESİSİ MÜJDESİ

2024-02-15 15:55 - Marmaris

Afetzede vatandaş yeni evinde yeni hatıralar biriktirmek için heyecanlanıyor

2024-02-16 09:08 - Gündem

Yalova’da tersane işçilerinden zam protestosu

2024-02-09 16:14 - Ekonomi

DEVLET MEMURLARINA KİRA YARDIMI YAPILMASI İÇİN VERİLEN KANUN TEKLİFİ İKTİDARIN OYLARIYLA REDDEDİLDİ

2024-02-15 11:41 - Ulusal

TURİZM SEKTÖRÜNDEN ÇEVRE DOSTU BİR ADIM

2024-02-14 15:25 - Ulusal

ÖĞRENCİLER OKULA DAHA UZUN SÜRE GİDECEK

2024-02-14 15:20 - Ulusal

İlgili Haberler

Türkiye’nin ilk yazılım lisesi dünya sahnesinde

15:16 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Yalova-Armutlu arasındaki seyahat süresini 60 dakikadan 30 dakikaya düşürdük"

14:59 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Ankara’nın batısını kuşatan banliyö hattı yaklaşık 52 kilometreye ulaşacak"

13:09 - Teknoloji

GMKA ve Balıkesir Üniversitesi gençleri iş dünyasına hazırlıyor

12:47 - Teknoloji

Uluslararası Göstergebilim semineri Balıkesir’de düzenlenecek

12:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Motosiklet ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

14:15 - Asayiş

Milyonlarca lira değerindeki altınları alıp sırra kadem bastı

14:11 - Asayiş

Hazırlık maçı: Çorum FK: 0 - Bandırmaspor: 0

13:59 - Spor

YKS sonrası tercih uyarısı: "Yapay zeka çağını göz ardı etmeyin"

13:53 - Eğitim

Fethiye'de Orman Yangını Kontrol Altında

13:34 - Asayiş