?>

BTÜ Bursa’da ulaşımı 15 dakikaya düşürecek

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, BURSA VE İNGİLTERE’DE GERÇEKLEŞTİRECEĞİ ÇALIŞMALARLA ŞEHİRDE GÜNLÜK İHTİYAÇLARA ULAŞIM SÜRESİNİ 15 DAKİKAYA DÜŞÜRMEYE HAZIRLANIYOR. ÇALIŞMA; BANKA, HASTANE, OKUL, KARGO VE ALIŞVERİŞ GİBİ GÜNDELİK İHTİYAÇLARA KISA SÜREDE ERİŞİMİ SAĞLAYACAK MEKÂNSAL PLANLAMA ÖNERİLERİ SUNACAK.

Genel - 3 ay önce

Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa ve İngiltere’de gerçekleştireceği çalışmalarla şehirde günlük ihtiyaçlara ulaşım süresini 15 dakikaya düşürmeye hazırlanıyor. Çalışma; banka, hastane, okul, kargo ve alışveriş gibi gündelik ihtiyaçlara kısa sürede erişimi sağlayacak mekânsal planlama önerileri sunacak.

BTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın Yıldırım’ın yürütücüsü olduğu "Sürdürülebilir Kentsel Yaşam Kapsamında 15 Dakikalık Şehir Konseptinin Çevre ile İlişkisinin İncelenmesi: Southampton ve Bursa Kentleri Örneğinde Bir Karşılaştırma" başlıklı proje, Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Çalışma kapsamında Bursa ve İngiltere’de 15 dakikalık şehir modeli araştırılacak. Kent yaşamını daha erişilebilir ve sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlayan "15 dakikalık şehir" modeli kapsamında şehirde günlük ihtiyaçlara kısa sürede erişim imkânı sunan alanlar belirlenecek. Bu doğrultuda Bursa ve İngiltere’de mekânsal odak noktaları tespit edilecek. Bu noktaların yürüme, bisiklet ve toplu taşıma gibi ulaşım türleriyle erişilebilirliği bilimsel yöntemlerle analiz edilecek.

Bursa modeli farklı ülkelere örnek olacak

Araştırmada erişilebilirliğin yanında çevresel kalite de ele alınacak. Bu kapsamda belirlenen alanlarda gürültü düzeyi ve hava kalitesi gibi çevresel faktörler ölçülerek detaylı analizler gerçekleştirilecek. Elde edilen veriler doğrultusunda kentsel tasarım, planlama ve politika geliştirme süreçlerine katkı sunacak öneriler geliştirilecek. Bursa ve İngiltere örnekleri üzerinden yürütülecek analizlerle, modelin farklı coğrafyalardaki uygulanabilirliği de ortaya konacak. Çalışma Avrupa’da bu alanda ileri araştırma altyapısına sahip kurumlar arasında yer alan University of Southampton iş birliğiyle yürütülecek.

Yerel yönetimler için yol gösterici olacak

Kentlerde yaşamın giderek hızlanırken günlük ihtiyaçlara erişimin de aynı ölçüde zorlaştığını dile getiren Doç. Dr. Yalçın Yıldırım, "Günümüzde insanlar işe, okula, hastaneye ya da sosyal alanlara ulaşmak için her geçen gün daha fazla zaman harcıyor. Biz de araştırmamızda bu soruna ‘15 dakikalık şehir’ modeli ile çözüm bulmaya çalışacağız. Bursa ve İngiltere’nin Southampton şehrinde yapacağımız planlama ile insanların gündelik ihtiyaçlarına ulaşım süresini 15 dakikaya düşürmüş olacağız. Bursa’dan yola çıkarak elde edeceğimiz verilerin yerel yönetimler, şehir plancıları ve peyzaj mimarları için yol gösterici olmasını hedefliyoruz" dedi.

Rektör Çağlar: Şehrimiz için katkı sunmayı önemsiyoruz

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ise üniversitelerin yalnızca bilgi üreten kurumlar değil, aynı zamanda şehirlerin ve toplumun gelişimine katkı sunan araştırma merkezleri olduğunu vurgulayarak, "BTÜ olarak bilimsel çalışmalarımızla şehirlerin daha yaşanabilir, sürdürülebilir ve insan odaklı hale gelmesine katkı sunmayı önemsiyoruz. 15 dakikalık şehir yaklaşımı, kentlerde yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen önemli bir model. Bursa’dan hareketle yürütülecek bu araştırmanın hem yerel yönetimlere hem de şehir planlama süreçlerine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Poizi, Ordu’da sahne aldı

2026-04-26 12:41 - Magazin

İçmeler–Marmaris yolunda son durum çalışmalar hızlanıyor

2026-04-25 14:48 - Genel

MARMARİS’TE FECİ KAZA BİR CAN ALDI

2026-04-23 10:57 - Marmaris

Rafet El Roman’dan New York’ta Milli Takım için yeni marş müjdesi

2026-04-26 11:13 - Magazin

Usta sanatçı Cahit Berkay gençlerle aynı sahneyi paylaştı

2026-04-24 11:05 - Magazin

Marmaris’te vinç kazasında iki tutuklama

2026-04-24 16:01 - Gündem

Pitbull saldırısına uğrayan Onur Akay o anları anlattı: "Ben ölümden döndüm"

2026-04-25 13:55 - Magazin

Pazarlar Spor Lisesi krikette Türkiye finallerinde

2026-04-21 13:28 - Spor

Kemaliye’de velilere "Bilinçli Medya Kullanımı" eğitimi

2026-04-23 00:05 - Eğitim

TRABZON’DAN MARMARİS’E GÖNÜL KÖPRÜSÜ

2026-04-25 09:36 - ÇEVRE

İlgili Haberler

Tekirdağ’da polis ve jandarmadan örnek dayanışma: Kızılay’a kan bağışı

11:44 - Genel

Nazilli Belediyesi Turan Mahallesi’nde asfalt çalışmalarına başladı

11:45 - Genel

Büyükşehir çocukları doğayla ve atlarla buluşturuyor

11:44 - Genel

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu, Bangladeş Kara Kuvvetleri Komutanı ile görüştü

11:40 - Genel

Vali Çelik: "Ruhsatsız ve ruhsata aykırı hiçbir yapıya müsaade etmemeliyiz"

11:34 - Genel

Günün Manşetleri

Kendisini polis olarak tanıtan 2 dolandırıcı yakalandı

10:42 - Asayiş

Çukurdan kaçmak için yavaşlayan motosikletliyi böyle darp etti

10:10 - Asayiş

Uyuşturucu taciri 2 şüpheli yakalanıp tutuklandı

10:06 - Asayiş

Gökyüzü tutkunlarını bir araya gelecek

09:56 - Kültür Sanat

"Güneş yanıkları erken yaşlanmaya yol açabilir"

09:48 - Sağlık