?>

Çanakkale Boğazı’nda müsilaj yeniden görüldü

çanakkale boğazı'nda bazı bölgelerde müsilaj (deniz salyası) tekrar görülmeye başlarken, bu durum özellikle balıkçılar arasında endişeye yol açtı.

Gündem - 6 ay önce

Çanakkale Boğazı’nda bazı bölgelerde müsilaj (deniz salyası) tekrar görülmeye başlarken, bu durum özellikle balıkçılar arasında endişeye yol açtı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı ve Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, müsilajın ortaya çıkmasında su sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olmasının etkili olduğunu belirtti.

Çanakkale Boğazı’nda müsilaj (deniz salyası) yeniden görülmeye başlarken, bu durum özellikle balıkçılar arasında endişelendirdi. 2020’de büyük sorunlara yol açan müsilaj, bu yıl da bazı bölgelerde etkili olmaya başladı.

Yaklaşık 1 ay, 45 gün öncesinden bu yana özellikle Güney Marmara’da balıkçılıkla uğraşan balıkçılardan müsilajla ilgili bir sorunun kendilerine iletildiğini ifade eden ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı ve Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, "Bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Özellikle 2020’de yaşadığımız büyük sorundan itibaren çeşitli projelerimiz, çalışmalarımız detaylı bir şekilde devam ediyor. Deniz suyu sıcaklıkları, meteorolojik şartlar, rüzgar durumu çok önemli. Su kolonunda bir yoğunluk var ancak 2-3 haftadır biz bunun yüzeyde de görülmeye başladığını gözlemliyoruz. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi sistemin durgun olması ve özellikle su sıcaklıklarının müsilajı oluşturan organizmaların etkinliklerini kısıtlayacak düzeyin üzerine olması. Fotosentez aktivitelerinin bir şekilde kontrolde olabilmesi için su sıcaklıklarının 9 derece ve altında olması bekliyoruz. Şu anda mevsim normallerinde de değiliz. Su sıcaklıkları 13.5 derece ve zaman zaman üzerine çıkıyor. Dolayısıyla su sıcaklıkları düşüp sistemde rüzgarlılık arttıkça akıntılara bağlı olarak yoğunlaşmanın bir miktar azalacağını söyleyebiliriz. Bu organizmaların tüketicileri yok ya da çok sınırlı. Ayrıca sistemde bir besin elementi, kirlilik yükü var. Son dönemlerde oldukça fazla yağış almaya başladık. Bu da hem kentsel yüzey akışını hem de tarımsal yüzey akışıyla sistemin besin elementi yükünü arttırıyor. Sistemde de kontrol edemeyeceğimiz kısım iklim değişiminin etkileri, iklimlerin yer değiştirmesinin etkileri, mevsimlerin yer değiştirmesinin etkileri. Dolayısıyla bunu maalesef biz kontrol altında tutamıyoruz. Ancak kontrol edebileceğimiz kısım hangi kısım. Atıklarımızı kontrol altında tutabiliriz. Tarımsal girdileri kontrol altında tutabiliriz, yüzey akışını kontrol altında tutabiliriz. Buna önem vermemiz gerekiyor. Meteorolojik olarak önümüzdeki haftalara baktığımızda bir miktar sıcaklığın düşmesini ve rüzgar hareketliliğinin başlamasını bekliyoruz" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

430 Gram Metamfetamin Ele Geçirildi

2024-12-24 10:12 - Asayiş

Esen Metalspor: 2 - Kocasinan Şimşekspor: 1

2024-12-23 10:41 - Spor

Abdülkerim Bardakcı ’dalya’ dedi

2024-12-22 18:10 - Spor

Samsun’da uyuşturucu operasyonu: 516 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-12-20 22:44 - Asayiş

Hakkari’de turşu bidonunda 13 kilo metamfetamin ele geçirildi

2024-12-23 15:59 - Asayiş

Batman’da çocuğun parmağına sıkışan metal, itfaiye ekiplerince çıkarıldı

2024-12-21 17:21 - Asayiş

Kasım ayında 17 bin 431 kilogram tekstil ve 3 bin 962 kilogram metal atığı geri dönüşüme kazandırıldı

2024-12-23 12:03 - Gündem

Kötekli Kavşağında Trafik Düzenlemesi

2024-12-22 22:09 - Genel

FETHİYE GÜNLÜKLÜ KOYU'NDAKİ YAPILAŞMA İPTAL EDİLDİ

2024-12-18 16:40 - Asayiş

Marmaris'te 24 saatte hava sürprizleri

2024-12-21 14:04 - Marmaris

İlgili Haberler

Bingöl’de 3.8 büyüklüğünde deprem

00:20 - Gündem

Sarıyer’de denizden gelen kötü koku vatandaşları rahatsız ediyor

22:11 - Gündem

Erzincan Mertekli Regülatörü Sağ Sahil Kanal Yenileme işi sözleşmesi imzalandı

22:25 - Gündem

Denizli’de toplu taşıma araçları mercek altında

18:35 - Gündem

İpsala’da ağlara 80 kilo ağırlığında yayın balığı takıldı

18:16 - Gündem

Günün Manşetleri

Böbrek Üstü Bezi Tümörlerinde Organ Koruyucu Yöntem

16:28 - Sağlık

Rüya Gördü, Mezarlığa Gönlünü Verdi

15:48 - Gündem

Eve Geç Gelme Tartışması Can Aldı

15:48 - Asayiş

Gurbetçiler ve Komşu Ülkeler Akın Ediyor

15:45 - Gündem

AB yeni İnsan Hakları Özel Temsilcisi atadı

15:32 - Siyaset