?>

Çantı tekniğiyle inşa edilen çivisiz cami 2 asırdır ayakta

ZONGULDAK’TA 200 YIL ÖNCE ÇANTI TEKNİĞİ İLE İNŞA EDİLEN ÇİVİSİZ CAMİ, ADETA ZAMANA MEYDAN OKUYOR.

Gündem - 2 ay önce

Zonguldak’ta çantı tekniği ile inşa edilen 2 asırlık çivisiz cami, adeta zamana meydan okuyor.

Çaycuma ilçesine bağlı Akçahatipler Köyü Merkez Camisi, çantı tekniğiyle 2 asırdır cemaatini ağırlıyor. Mimarı bilinmeyen cami, Anadolu’nun ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden birini oluşturuyor.

Cemaatin sığmaması üzerine ikinci katı da inşa edilerek hizmete açılan cami, dron ile havadan görüntülendi. Merak eden yerli ve yabancı turistlerin camiyi ziyarete geldiğini anlatan köy sakinleri, cami için gerekli desteklerin de sağlanmasını istedi. Köylüler, caminin uzun yıllar daha yaşatılması gerektiğine vurgu yaptılar.

Köy azası İsmail Kızıltoprak (59) caminin bakımından kendini sorumlu hissettiğini anlatarak, "Bu civarda bir tek bizim ahşap camimiz varmış. Civar köylerde cami yokmuş. Diğer köylerden bizim köye camiye gelirlermiş. Cami 200 yıllık. Giriş katının tarihini bilen yok. Daha önce babam ve dedem camiyi onarıyordu. Şu anda ben bakıyorum. Babamın görevini aldım. Camideki tamir ve onarımları yapıyorum. Dışarısını da ahşap koruyucular kullandık. İçerisini onardık. Bu hale kadar getirdik" dedi.

Caminin yapımında kullanılan ağaçların tek tek işlemden geçirildiğini büyüklerinden duyduklarını anlatan Kızıltoprak, "Kütük olarak tek tek biçmişler. Buraya dışarıdan gelen de oluyor. Burayı görmek camiyi görmek için geliyorlar. Çok da beğeniyorlar. Ne kadar çok yer gezdim. Ben 59 yaşındayım. Daha dışarıda namaz kılındığını bilmiyorum. Camimiz çok büyük ve mükemmel, tarihi bir cami" şeklinde konuştu.

Camiyi büyüklerinden devraldığını ifade eden Kızıltoprak, "Yaşımız ve gücümüz elverdiği müddetçe bundan sonrası için de Allah nasip eder ömür verirse elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Hayko Cepkin’in başrolünde yer aldığı "Jekyll & Hyde" müzikali Türkiye turnesine çıkıyor

2026-04-06 15:45 - Magazin

MARMARİSLİ SPORCUDAN ÇİFTE BİRİNCİLİK

2026-04-07 12:33 - Marmaris

Karadeniz horonu yeniden yorumlandı

2026-04-06 11:08 - Magazin

Çağdaş Balıkesir Spor Kulübü Geleneksel Halk oyunları il birincisi oldu

2026-04-07 17:39 - Magazin

OMÜ’de "Ustalara Saygı Anadolu Rock Konseri"

2026-04-03 14:48 - Magazin

32 sanatçı, sokak hayvanları için tek bir şarkıda buluştu

2026-04-04 16:04 - Magazin

Bonnie Tyler ilk kez İstanbul’da

2026-04-01 16:36 - Magazin

Sinema ve tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez savaşta mezun veremeyen okulun öğrencileri ile buluştu

2026-04-03 14:00 - Magazin

AVUSTURYALI EMEKLİLER  MARMARİS’E CAN SUYU OLACAK 

2026-04-06 15:41 - Turizm

MARMARİS’TE AVUKATLAR GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

2026-04-06 11:46 - Marmaris

İlgili Haberler

Hazar Gölü’nde dev temizlik 12 ton atık toplandı

22:19 - Gündem

Karabük’te heyelan tehlikesi: Toprak kütlesi yola indi

21:00 - Gündem

Tokat’ta dolu yağışı yolları beyaza bürüdü

20:11 - Gündem

Sivas’ta usulsüz ele geçirilen 4 keklik doğaya salındı

19:53 - Gündem

Yağmur sonrası gökkuşağı güzelliği

19:50 - Gündem

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem