?>

Caretta carettanın deniz anasını yediği görüntülerle denizi kirletenlere ’çevre’ mesajı

Doğa koruma ve milli parklar genel müdürlüğü tarafından sosyal medya hesaplarına deniz kaplumbağasının deniz anasını yerken görüntüleri koyuldu.

Gündem - 9 ay önce

Antalya’da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü caretta carretanın deniz anasını yediği görüntüleri paylaştı. Caretta carettaların denize atılan plastikleri deniz anası zannedip tükettiğinin anlatıldığı videoyla ilgili görüşlerini aktaran Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu yüzyılın en büyük problemlerinden biri plastik kirliliği, bu kirlilik neticesinde birçok deniz kaplumbağası plastikleri deniz anası sanıp yiyebiliyor. Sindirim sistemini tıkıyor, dolayısıyla plastiği eritemiyor. Bu nedenle birçok deniz kaplumbağasının öldüğü literatürlerde de belirtiliyor" dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından sosyal medya hesaplarına deniz kaplumbağasının deniz anasını yerken görüntüleri koyuldu. Caretta carretaların denize atılan plastikleri deniz anası zannedip tükettiği anlatılan videoda; “Deniz kaplumbağaları deniz anaları ile de beslenir. Her iki canlı da deniz ekosisteminin birer parçasıdır. Plastik atıkları, deniz anası zannedip yiyen deniz kaplumbağaları ise yaşamlarını kaybetmektedir” ifadeleri kullanıldı. “Bu yüzyılın en büyük problemlerinden biri plastik kirliliği”

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, denizlerde yoğun bir plastik kirliliğinin gözlemlendiğine dikkat çekerek, neden olunan kirliliğin deniz canlıların sonunu hazırladığını söyledi. Gökoğlu, “Bu yüzyılın en büyük problemlerinden biri plastik kirliliği, bu kirlilik neticesinde birçok deniz kaplumbağası plastikleri deniz anası sanıp yiyebiliyor. Sindirim sistemini tıkıyor, dolayısıyla plastiği eritemiyor. Bu nedenle birçok deniz kaplumbağasının öldüğü literatürlerde de belirtiliyor” diye konuştu. “Denizler plastik çöplüğü haline geldi”

Denize atılan plastiklerin parçalanarak mikroplastikleri oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Gökoğlu, suya sıçan plastiklerin sadece deniz canlılarına değil insanlara da zarar verdiğini açıkladı. Gökoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Mikroplastikler, en küçük organizmadan en büyüğüne kadar sirayet ediyor, dolayısıyla biz de içtiğimiz sulardan, attığımız tuzlardan, yediğimiz balıklardan veya diğer su ürünlerinden bunu alabiliyoruz. İnsanların çok dikkatli olması lazım, plastiği doğaya bırakmamaları gerekiyor. Plastik, doğada sıcağın etkisiyle toz haline gelip, sularla tekrar denize gidiyor. Denizler plastik çöplüğü haline geldi, öyle bir an gelecek ki; denizler plastik çöplüğü olacak.” “Doğa içerisinde kendiliğinden eriyebilen ambalajlamaya geçmek lazım"

Son dönemde ambalajların artışının da plastik kirliliğini çoğalttığına vurgu yapan Prof. Dr. Gökoğlu, insanların neden olduğu çevre kirliliğinin önlenmesi için önerilerde bulundu. Gökoğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Son zamanlarda ambalajlar çoğaldı, her ambalajda bir plastik var. Denizin içerisinde balıkçının ağı plastik, halatlar plastik, denizin içinde kullanılan ekipmanın büyük kısmı plastik olduğu için bunlar zaman içerisinde parçalandığı an mikroplastikler oluşturuyor. Özellikle Antalya bölgesinde seralar plastik, her yer plastik, tarımsal ilaç kutuları plastik, ilaçların içerisinde ambalajlar plastik. Plastiklerin suya ya da su kenarlarına atılmaması gerekiyor. Bunların geri dönüşüm kutularına atılıp, geri dönüşüme gitmesi gerekiyor. Ülkemizden Akdeniz’e de çok fazla plastik girişi var. Hükümetin mikroplastikleri azaltması gerekiyor, ambalajlardan kesin kaldırılması lazım. Doğa içerisinde kendiliğinden eriyebilen ambalajlamaya geçmek lazım. Engellemenin en güzel yolu; yeni yasalar çıkarıp, plastiği yasaklamak.”

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

CHP’li meclis üyesinin alkollü mekanında hesap kavgası

2024-09-25 10:46 - Asayiş

Jandarma; tarım işçileri, yaşlı ve engelli vatandaşları ziyaret etti

2024-09-20 10:29 - İnsan

D-MARİN İTALYA'NIN EN DEĞERLİ PREMİUM MARİNA GRUBUNU OLUŞTURUYOR

2024-09-25 16:27 - Gezi

Adana’da “Süper Hücre” bugün de etkili olacak

2024-09-22 09:23 - Gündem

MUĞLALI KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA UZUN ÖMÜRLÜ

2024-09-20 14:46 - Yaşam

Adana Havalimanı’nda TEKNOFEST hazırlıkları sürüyor

2024-09-21 15:47 - Teknoloji

Sosyal medya fenomeni Kübra Aykut’un ölmeden önce evini temizlediği görüntüler ortaya çıktı

2024-09-24 03:05 - Asayiş

BÜYÜKŞEHİR VE DALAMAN BELEDİYESİNDEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

2024-09-21 17:10 - Gündem

“Vekil” sucuk yerken “Asıl” 120 liraya kemik bile alamıyor

2024-09-24 13:06 - Gündem

EGE VE AKDENİZ’İN GİZLİ CENNETİ DATÇA

2024-09-21 15:22 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Vali Sezer’den yangın uyarısı: "Bir kıvılcım, bir yılı yok eder"

21:09 - Gündem

Eruh’taki grup köy yolu sıcak asfaltla buluşuyor

20:48 - Gündem

Erzincanlı pancar üreticileri kongrede buluştu

18:18 - Gündem

"Yeni Bir Perspektif: Görünenin Ötesi" yarışmasının kazananları ödüllerini aldı

17:41 - Gündem

Van’da ağır tonajlı araçlara şehir merkezine giriş kısıtlaması geliyor

17:39 - Gündem

Günün Manşetleri

Böbrek Üstü Bezi Tümörlerinde Organ Koruyucu Yöntem

16:28 - Sağlık

Rüya Gördü, Mezarlığa Gönlünü Verdi

15:48 - Gündem

Eve Geç Gelme Tartışması Can Aldı

15:48 - Asayiş

Gurbetçiler ve Komşu Ülkeler Akın Ediyor

15:45 - Gündem

AB yeni İnsan Hakları Özel Temsilcisi atadı

15:32 - Siyaset