?>

Çevre Günü’nde maden tepkisi: "Doğal alanlarımız madencilerin çalışma sahasına dönüştürüldü"

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ’NÜN ARDINDAN KURŞUNLU’DA BİR ARAYA GELEN DOĞADER ÜYELERİ VE BÖLGE SAKİNLERİ, MADEN FAALİYETLERİNİN GENİŞLETİLMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ. ÇEVRECİLER VE KÖYLÜLER, YENİ MADEN SAHALARININ AÇILMASI HALİNDE ORMANLIK ALANLARIN ZARAR GÖRECEĞİNİ BELİRTEREK YETKİLİLERE ÇAĞRIDA BULUNDU.

Gündem - 1 saat önce

Bursa’nın İnegöl ilçesinde ’5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün ardından Kurşunlu’da bir araya gelen DOĞADER üyeleri ve bölge sakinleri, maden faaliyetlerinin genişletilmesine tepki gösterdi. Çevreciler ve köylüler, yeni maden sahalarının açılması halinde ormanlık alanların zarar göreceğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Kurşunlu’da düzenlenen basın açıklamasında, bölgede devam eden ve genişletilmesi planlanan madencilik faaliyetlerinin çevre, tarım ve yaşam alanları üzerindeki etkilerine dikkat çekildi. Etkinliğe katılan köylüler, tarım arazilerinde üretim yapmakta zorlandıklarını ve ağır tonajlı araçların köy yaşamını olumsuz etkilediğini dile getirdi.

DOĞADER Başkanı Murat Demir, açıklamasında çevre politikalarını ve madencilik faaliyetlerini eleştirerek doğal alanların her geçen gün daha fazla baskı altında kaldığını söyledi. Demir, "İnsanlar çevreyi her geçen gün talan etmektedirler. Egemenler ve karar vericiler çevreyi yok etmektedirler. Hemen arkamızda gördüğünüz yaklaşık 100 dönümlük ormanlık alanı yok edecekler. Bölgede 96 hektarlık alan içerisinde 23 hektarlık bölüm için başvuru yapılmış durumda. Madencilik Kanunu tam 21 kez değişti. Her değiştiğinde de korumacılık bir kenara itilip kullanımın önü açıldı. Doğayı, çevreyi ve doğal yaşamı koruyan kanunlar sürekli çevreyi talan edenlerin önünü açacak şekilde değiştirildi. Bizim doğal alanlarımız ve ormanlıklarımız madencilerin çalışma sahasına dönüştürüldü" dedi.

Demir, söz konusu maden sahasına ilişkin yürütülen ÇED sürecine de dikkat çekerek, bölgede toplam 99,74 hektarlık ormanlık alanı kapsayan bir ÇED sürecinin bulunduğunu söyledi. Mevcut durumda yaklaşık 10,98 hektarlık alanda faaliyetlerin sürdüğünü belirten Demir, buna ek olarak 12,74 hektarlık yeni bir alanın daha madencilik çalışmalarına açılmasının talep edildiğini ifade etti. Talebin kabul edilmesi halinde yaklaşık 127 bin metrekarelik ek orman alanının zarar göreceğini savunan Demir, doğal yaşamın geri dönülmesi zor bir süreçle karşı karşıya kalacağını kaydetti.

Basın açıklamasında ayrıca madencilik faaliyetlerinin bölgedeki su kaynakları, tarım alanları ve yaşam alanları üzerinde oluşturabileceği etkiler konusunda endişeler dile getirildi. Geçmiş yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar sırasında meydana gelen patlatmalar nedeniyle bazı evlerde hasar oluştuğu, köy yollarının ağır tonajlı araçlar nedeniyle zarar gördüğü ve bölgenin önemli su kaynaklarında azalma yaşandığı yönündeki şikâyetlerin ilgili kurumlar tarafından incelenmesi istendi.

Etkinlikte köylüler ise yaşadıkları sorunları anlattı. Bir vatandaş, "Tarlalarımıza ne ekim yapabiliyoruz ne de işleyebiliyoruz. Sürekli geçen kamyonlar ve çalışmalar nedeniyle üretim yapmak her geçen gün daha da zorlaşıyor" dedi.

Bir başka köylü de, "İki kat yol yaptılar, hâlâ daha malzeme getiriyorlar. Bu çalışmaların ne zaman duracağını bilmiyoruz. Köyümüzün düzeni bozuldu" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Açıklamada, Kurşunlu ve çevresinin yalnızca doğal güzellikleriyle değil, tarım, arıcılık, doğal yaşam ve termal turizm potansiyeliyle de önemli bir değer taşıdığı vurgulandı. Ayrıca bölgede geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar sırasında tarihi buluntulara rastlandığı ve bazı alanların koruma altına alındığı hatırlatılarak, kültür varlıklarının korunması için kapsamlı arkeolojik incelemelerin yapılması gerektiği ifade edildi.

Bölge sakinleri, alınacak kararların yalnızca ekonomik kazanç odaklı değil, çevresel, sosyal ve kültürel etkiler de göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, süreçlerin şeffaf yürütülmesini ve kamu yararının ön planda tutulmasını talep etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’İN KIRSAL YOLLARINI KİM GÖRECEK?

2026-06-01 11:13 - Marmaris

Malatya’da ambulans helikopter 66 yaşındaki hasta için havalandı

2026-06-04 16:24 - Sağlık

Kendisine emanet edilen altınlarla kaçtığı iddia edilen kuyumcudan günlerdir haber alınamıyor

2026-06-04 16:23 - Asayiş

Çorum’da iki otomobil çarpıştı: 1’i ağır 7 yaralı

2026-05-31 00:43 - Asayiş

Marmaris 19 Mayıs havuzunda su gösterileri neden durdu?

2026-05-31 22:45 - Marmaris

Köyceğiz Tazelenme Üniversitesi İlk Mezunlarını Verdi

2026-06-02 10:03 - Genel

MARMARİS'TE GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU 

2026-06-03 12:11 - Marmaris

Madımak toplaması zahmetli yemesi lezzetli

2026-06-01 11:20 - Genel

Zekican Balcı’dan CHP açıklaması: “Partinin sahibi örgüttür”

2026-06-01 19:56 - Gündem

Romanyalı yıldız Amelissa’dan Bodrum’da bayram şovu

2026-05-31 15:16 - Magazin

İlgili Haberler

Develi’de yağış sele dönüştü

00:12 - Gündem

Gaziosmanpaşa Belediyesi, Sıfır Atık Festivali’nde yerini aldı

22:39 - Gündem

Tekirdağ’da deniz temizliği: Deniz dibinden lastik, sandalye ve plastik atıklar çıkarıldı

22:34 - Gündem

Kastamonu’da ilginç olay: Deniz 10 dakika boyunca kabarınca vatandaşlar panik yaşadı

20:50 - Gündem

Dünya Çevre Günü’nde doğa için el ele verdiler

19:36 - Gündem

Günün Manşetleri

Yılan Balığı Festivali Coşkusu başladı

16:37 - Kültür Sanat

Paolo Maldini, Fenerbahçe kongresinde

16:06 - Spor

Eşini odunla döverek öldüren şahıs yakalandı

16:02 - Asayiş

2 evladını motosiklet kazasında kaybeden anne ve babanın feryadı yürek yaktı

15:21 - Asayiş

Yaşlı karı koca duvara çarpan otomobilde can verdi

14:56 - Asayiş