?>

Ceza yemek istemeyen sürücüler dikkat: Zorunlu kış lastiği uygulaması başladı

ŞEHİRLERARASI YOLLARDA YOLCU VE YÜK TAŞIMACILIĞI YAPAN TİCARİ ARAÇLARDA KIŞ LASTİĞİ TAKMA ZORUNLULUĞU BUGÜN İTİBARIYLA BAŞLADI. SAKARYA’DA LASTİK TAMİRCİLİĞİ YAPAN YUSUF BOZ, KURALI İHLAL EDEN SÜRÜCÜLERE 5 BİN 856 LİRA CEZA UYGULANACAĞINI HATIRLATARAK UYARDI.

Genel - 2 saat önce

Şehirlerarası yollarda yolcu ve yük taşımacılığı yapan ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu bugün itibarıyla başladı. Sakarya’da lastik tamirciliği yapan Yusuf Boz, kuralı ihlal eden sürücülere 5 bin 856 lira ceza uygulanacağını hatırlatarak uyardı.

Mevsimsel şartlar göz önüne alınarak önceki yıllarda 1 Aralık-1 Nisan olarak uygulanan kış lastiği zorunluluğu, bu yıl 15 Kasım-15 Nisan tarihleri arasında geçerli olacak şekilde güncellendi. Ticari araçlarda zorunlu olan kış lastiği uygulaması, özel araçlarda ise can ve mal güvenliği açısından önem taşırken, Sakarya genelinde denetimler başladı. Zorunluluğa uymayan sürücülere, bu yıl için 5 bin 856 TL idari para cezası kesilecek. Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde lastik tamirciliği yapan Yusuf Boz, fiyatlar ve uygulamaya dair değerlendirmelerde bulundu.

Havaların yeterince soğumamış olmasının bu yıl değişim yoğunluğunu etkilediğini belirten ve uygulamanın başlamasıyla denetimlerin sıklaştığını ifade ederek sürücüleri uyaran Boz, "Geçtiğimiz sene 700-800 TL olan kış lastiği değişim fiyatları bu yıl 900 ile bin TL arasında başlayıp lastik ebadına göre artıyor. Kış lastiği takmayan sürücülere uygulanan ceza da geçen yıl 4 bin 69 TL iken bu yıl 5 bin 856 TL olarak güncellendi. Sıfır lastik fiyatları ise 2 bin 500 TL’den başlıyor; marka, kalite ve ebada göre değişiyor" dedi. "Kış lastiği sadece kar için değil"

Vatandaşların dikkat etmesi gereken noktaları da hatırlatan Yusuf Boz, "Bizim halkımızda genelde ucuzunu alma alışkanlığı var. Ama vatandaşların kış lastiği alırken dikkat etmeleri gereken bazı hususlar var. Kalitesi ile birlikte tabii ki fiyatı da artıyor. Ucuz olup kış lastiği olarak geçen bazı lastikler tam olarak performans veremiyor. Kış lastiğinin ömrü yaklaşık 4 ila 5 sezon arasında değişiyor. Havaların tam olarak soğumaması sebebi ile geçen seneye göre kış lastiği değiştirme mesaimiz daha sakin geçiyor. Yürürlüğe giren uygulama ile birlikte bugünden itibaren, kış lastiği kullanması zorunlu olduğu halde taktırmayan araç sürücülerine cezai işlem uygulanacak. Kış lastiğini insanlar sadece kar lastiği olarak görüyor ama durum öyle değil. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde kış lastiğinin kullanılması öneriliyor" diye konuştu. "15 Kasım - 15 Nisan tarihleri arasında uygulanacak"

Öte yandan, Sakarya Valiliği’nden de konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "İlimizde kış mevsimi içerisinde, düşük hava sıcaklıklarından dolayı zeminde meydana gelen buzlanmalarda araçların yol tutuşlarını arttırmak ve muhtemel trafik kazalarının önüne geçebilmek amacıyla; il sınırları içerisinde yük taşımacılığında ticari olarak kullanılan kamyon, çekici, tanker ve kamyonet türü araçlar ile ticari yolcu taşımacılığı yapan otobüs, minibüs ve otomobillerin 15 Kasım 2025 - 15 Nisan 2026 tarihleri arasında kış lastiği kullanımı uygulamasına geçilmesi uygun görülmüştü" ifadeleri kullanıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te “Kuvayi Milliye Destanı” Sahne Alıyor

2025-11-12 13:21 - Marmaris

Bodrum’da yargılanan 14 sanıktan 7’si tahliye oldu

2025-11-11 09:20 - Asayiş

Ara Tatilin 10 Kasım’a Denk Gelmesine Vatandaşlardan Tepki

2025-11-10 16:08 - Marmaris

Mehmet Oktay'dan CHP Genel Başkanı'na Sinpaş Yanıtı

2025-11-13 13:53 - Marmaris

Marmaris’te 3 Bin Fidan Toprakla Buluştu

2025-11-11 15:09 - Marmaris

İmparator 50 yıl sonra Kayseri’de sahne aldı

2025-11-09 01:19 - Magazin

Yunanistan, 8’i çocuk 20 düzensiz göçmeni ölüme terk etti

2025-11-13 09:07 - Asayiş

Evinde ölü olarak bulundu

2025-11-10 16:43 - Asayiş

Mehmet Oktay’dan Suç Duyurusu

2025-11-13 16:45 - Marmaris

Çine’de 11 kilo uyuşturucu ele geçirildi, 2 kişi tutuklandı

2025-11-12 13:06 - Gündem

İlgili Haberler

Büyükşehir, Sarız’da Veli Altınkaya Taziye ve Kültür Evi’ni yeniledi

15:10 - Genel

İzmir’de otogar krizi büyüyor: Belediyeden İZOTAŞ’a işgalci benzetmesi

14:47 - Genel

Sakarya polisinden siber suçlara karşı bilinçlendirme çalışması

14:50 - Genel

Büyükşehir’in ata tohumları Didim’de dağıtıldı

14:35 - Genel

Soba satıcıları havaların iyice soğumasını bekliyor

14:26 - Genel

Günün Manşetleri

Soba satıcıları havaların iyice soğumasını bekliyor

14:26 - Genel

Günde 30 dakika yürüyüşle diyabet önlenebilir

13:34 - Sağlık

Nemrut Dağı’na mevsimin ilk karı yağdı

13:03 - İnsan

Sokak ortasında defalarca bıçaklanarak öldürülen yaşlı adamın cenazesi alındı

12:56 - Asayiş

Herşeyin ’4.4’lük olmasını istiyordu, 4.4 ile sallandı

12:53 - Genel