?>

Çiftçilerden DSİ isyanı: "Patlayan borularımız yapılmıyor"

Kastamonu’nun seydiler ve devrekani ilçelerinde görev yapan muhtarlar ile pancar üreticileri, kulaksızlar barajından aldıkları sulama suyunun borular patlaması sebebiyle tarlalarını sulayamadıklarını ve ürünlerinin yandığını belirterek, devlet su işleri önünde eylem yaptı.

Gündem - 2 gün önce

Kastamonu’nun Seydiler ve Devrekani ilçelerinde görev yapan muhtarlar ile pancar üreticileri, sulama borularının patlaması sebebiyle tarlalarını sulayamadıklarını ve ürünlerinin yandığını belirterek, Devlet Su İşleri (DSİ) önünde eylem yaptı. DSİ’ye tepki gösteren muhtarlar, her çiftçinin 500 bin TL zararı olduğunu söylediler.

Kastamonu’nun Seydiler ve Devrekani ilçelerinde pancar yetiştiriciliği yapan üreticiler ile köy muhtarları, DSİ 23. Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Kulaksızlar ve Beyler barajlarından tarlalarına ulaşan boruların patlaması sebebiyle 2 aydır mahsullerini sulayamadıklarını ve bu yüzden ürünlerinin tarlalarında yandığını belirten pancar üreticileri ve köy muhtarları, ücretini ödedikleri sulama suyunu alamadıklarını belirterek duruma tepki gösterdi. Bölge Müdürlüğü giriş kapısının önünde gerçekleşen eylemde grup adına açıklamada bulunan Seydiler Merkez Mahallesi Muhtarı Yücel Bakırcıalioğlu, 6 bin dönümlük arazideki ürünlerinin susuzluktan yandığını ifade etti. "6 bin dönüm alanı sulayamadık, her bir çiftçinin en az 500 bin TL civarında zararı var"

Muhtarlar olarak değil, pancar ekicileri olarak haklarını aramak istediklerini ifade eden Bakırcıalioğlu, "Biz buraya muhtarlar olarak değil, pancar ekicileri olarak geldik. Şu anda büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Bize Mayıs ayında ‘bütün suyunuz garanti, parayı ödeyin’ denildi. Paramız olmadığı halde kredi kullandık, borç bulduk, yine de parayı ödedik. Sulama Birliği Başkanına ödemelerimizi yaptık. Ancak buna rağmen Devlet Su İşleri’ne ait hiçbir pompa çalışmıyor. Bu durumu özellikle bilmenizi istiyoruz. Bu yüzden 6 bin dönüm arazimizdeki pancar, mısır, ayçiçeği, yulaf gibi ürünler yanmakta. Gerçekten büyük bir mağduriyet içerisindeyiz. Yetkililere konuyu ilettiğimizde, ‘o bölgeden fazla gelir elde edemiyoruz, bu nedenle pek önem vermiyoruz’ gibi ifadeler kullanılıyor. Yeterli greyderimiz yok, kepçemiz yok. Bu yüzden bakım ve onarımlar yapılmıyor. Kepçe ve greyder gönderilmiyor. Bu da mağduriyetimizi daha da büyütüyor. Her çiftçimizin en az 500 bin TL civarında zararı var. Bu zararların karşılanması için buradayız. Devlet Su İşleri önüne bu yüzden geldik. Siz değerli yetkililerden yardım istiyoruz" dedi. "Böylece hem devleti küçültmüş oldular hem de yolu yapmadılar"

Kulaksızlar ve Beyler barajlarından aldıkları sulama suyu için hiçbir kanalın yapılı olmadığını belirten Bakırcıalioğlu, "Ayrıca Devlet Su İşleri’nin yol yapımı için gönderdiği greyder, üç gün sonra ‘parçası yok, yeterli bütçemiz yok’ denilerek geri çekildi. Böylece hem devleti küçültmüş oldular hem de yolu yapmadılar. Greyderin bilyesinin olmadığını, yurt dışından geleceğini söyleyerek bizi oyalıyorlar. Hiçbir kanal yolu kullanılabilir durumda değil. İşçiler taşınamıyor. Bu duruma yetkililerin lütfen müdahale etmesini istiyoruz" diye konuştu. "İnsanlar geçimini sağlamak için mücadele ederken, DSİ bizimle alay ediyor"

Bu sorunların yaklaşık 2 aydır devam ettiğini ve şu ana kadar hiçbir çözüm elde edemediklerini ifade eden Bakırcıalioğlu, "Yaklaşık iki aydır bu sıkıntılar devam ediyor. ‘bugün geleceğiz, yarın geleceğiz’ diyorlar ama gelen yok. Tüm çiftçiler adına konuşuyoruz. Hepsi mağdur durumda. Tarlalarımız kurumuş ve yanmış halde. Aynı yerde dört defa arıza yaşanıyor. Devlet Su İşleri gibi büyük bir kurum sadece bir traktör ve özel bir kepçe kiralayarak bu işi çözmeye çalışıyor. Bu, insanlarla adeta alay etmektir. İnsanlar geçimini sağlamak için mücadele ederken sürekli ‘contamız yok, malzeme yok, paramız yok’ gibi bahanelerle oyalanıyorlar. Mağduriyetimizin giderilmesini tüm yetkililerden bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Nisan ayında ücretini ödeyerek satın aldıkları suyun verilmesi gerektiğini anlatan Bakırcıalioğlu, "Nisan ayında verilmesi gereken suyun bakım ve onarımı yapılmasından dolayı Temmuz ayı geldi ve hala su verilmedi. 6 bin dönüm arsaya dikilen mahsulde susuzluktan verim kaybına neden oldu. Anayol altından geçen ana hat borusunun çelik hat kısmı kısa tutulduğundan dolayı aynı yerden devamlı patlıyor. Yazın ortasına geldik borular patladığı için hala su verilmemiştir. Ana boru asfaltın sağ ve sol yol geçişi en az 25’er metre çelik boru ile geçilmelidir. Beyler Sulama Birliği hattı asfalt geçişi 5 metre tek çelik boru ile geçilmiştir. 2015 yılında ilk sulamaya başlanan barajın 10 sene geçmesine rağmen bir türlü randıman alınamaması müteahhit işçiliğinin ne kadar kötü olduğunu gösterir. Ülkemizin, devletimizin çöpe atılacak beş kuruş parası yoktur. Ödenek istenip yedek parçaların alınmasını talep ediyoruz. Sezon sonunda genel bakımların yapılmasını ve barajın sezona hazır hale getirilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Eyleme Seydiler Muhtarlar Derneği Başkanı İzzet Sancak, Seydiler Merkez Muhtarı Yücel Bakırcıalioğlu, Seydiler Hacıkayalar Mahallesi Muhtarı Serdar Horozoğlu, Seydiler Aşağı Aslanlı Mahallesi Muhtarı Yücel Şahin, Seydiler Yolyaka Köyü Muhtarı Çetin Işık ile ilçelerden gelen pancar üreticileri destek verdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te riskli binasını yıktırdı, komşu bina yüzünden üç yıldır çivi çakamıyor

2025-07-07 13:11 - Genel

Muğla ile Çin arasında turizmde yeni iş birliği adımları

2025-07-04 11:24 - Kültür Sanat

Seydikemer'de Tarla Kavgası Kanlı Bitti

2025-07-08 11:01 - Asayiş

Edremit’te kabağa aşılı karpuzlar rağbet görmedi

2025-07-04 15:41 - Ekonomi

Marmaris Domuz İstilası Altında

2025-07-09 16:26 - Marmaris

Yürüyüş yaparken otomobilin çarptığı adam hayatını kaybetti

2025-07-03 23:20 - Asayiş

 BODRUM'DA TEKNE ALEVLERE TESLİM OLDU

2025-07-04 13:38 - Asayiş

Çöp ev temizlendi, yedi yıllık kabus son buldu

2025-07-07 09:24 - Gündem

Tunceli’de temmuz ayında kar ve dolu sürprizi

2025-07-05 13:10 - Gündem

Başkan Acar Ünlü Hakim Karşısına Çıktı

2025-07-10 16:48 - Asayiş

İlgili Haberler

Erdemli Orman İşletmesinde ’Yenilikçi Barkod Sistemi Eğitimi’ verildi

14:23 - Gündem

Melikgazi asfalt yatırımıyla mahallelere değer katmaya devam ediyor

14:18 - Gündem

Elazığ’da atmaca sandığı ebabile su veren esnafın heyecanı gülümsetti

14:10 - Gündem

Marmara Adası Asmalı Köyü’nde çevre seferberliği

14:11 - Gündem

Koyun, keçi ve çobanların kıymeti bilinmedi, ülkenin en büyük sorunu yangınlar oldu

14:04 - Gündem

Günün Manşetleri

Ağaçlar, çaput yerine çömlekle süslendi

11:41 - İnsan

Gece çıkan aile içi kavga mahalleyi ayağa kaldırdı

11:33 - Asayiş

Fatma Nine 101 Yaşında Zindeliğiyle Şaşırtıyor

11:20 - İnsan

Eşinin tavsiyesiyle geçtiği direksiyonu 12 yıldır bırakmıyor

11:20 - İnsan

İkinci El Telefon Alırken Dolandırıcılığa Dikkat!

09:22 - Teknoloji