?>

Çorum Belediyesi, kentin tarihine ışık tutan bir kitabı daha okucuyla buluşturdu

ÇORUM'UN TARİHİNE IŞIK TUTAN "NAKİBÜ’L-EŞRAF KAYITLARINA GÖRE ÇORUM SANCAĞINDA SEYYİTLER" KİTABI, ÇORUM BELEDİYESİ KÜLTÜR YAYINLARI TARAFINDAN YAYIMLANDI.

İnsan - 3 ay önce

Çorum’un tarihine ışık tutan "Nakibü’l-Eşraf Kayıtlarına Göre Çorum Sancağında Seyyitler" kitabı, Çorum Belediyesi Kültür Yayınları tarafından yayımlandı.

Çorum’un tarihi ve kültürel mirasına ışık tutan önemli bir eser daha okuyucuyla buluştu. Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi Uzmanı Hacı Haldun Şahin tarafından titiz bir araştırma sonucunda kaleme alınan "Nakibü’l-Eşraf Kayıtlarına Göre Çorum Sancağında Seyyitler" adlı kitap, Çorum Belediyesi Kültür Yayınları arasında yayımlandı.

Osmanlı arşiv belgelerine dayanan eser, Çorum ve çevresinde yaşayan seyyitlerin tarihi kayıtlarını inceleyerek bölgenin sosyal ve kültürel yapısına dair önemli bilgiler sunuyor. Kitapta, Osmanlı döneminde Peygamber Efendimizin soyundan geldiği kabul edilen seyyit ve şeriflerin kayıtlarının tutulduğu Nakibü’l-Eşraf defterleri temel kaynak olarak kullanılıyor. Bu defterler, seyyit ve şeriflerin soy kayıtlarını tutmak ve haklarını korumak amacıyla oluşturulan önemli resmî belgeler arasında yer alıyor.

Araştırmada, Osmanlı Arşivi’nde bulunan Nakibü’l-Eşraf defterlerinde yer alan kayıtlar incelenerek Çorum sancağına bağlı kazalar ve köylerde yaşayan seyyitlerin izleri ortaya konuluyor. Çalışma, Çorum’un tarihi kimliğinin anlaşılmasına katkı sağlayan önemli veriler sunarken, bölgedeki seyyit ailelerinin tarihi geçmişine de ışık tutuyor.

Akademik niteliğiyle dikkat çeken eser, hem araştırmacılar hem de yerel tarih meraklıları için önemli bir başvuru kaynağı olma özelliği taşıyor. Çorum’un kültürel mirasının kayıt altına alınmasına katkı sağlayan bu çalışma, aynı zamanda Osmanlı döneminde seyyitlik kurumunun Anadolu’daki yansımalarını da gözler önüne seriyor.

Kitap, Çorum Belediyesi Hizmet Binasında bulunan Kent Arşivinden temin edilebilir.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Zafer Uysal: "Hedefimize ulaşmak için tek yürek olacağız"

2026-03-10 16:15 - Spor

Marmarisli Kadınlardan Eşitlik ve Özgürlük Vurgusu

2026-03-09 14:08 - Marmaris

MHP Marmaris’ten Yeni Sayfa Gazetesi’ne 8 Mart Ziyareti

2026-03-08 17:05 - Marmaris

"Uzaylı Mustafa", Samsun’un güzelliğine türkü yaktı

2026-03-09 10:34 - Magazin

Dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay Denizli’de öğrencilerle buluştu

2026-03-11 11:07 - Magazin

“Cumhuriyetin Kadına Verdiği Yer” Marmaris’te yoğun ilgi gördü

2026-03-09 14:21 - Marmaris

GÖZALTINA ALINAN ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI İHSAN ÖZTÜRK’TEN AÇIKLAMA

2026-03-09 09:54 - Asayiş

GETOB Başkanı Aygün “Tedirginlik var ama büyük bir olumsuzluk yok”

2026-03-13 12:02 - Turizm

Marmaris’te Ramazan’la birlikte “dilenci” tartışması

2026-03-11 12:57 - Marmaris

Ev, DEAŞ bağlantılı silah imalathanesi çıktı

2026-03-07 14:52 - Asayiş

İlgili Haberler

Gaziantep Büyükşehir’den toplu taşımada Türkiye’de bir ilk

20:48 - İnsan

Vanlı annelerin evlat nöbeti devam ediyor

20:29 - İnsan

Kızılay meydan projesi için geri sayım başladı

19:45 - İnsan

Cadde62 ile Tunceli’ye yeni yaşam alanı

19:14 - İnsan

Bafra’da anne ve bebekler için evde sağlık desteği

17:15 - İnsan

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem