?>

Çorum’da yöresel ürünler katma değere dönüşüyor

KADIN KOOPERATİFLERİNİN İŞ BİRLİĞİYLE YÜRÜTÜLEN PROJE; KENTİN YÖRESEL ÜRÜNLERİNİ KATMA DEĞERLİ, YENİLİKÇİ VE SAĞLIKLI GIDA ÜRÜNLERİNE DÖNÜŞTÜREREK KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEYİ, YEREL ÜRETİMİ DESTEKLEMEYİ VE BÖLGESEL KALKINMAYA KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYOR.

Ekonomi - 1 saat önce

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından 2025 Yılı Sosyal Kalkınma ve Girişimcilik Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen "BizimOra’nın Kadınlarından Sağlıklı Atıştırmalıklar Projesi", Çorum’da hayata geçirildi.

Kadın kooperatiflerinin iş birliğiyle yürütülen proje; kentin yöresel ürünlerini katma değerli, yenilikçi ve sağlıklı gıda ürünlerine dönüştürerek kadın girişimciliğini güçlendirmeyi, yerel üretimi desteklemeyi ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyor.

Proje kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları kapsamında BizimOra Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından Çorum’da ilk kez üretimi gerçekleştirilen safran başta olmak üzere, kente özgü yöresel hammaddeler yenilikçi ürün geliştirme çalışmalarında kullanılmaya başlandı. Böylece Çorum’un önemli tarımsal değerleri, kadın emeği ve AR-GE odaklı üretim anlayışıyla ekonomik değeri yüksek ürünlere ve yeni nesil sağlıklı atıştırmalıklara dönüştürülüyor.

Proje, BizimOra Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile otizmli bireylere yönelik sosyal çalışmalar yürüten Mavi Umutlar Kadın Kooperatifi ortaklığında uygulanıyor. İki kadın kooperatifinin güç birliğiyle hayata geçirilen çalışma, ortak üretim kültürünü ve dayanışmayı ekonomik değere dönüştüren başarılı bir model olarak dikkat çekiyor.

Temmuz ayında başlayan tarihinde başlayan proje kapsamında "Ürün Geliştirme Temel Eğitimi", "Yöre ve Hammadde Analizi" ile "Yeni Ürün Geliştirme" başlıklarında kapsamlı eğitimler gerçekleştirildi. Eğitimlerin ardından uygulamalı üretim aşamasına geçilerek Çorum’un simgesi olan leblebi kullanılarak sağlıklı atıştırmalık ürün geliştirme çalışmaları yürütüldü. Aynı zamanda, safranın farklı ürün gruplarında değerlendirilmesine yönelik ürün geliştirme (ÜR-GE) faaliyetleri de başlatıldı.

Projenin ilk somut çıktıları arasında yer alan Leblebi Helvası ve Çorum Kurusu, geleneksel lezzetlerin yenilikçi yaklaşımla yeniden yorumlanmasının başarılı örnekleri oldu. Çorum’un UNESCO Gastronomi Kenti adaylığı sürecine de katkı sunması hedeflenen bu ürünler, 38. Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali kapsamında açılan stantta ziyaretçilerin beğenisine sunularak yoğun ilgi gördü.

Proje çalışmaları, yapılan izleme ziyareti ile yerinde incelendi. İzleme ziyaretine OKA Uzmanı Hüseyin Akın Uğurlu ile Çorum Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Tuğba Purtul Kılıç katıldı. Ziyarette BizimOra Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Emine Çiğdem Özyurt, Mavi Umutlar Kadın Kooperatifi Başkanı Fatma Avuncu, kooperatif ortakları Fatma Genç ve Ebru Bozok, Proje Koordinatörü Merve Kayaokay ile Yüksek Gıda Mühendisi Cem Kösemeci, yürütülen faaliyetler, geliştirilen ürünler ve projenin mevcut çıktıları hakkında kapsamlı bilgi sundu.

Projenin ilerleyen aşamalarında kadın kooperatiflerinin kurumsal kapasitelerini güçlendirmeye yönelik "Kooperatif Kurumsal Kapasite Geliştirme", "Ambalajlama ve Etiketleme", "Ürün Hikâyeleştirme", "Yerel Kimlik Oluşturma", "Markalaşma", "Pazarlama ve Ticarileştirme" başlıklarında eğitim ve danışmanlık faaliyetleri gerçekleştirilecek. Böylece yalnızca yeni ürünlerin geliştirilmesi değil, bu ürünlerin güçlü bir marka kimliğiyle pazara sunulması ve sürdürülebilir bir ekonomik modele dönüştürülmesi de hedefleniyor.

Yerel ürünleri yenilikçi üretim anlayışıyla yüksek katma değerli gıda ürünlerine dönüştüren proje; kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi, kooperatifler arası iş birliğinin geliştirilmesi, Çorum’un tarımsal ve gastronomik mirasının ekonomik değere dönüştürülmesi ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi açısından örnek bir uygulama niteliği taşıyor. Projenin, yerel kalkınmada kadın kooperatiflerinin rolünü güçlendiren ve Çorum’un gastronomi vizyonuna katkı sunan başarılı bir model olarak yaygınlaştırılması hedefleniyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Sefo Çorum’da hayranlarına unutulmaz bir gece yaşattı

2026-07-26 00:29 - Magazin

Çorum’da Soner Sarıkabadayı coşkusu

2026-07-25 00:15 - Magazin

Çorum’da Buray rüzgarı esti

2026-07-24 00:17 - Magazin

Marmaris'te Kayıp Kadın Aranıyor

2026-07-23 11:36 - Marmaris

Hazırlık maçı: Çorum FK: 0 - Bandırmaspor: 0

2026-07-23 13:59 - Spor

Çorum’da festival coşkusu havai fişek gösterisiyle zirveye çıktı

2026-07-22 00:23 - Gündem

Marmaris yolunda motosiklet kazası sürücü hayatını kaybetti 

2026-07-21 19:55 - Marmaris

Yeni Parti’nin Muğla İl Başkanlığı Kuruldu

2026-07-24 13:34 - Gündem

BAŞKAN ÜNLÜ, ÇAMDİBİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU

2026-07-22 14:08 - Marmaris

Marmaris Kırsalında Ulaşım Çilesi Büyüyor

2026-07-24 12:43 - Marmaris

İlgili Haberler

Geleceğin Kadın Liderleri için yeni dönem başvuruları başladı

16:11 - Ekonomi

Kadın girişimciliği dijital dönüşümle güçleniyor

16:08 - Ekonomi

Çine OSB, dev bir firmaya daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor

15:34 - Ekonomi

Sadıkoğlu: "Yerinde dönüşüm hak ediş ödemeleri artık 34 günde yapılacak"

15:03 - Ekonomi

İhracat Genel Müdürü Kılıçkaya: "Ekonomik büyümemiz her şeye rağmen devam ediyor"

14:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sivasspor’da çifte sakatlık!

17:41 - Spor

Polis uygulamalarında silah ve uyuşturucu ele geçirildi

17:27 - Asayiş

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Türkiye’ye döndü

17:06 - Spor

Corendon Alanyaspor, Erzurum kampına başladı

14:41 - Spor

Otobüs seyir halinde alev aldı.

13:52 - Genel