Manavgat’ta Sahil Güvenlik ekipleri tarafından denizde çuvala dolanmış halde yaralı olarak bulunan Caretta caretta 7 günlük tedavi ve rehabilitasyon sürecinin ardından yeniden denizle buluştu.
17 Temmuz tarihinde günü, Manavgat Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı ekipler rutin devriyesi sırasında denizde fark ettikleri bir çuvalı almak istedikleri sırada çuvalın alt kısmına dolanmış şekilde bulunan 2 yaşlarındaki Caretta caretta kurtarılarak yetkililere teslim edilmişti. DEKAFOK görevlileri tarafından yapılan ilk kontrollerde, çuvalın dolanması nedeniyle kaplumbağanın yüzgeçlerinde ciddi kesikler oluştuğu ve sağ yüzgecini kullanmakta zorluk çektiği belirlendi. Tedavi süreci, DEKAFOK Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde bulunan ilk yardım ve bakım ünitelerinde 7 gün boyunca sürdürüldü. İlaç tedavileri ve rehabilitasyon sürecinin ardından sağlığına kavuşan Caretta caretta, Manavgat Sahil Güvenlik Komutanlığı, bölgedeki yaz kurslarından öğrenciler, otel personelleri ve yerel halkın katılımıyla düzenlenen bir törenle yeniden denize bırakıldı. "7 günlük yoğun bakım ve tedavi süreci"
DEKAFOK Başkanı Seher Akyol, çuvalın yüzgecine dolanması nedeniyle kangren riski taşıyan kaplumbağanın 7 günlük tedavi sürecinin ardından yeniden sağlığına kavuştuğunu belirterek, "Sahil Güvenlik Komutanlığımızın dikkati sayesinde bize ulaştırılan Caretta caretta’nın ilk müdahalesi gerçekleştirildi. Suya dalmakta zorlanan ve çuvalın yüzgecine dolanması nedeniyle kangren riski taşıyan kaplumbağamızı, merkezimizdeki 7 günlük yoğun bakım ve tedavi süreci sonunda yeniden denize kavuşturduk. Sahil Güvenlik Komutanlığı’mızın gösterdiği bu hassasiyet sayesinde, bugün bir can daha hayata tutundu. Askerlerimiz bir kez daha yalnızca insan hayatını değil, doğayı, hayvanları ve denizleri koruma konusundaki duyarlılıklarını ortaya koymuş oldu" dedi. Ekosistemin devamlılığı açısından önemli
DEKAFOK üyesi ve deniz kaplumbağaları konusunda uzman akademisyen Prof. Dr. Ertan Taşkavak ise ise süreci şu sözlerle değerlendirdi: "Kaplumbağa bize ulaştığında, yüzgeçlerindeki kesiklerin yanı sıra suya dalmakta da ciddi zorluk yaşıyordu. Bu tür bir rahatsızlık, doğrudan onun denizde hayatta kalma şansını etkileyen bir faktördü. Veteriner hekimlerimizin uyguladığı başarılı tedaviyle önce kesikler iyileştirildi, ardından 7 günlük rehabilitasyon süreci boyunca dalma refleksleri yeniden kazandırıldı. Bugün, onun sağlıklı şekilde denize dönmesini sağladığımız için çok mutluyuz." Nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik kamu kurumlarıyla iş birliği içinde yürütülen bu tür çalışmalar, türlerin sürdürülebilirliği ve ekosistemin devamlılığı açısından son derece büyük önem taşımakta.
HABER KAYNAĞI : İHA