?>

DAG bünyesinde “Uzay Havası Gözlem Sistemi” kurulacak

Atatürk üniversitesi astrofizik araştırma ve uygulama merkezi (atasam) ile istanbul üniversitesi gözlemevi uygulama ve araştırma merkezi (guam) arasında kozmik parçacık ve uzay havası konularında ortak çalışmalar için bilimsel iş birliği protokolü imzalandı.

Teknoloji - 3 yıl önce

Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) ile İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi (GUAM) arasında kozmik parçacık ve uzay havası konularında ortak çalışmalar için bilimsel iş birliği protokolü imzalandı.

Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi bünyesinde uzay bilimleri konusunda çalışmalar yapan ATASAM ve GUAM merkezleri, uzay bilimlerinin bazı özel konularında (kozmik ışınlar, atmosferik ve astronomik gözlemler, Güneş etkinlikleri ve radyo bölgesi takibi, uzay havası, vb.) bilimsel ArGe çalışmalarında bulunmak, disiplinlerarası çalışmalarda ortaklık yapmak, çalışmalara karşılıklı destek ve hizmet vermek, özellikle de kozmik ışınlar/parçacıklar ve güneş etkinliklerinin tespiti ve takibi ile uzay havası konularında araştırmalar yapmak, karşılıklı bilgi ve veri paylaşımını sağlamak ve benzeri konularda ortak bilimsel projeler geliştirmesini sağlamak amacıyla bilimsel iş birliği protokolü imzaladı.

İlk Ölçümler ve Gözlemler Başlayacak

Bu kapsamda; GUAM bünyesinde kurulumu tamamlanan bir müon (kozmik parçacık) dedektörü ve bir radyo anteninden oluşan “Uzay Havası Gözlem Sistemi”nin, ATASAM bünyesindeki Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) yerleşkesinde (Erzurum, Konaklı, Karakaya Tepesi, 3170 m rakım) kurulumunun yapılması, işletilmesi ve bu kapsamda yapılacak ortak bilimsel çalışmaların yürütülmesi ilk aşama olarak planlanarak, Ekim ayının ilk haftası müon dedektörü ve radyo anteninden oluşan sistem, DAG yerleşkesine getirilip kurulacak ve sonrasında ise ilk ölçümlerle gözlemler başlayacak.

Rektör Çomaklı: “Dış Paydaş Kaynaklı Ortak Projelere Önem ve Öncelik Veriyoruz”

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri (AUB) Bölümü akademisyenlerinin de görev aldığı bu proje kapsamında; DAG’ın uzay bilimlerinin farklı konularında bilimsel ve ArGe kapsamlı çalışmalara önemli bir altyapı desteği verecek şekilde güçlü ve sürdürülebilir bir altyapıya sahip ve hazır olmasının da oldukça önem arz ettiğini vurgulayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Üniversitemizin, araştırma üniversitesi olması kapsamında; dış paydaş kaynaklı ortak projeler konusundaki çalışmalara verdiği önem ve öncelikler sayesinde, birimlerimizin bu tür ArGe girişimleri ile dış paydaş ortaklıkları fazlasıyla anlam kazanmıştır. Bu tür bilimsel ve ArGe iş birlikleri konusunda, gösterdikleri çaba ve girişimler için ATASAM ve AUB birimlerimizde görev yapan tüm akademik ve teknik ekibimiz ile İstanbul Üniversitesi ailesine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te tatlı kavgası acı bitti: 5 yaralı - Karakolun sokağını savaş alanına çevirdiler, polis kavgaya biber gazı sıkarak müdahale etti

2023-09-24 09:21 - Asayiş

Milletvekili Kadem Mete, SMA Hastası Zehra Bebeğe destek

2023-09-21 11:30 - Yaşam

Marmaris’te tatlı kavgası acı bitti: 5 yaralı

2023-09-23 22:14 - Asayiş

MHP Marmaris İlçe Başkanı Onur Ünver www.marmarisyenisayfa.com'a konuk oldu

2023-09-22 19:50 - Siyaset

Milas'taki orman yangını söndürüldü

2023-09-21 13:48 - Asayiş

Muğla’nın 8 aylık ihracatı yüzde 12 artarak 690 milyon dolara ulaştı

2023-09-23 15:22 - Ekonomi

ŞARKILAR ZEHRA İÇİN SÖYLENDİ

2023-09-24 18:24 - Marmaris

Ormancılara üretim kayıplarını önleme eğitimi

2023-09-21 16:18 - Eğitim

Fethiye'de yamaç paraşütü ağaca dolanan turist kurtarıldı

2023-09-25 11:00 - Asayiş

Marmaris'te gaziler ve şehit yakınları için yemek düzenlendi

2023-09-20 10:40 - Marmaris

İlgili Haberler

Yapay zeka çağında yazılımcının değişen rolü

21:36 - Teknoloji

Sinop’ta Milli Teknoloji Atölyeleri Lise Yaz Okulu

14:44 - Teknoloji

İleri evre kalp yetmezliği hastaları için yerli ‘yapay kalp’

09:41 - Teknoloji

Düzce’ye teknoloji geliştirme merkezi sözü

18:50 - Teknoloji

Başiskele’de miniklerin yaz tatili bilim ve teknolojiyle dolu geçiyor

13:34 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı: 1 yaralı

11:45 - Asayiş

Kurşun tespit edilen kalemtıraşın satışı yasaklandı

11:36 - Ekonomi

Kendisini polis olarak tanıtan 2 dolandırıcı yakalandı

10:42 - Asayiş

Çukurdan kaçmak için yavaşlayan motosikletliyi böyle darp etti

10:10 - Asayiş

Uyuşturucu taciri 2 şüpheli yakalanıp tutuklandı

10:06 - Asayiş