?>

Danıştay kararının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak idari sınır tartışması sonuçlandı

Gümüşhane’nin kürtün ilçesine bağlı günyüzü ve üçtaş köylerinde yıllardır süregelen idari bağlılık tartışması, danıştay kararının ardından resmî gazete’de yayımlanarak sonuçlandı.

Gündem - 6 ay önce

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Günyüzü ve Üçtaş köylerinde yıllardır süregelen idari bağlılık tartışması, Danıştay kararının ardından Resmî Gazete’de yayımlanarak sonuçlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 9914 sayılı karar, 30 Mayıs 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Karara göre, Gümüşhane ilinin Kürtün ilçesine bağlı Üçtaş Köyü’nün, Giresun’un Doğankent ilçesine bağlanmasına karar verildi.

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 2. maddesi uyarınca alınan bu kararla, Üçtaş Köyü’nün idari olarak Doğankent’e dahil edilmesi resmiyet kazandı. Değişikliğin gerekçesi olarak ise köyün coğrafi, sosyal ve ekonomik açıdan Giresun’a daha yakın olması gösterildi.

Sürecin başlangıcında, köylerini idari bağlılık konusunda referanduma götüren Günyüzü köyünün muhtarı Mustafa Temel şu bilgileri verdi:

"Günyüzü Köyü İhtiyar Heyeti’nin 2018’de başlattığı süreçte yapılan referandumda, seçmenlerden 272 kişi ’evet’, 196 kişi ise ’hayır’ oyu verdi. Aynı şekilde Üçtaş Köyü’nde ise 677 seçmenden 474’ü ’evet’, 33’ü ise ’hayır’ oyu kullandı. Ancak Gümüşhane Valiliği ve İl Genel Meclisi, gerekli çoğunluğun sağlanamadığı gerekçesiyle talebi reddetti. Giresun tarafı ise olumlu görüş bildirerek sürecin ilerletilmesini destekledi."

İçişleri Bakanlığı da halk oylamasında gerekli çoğunluğun sağlanmadığı gerekçesiyle talebi uygun bulmadı. Bunun üzerine Günyüzü Köyü tüzel kişiliği tarafından açılan dava sonucunda, Danıştay 10. Dairesi iptal kararı verdi. İtiraz üzerine dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı. Kurul, yerinden yönetim ilkesine vurgu yaparak halkın taleplerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Danıştay kararının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlanan kararla, Üçtaş Köyü’nün Giresun’a bağlanması kesinleşti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya’ya dolu yağdı: Alacabel beyaza büründü

2025-05-29 18:50 - Asayiş

Hınıs’ta ’Beraber bir dondurma yemeyelim mi?’ etkinliği

2025-05-29 18:17 - İnsan

Ankara’daki hobi bahçelerinin durumu ele alındı

2025-05-29 17:49 - Siyaset

Fiba Commercial Properties, yeni projelerini yatırımcılara tanıttı

2025-05-29 15:28 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: "‘Geldik ama evde yoktunuz’ dönemi sona erdi"

2025-05-29 13:24 - Genel

Karapınar’da otomobil refüje çarptı: 1 yaralı

2025-05-29 18:09 - Asayiş

CHP’li Özcan’dan Yargı Eleştirisi

2025-05-29 14:55 - Siyaset

Menteşe Belediyesi'nden Ata Tohumu Desteği

2025-05-29 13:38 - Genel

Boşandığı eşini bıçaklayan şahıs tutuklandı

2025-05-29 18:10 - Asayiş

İzmir’de karısı tarafından tabancayla vurulan adam öldü

2025-05-29 16:45 - Asayiş

İlgili Haberler

Elazığ’da sağanak yağış etkili oldu

21:31 - Gündem

Kar yağışının etkili olduğu Yağdonduran Geçidi’nde sürücüler güçlükle ilerledi

21:34 - Gündem

Ardahan yağan karla beyaza büründü

20:38 - Gündem

Ankara’da mevsimin ilk karı Beypazarı ilçesine yağdı

18:52 - Gündem

Muş’ta sis ovayı kapladı: Kartpostallık manzaralar oluştu

18:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Evin bahçesinde ölü halde bulundu

17:01 - Asayiş

486 öğrenciye trafik ve çevre bilinci eğitimi verildi

16:11 - Eğitim

Minik Elif yaşam mücadelesini kaybetti

16:09 - Asayiş

Büyükşehir Kaçak Hafriyatla Mücadelede Denetimleri Sürdürüyor

15:48 - ÇEVRE

Bakan Bolat: Türkiye 21 Çeyrektir Kesintisiz Büyüyor

15:36 - Ekonomi