?>

DBB özel yöntemlerle ağaçları tedavi ediyor

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, HASTALIKLI AĞAÇLARIN SAĞLIKLI ŞEKİLDE YAŞAMLARINI SÜRDÜRMELERİNİ SAĞLAMAK İÇİN ÖZEL YÖNTEMLERLE TEDAVİ İŞLEMLERİNE BAŞLADI.

Gündem - 1 saat önce

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, hastalıklı ağaçların sağlıklı şekilde büyümelerini sürdürmelerini sağlamak için özel yöntemlerle tedavi işlemlerine başladı.

Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, alternatif ve doğal tedavi yöntemleriyle hastalıklı ağaçların yarınlara daha sağlıklı şekilde çıkmasını hedefliyor. Çalışma, ilk etapta hastalıklı ağaçların tespitiyle başlatıldı. Belirlenen ağaçlarda kuruyan ve hastalıklı dallar, gövdeye yakın kesimlerle bariyer oluşturma tekniği olan bilezik şeklinde budandı. Ardından ekipler, mantar, böcek ve özellikle gövde kurdunun yağmur ve rüzgâr etkisiyle oluşturduğu gövde yaralarını temizledi. Temizlik sırasında ağacın dokusuna zarar verilmedi. Çıkan artıklar, diğer ağaç ve bitkilere zarar vermemesi için poşetlenerek alandan uzaklaştırıldı. Kesim ve temizlik işlemlerinin ardından bakır sülfatın su ile karıştırılmasıyla hazırlanan sıvı, ağaç gövdelerine iyice yedirilerek yaralı alanların pansumanı yapıldı. Böylece kovukların içi böcek ve mantarlara karşı temizlenmiş oldu.

Rehabilitasyon ve restorasyon işlemleri üç farklı yöntem üzerinden yürütüldü. İlk yöntemde temizlendikten sonra kesilen ağaç yüzeyleri ve kovuklar, koruyucu aşı macunuyla kapatılarak ağaç gövdesinde hastalık ve zararlıların girişini önleyen yeni bir katman oluşturulmaya çalışıldı. İkinci yöntemde, açık yaralı gövdelere yine aynı ağaçtan alınan ve yara boyuna eş değer dallar yerleştirilerek aşı uygulamasına benzer bir doku nakli gerçekleştirildi. Bu işlemle gövdenin yeniden oluşumu hedeflendi. Üçüncü yöntemde meşe ağacı odun külü tutkal ile karıştırılarak elde edilen dolgu malzemesi yaralara uygulanarak kapatma işlemi yapıldı. Bu sayede yeni bir yüzey ve gövde formu oluşturulmaya çalışıldı. Uygulama kapsamında yaprak döken ağaçlara ilerleyen süreçte bordo bulamacı uygulanacak ve ilkbahar döneminde gübreleme yapılarak kök ve gövdelerin güçlenmesi sağlanacak. Bakım Şube Müdürlüğü tarafından ilk kez Kayapınar ilçesindeki meyve bahçesinde yapılan bu yeni denemelerin başarılı olması halinde kent genelinde hastalıklı ağaçlara aynı tedavi yöntemleri uygulanacak.

Yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığında görevli orman mühendisi Emine Atay Kabar, meyve bahçesinde bulunan ağaçlarda yıllardır süre gelen bir böcek zararlısının olduğunu fark ettiklerini söyledi. Bu böcek zararlısı ile mücadele yöntemini sonbaharın gelmesiyle başlattıklarını ifade eden Kabar, ağaca zarar veren canlılara karşı üç aşamalı mücadele yöntemini baz aldıklarını dile getirdi. Kabar, "Çalışmada ilk aşamayı çürüyen dalların budanmasıyla gerçekleştirdik. İkinci aşamamız olan bakır sülfatımızla dezenfektan yöntemini yaptık. Daha sonra macunlama işlemiyle bulunan böcek girişlerinin olduğu alanları kapattık. Aşılama dediğimiz bir yöntemle gövdenin yeniden oluşumunu sağlayacak bir aşılama yöntemi yaptık. Üçüncü yöntemde kül ve tutkalı karıştırıp bir macun haline getirdik. Bununla da ağaçlarda yaralı olan alanlarımızı kapattık" dedi.

Tedavi uyguladıkları ağaçların uyku haline geçmesiyle birlikte bordo bulamacı işlemine başlayacaklarının bilgisini veren Kabar, ağaçlar yine uyanmadan önce etraflarına gübreleme yapacaklarını, gübrelemeyle ağaçların kök ve gövdelerinin güçleneceğini sözlerine ekledi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Samsun’da bazanın altında 1 kilo 727 gram metamfetamin ele geçti

2025-12-03 14:41 - Asayiş

METİN ERGUN'DAN HÜKÜMETE SERT ELEŞTİRİ: AÇLIK SINIRI REKOR KIRDI

2025-11-29 15:46 - Genel

Marmaris’e Doğal gaz geliyor 

2025-11-28 14:38 - Marmaris

7 defa ölümden döndü, hayat mücadelesinden vazgeçmedi

2025-11-30 14:04 - İnsan

Fenerbahçe, Galatasaray maçı hazırlıklarını tamamladı

2025-11-30 19:24 - Spor

Ömer Faruk Ege Hayatını Kaybetti

2025-12-02 18:01 - Marmaris

MARMARİS DEVLET HASTANESİ’NDE PALYATİF BAKIM SERVİSİ YENİDEN HİZMETE AÇILDI

2025-11-28 15:51 - Marmaris

Muğla Valiliği: “Zehirlenme Sebebi Adli Tıp Raporuyla Netleşecek”

2025-11-27 13:22 - Asayiş

Engelli ve Aileleri Birliği Derneği’nden 3 Aralık Çağrısı

2025-12-03 13:01 - Marmaris

Alkollü müşteri, akaryakıt istasyonu çalışanını böyle darbetti

2025-11-28 00:47 - Asayiş

İlgili Haberler

Dünyadaki 250 endemik bitki sadece Antalya’da yetişiyor

12:49 - Gündem

Yaralı kartal koruma altına alındı

12:35 - Gündem

Akdeniz Belediyesi yeni çöp konteynerini mahallelere yerleştiriyor

12:38 - Gündem

Bitlis’te sis ulaşımı olumsuz etkiledi

12:28 - Gündem

Büyükşehir EKDAĞ tesislerinde sebze ve meyveler ozonlu su ve gazla yıkanıyor

12:29 - Gündem

Günün Manşetleri

Engeller Muğla’da sevgi ve hizmetlerle aşılıyor

15:32 - Genel

Milas’ta Yeni Hastane Yolu Hızla İlerliyor

14:59 - Genel

Milas’ta Yeşil Alan Çalışmaları Hızlandı

14:59 - ÇEVRE

3 kişiyi öldüren şahıs bacağından vurularak yakalandı

13:53 - Asayiş

Yolda ölü bulunan genç üniversite öğrencisi olduğu ortaya çıktı

13:37 - Asayiş