?>

Demirci’nin yaylalarında yetişen kuru fasulyede hasat başladı

Manisa'nın demirci ilçesinde yüksek rakımlı yaylalarda zirai ilaç kullanmadan ve susuz olarak üretilen kuru fasulyede hasat başladı.

Ekonomi - 3 ay önce

Manisa’nın Demirci ilçesinde yüksek rakımlı yaylalarda zirai ilaç kullanmadan ve susuz olarak üretilen kuru fasulyede hasat başladı.

Manisa’nın Demirci ilçesinde 800 dekar arazide üretimi yapılan kuru fasulyede eylül ayı itibariyle harman hasadına başlandı. İlçede Bardakçı Mahallesi başta olmak üzere Mahmutlar, Söğütçük, Çanakçı mahalleleri ile birlikte 18 mahallede kuru fasulye üretimi yapılıyor. Tarladan traktör römorklarına konulan fasulye başakları mahallenin harmanına getirilerek güneşte kurutulmak üzere seriliyor.

3 ila 5 gün harmanda serili kalan fasulye başakları daha sonra geleneksel usul olan çomak ile çırpma, traktör ile ezme yapılırken, patoz makinesi ile de yapılabiliyor. Yere serilen bez üzerinde küspesi ile biriken kuru fasulyeler tozundan ve küspesinden arındırılması için rüzgarda yelleme yapılırken, el eleği de ile eleme yapılarak temizleniyor.

1300 rakımda üretilen Demirci Fasulyesi kolay pişmesi ve lezzeti ile de Türkiye’de ki birçok il tarafından tercih ediliyor.

İlçede en çok kuru fasulye üretiminin yapıldığı Bardakçı Mahallesinde ise yılda 25 ton üretim yapılmakta.

Demirci Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt yaptığı açıklamada "İlçemizde 18 kırsal mahallede kuru fasulye üretimi yapılmaktadır. 800 dekar arazide üretimi yapılan kuru fasulyede yılda 80 ton üretim kapasitemiz mevcut. Kuru fasulyenin yanı sıra ilçemizde 460 dekar arazide 345 ton taze fasulye üretimi de yapılmaktadır "dedi.

Bardakçı Mahalle Muhtarı Süleyman Sarışın ise" Rekolte düşüklüğümüz yok. Kuru fasulyemiz hiç sulanmadan çeşni türü ile üretiyoruz. Buradan Türkiye’nin her yerine gönderim yapıyoruz. Mayıs ayında başlıyoruz dikime Haziran ayı ortasına kadar yapıyoruz. Fasulye çapası yapılıyor arada. Hasadımız Eylül ayında başlıyor. Fasulyesini toplayan harmana getirip seriyor. Yaklaşık 1 hafta serilip kuruduktan sonra kimisi çomakla, kimisi traktörle üzerinden geçiyor. İmkânı olanda patozdan geçiriyor. Kuru fasulyemiz şu anda 120 ila 150 lira arasında satılıyor. Taze fasulyemiz ise 80 lira ile 100 lira arasında satılıyor. Fasulyemiz çeşni olduğundan çok tercih ediliyor. Pişirimi de kısa sürede pişer. Mahallemizde 2 Bin 500 dönüm arazide üretiliyor. Her geçen yılda üretim sahamız büyüyor "dedi.

Mahalle sakinlerinden üretici Havva Irmak ise " Harmanda traktörle, elle ve geleneksel usulle eliyoruz. Lezzeti çok güzel. Fasulyemiz bir suda kısa zamanda pişiyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’e gidiyor fasulyelerimiz" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Menteşe'de Yol ve Altyapı Yenileme Başladı

2025-09-19 14:43 - Ulaşım

Çivril Elma Festivalinde Cem Adrian unutulmaz gece yaşattı

2025-09-15 13:23 - Magazin

Çamdibi Mahallesi'nde Hizmet Krizi

2025-09-17 14:38 - Marmaris

Operatör damada, eziyet olsun diye iş makinasını yağlattılar

2025-09-15 13:05 - Magazin

İsa Çifçi'den 625 Gündür Haber Yok

2025-09-15 10:22 - Marmaris

Marmaris'te 19 Eylül Gaziler Günü coşkuyla kutlandı

2025-09-19 13:04 - Genel

Çubucak Orman Kampı İddiaları Gündemde

2025-09-14 15:57 - Marmaris

Büyükşehir Tıbbi Atık Tesisiyle Geleceğe Nefes Oluyor

2025-09-18 14:46 - ÇEVRE

Büyükşehirden Araçsız Koylara Denizden Müdahale

2025-09-17 15:32 - ÇEVRE

Marmaris'e İki Dev Kruvaziyer Gemi Birden Yanaştı

2025-09-18 13:33 - Marmaris

İlgili Haberler

Bakan Bayraktar, Filyos’tan Gabar’a bağlandı: "2026’da daha fazla üreteceğiz"

02:53 - Ekonomi

Demirci Halı Dokuma ve Deneyimleme Atölyesi projesi protokolü

16:30 - Ekonomi

Osmangazi’den pazarlarda hizmeti güçlendirecek protokol

16:31 - Ekonomi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıkladı: Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi’yle 8 milyar 59 milyon lira ödeme gerçekleştirildi

16:16 - Ekonomi

Mersin’de Halk Kart ve öğrenim yardımı ödemeleri yapıldı

15:50 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan