?>

Denizli makine ve aksamları sektöründe ilk 7 ayda 85 ülkeye ihracat yaptı

Denizli’nin makine ve aksamları sektöründe 2022 yılında 77,8 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat, 2023 yılında yüzde 2 oranında artışla 79,4 milyon dolara ulaştı. 2024 yılında ise ocak-temmuz ayında 47,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ekonomi - 9 ay önce

Denizli’nin makine ve aksamları sektöründe 2022 yılında 77,8 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat, 2023 yılında yüzde 2 oranında artışla 79,4 milyon dolara ulaştı. 2024 yılında ise Ocak-Temmuz ayında 47,4 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde Denizli’nin toplam ihracatı 2,5 milyar dolar, makine ve aksamları sektörü ihracatı ise 47,4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre makine ve aksamları sektöründe yüzde 8,6 oranında artış yaşandığı belirtildi. Aynı zamanda ilk 7 aylık döneminde 85 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Memioğlu, 2024 yılının ilk 7 aylık döneminde ise; ilimizden 47,4 milyon dolar değerinde 85 ülkeye makine ve aksamları ihracatı yapıldı. ABD, Cezayir, Mısır, Rusya ve Özbekistan ilimizin makine ve aksamları ihracatı ülke listesinde ilk 5’te sıralanıyor” dedi.

“2024 yılının ilk 7 aylık döneminde 85 ülkeye makine ve aksamları ihracatı yapıldı”

Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu şunları söyledi, “Makine ve aksamları sektörü, ülkemizin toplam ihracatından 2023 yılında yüzde 5,1 oranında pay alırken, ihracat rakamı yüzde 9,4 artışla 11,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise, sektörün ihracat rakamı 6,4 milyar dolara ulaştı. 2022 yılında Denizli’nin makine ve aksamları sektörü ihracatında yüzde 40’a varan artış yaşanmıştı. Sektörün, sürekli gelişimi, kalite bilinci, teknolojik gelişmelere hızlı uyumu ve arge çalışmaları ile ülke ekonomisine sürdürülebilir katkısına devam ediyor. 2024 yılının ilk 7 aylık döneminde ise; ilimizden 47,4 milyon dolar değerinde 85 ülkeye makine ve aksamları ihracatı yapıldı. ABD, Cezayir, Mısır, Rusya ve Özbekistan ilimizin makine ve aksamları ihracatı ülke listesinde ilk 5’te sıralanıyor” ifadelerinde bulundu. Makine ve Aksamları sektörü katma değerli ihracatıyla dikkat çekiyor

Makine ve aksamları sektörü ihracatını ülke grupları bazında da değerlendiren DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “İlimizin makine ve aksamları sektörü ihracatı bölgesel olarak orantılı bir şekilde dağılmış durumda. 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde Cezayir ve Mısır başta olmak üzere Afrika ülkeleri yüzde 20 oranında pay aldı. Avrupa Birliği ülkelerinin payı yüzde 20 seviyelerindeyken, Bağımsız Devletler Topluluğu’nun payı yüzde 19 olarak gerçekleşti. ABD ve Meksika başta olmak üzere Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi yüzde 17 ve Ortadoğu ülkeleri sektör ihracatından yüzde 14 oranında pay aldı” dedi. 2024 yılında makine ve aksamlarları sektöründe daha çok ihracat yapan kalemleri de belirten Memişoğlu, “2024 yılının Ocak-Temmuz döneminde makine ve aksamları sektöründen daha çok yapılan ihraç kalemleri hadde ve döküm makineleri, tekstil-konfeksiyon makineleri, endüstriyel ısıtıcılar ve fırınlar, kağıt imaline ve matbaacılığa mahsus makineler, tarım ve ormancılıkta kullanılan makineler, madencilikte kullanılan makineler ve ambalaj makineleri olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerinde bulundu. “Denizli’de ihracat birim değerinde yüzde 11 oranında artış görüldü”

Makine ve aksamları sektöründe ihracat birim fiyatlarını da belirten Memişoğlu, “2024 yılının ilk 7 ayında Denizli’nin ihracat birim fiyatı 2,16 dolar olarak gerçekleşti. Makine ve aksamları sektöründe ise bu değer 5,17 dolar seviyesinde ölçüldü. Geçen yılın aynı döneminde sektörün birim fiyatı 4,66 dolardı. Denizli’de ihracat birim değerinde yüzde 11 oranında artış görülen, katma değerli ihracatıyla dikkat çeken makine ve aksamları sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılarımıza ilimiz ve ülkemiz ekonomisine sundukları katkılar için teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Büyükşehir’de Yetkili Sendika Karmaşası…

2024-08-06 15:58 - Gündem

Okan Buruk: “Cuma günü rekorlarla dolu yeni bir yıl için tekrar buluşacağız”

2024-08-07 20:20 - Spor

KATLİAM YASASINA KARŞI, “KENT HAYVAN GÖNÜLLÜLERİ”

2024-08-03 12:15 - Gündem

İsmail Haniye için Trabzon’da gıyabi cenaze namazı kılındı

2024-08-02 14:19 - Genel

Eskişehir'de siyanürlü altın madeni herkesi zehirleyecek

2024-08-04 17:38 - ÇEVRE

ORMANCI TÜRKÜSÜ “AĞIT” AMA HERKES OYNUYOR  

2024-08-02 12:27 - Kültür Sanat

Hakan Öner, Marmaris Kent Konseyi’nin Yeni Başkanı Seçildi

2024-08-03 21:55 - Marmaris

Camide bulduğu dövizleri polise teslim etti

2024-08-05 15:21 - Asayiş

MARMARİS AMOS'TA SİNTİNE SIKINTISI

2024-08-05 13:16 - Marmaris

YATAĞAN'DA YENİ ORMAN, ZEYTİN VE TARİH KATLİAMI  

2024-08-07 11:35 - Asayiş

İlgili Haberler

Ticaret Bakanı Bolat, Libya Devleti Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ile görüştü

20:56 - Ekonomi

İZTO Başkanı Özgener’den İnciraltı planına destek

20:00 - Ekonomi

Tokat’ta OKA desteğiyle kadınlara yönelik dijital muhasebe eğitimleri başladı

19:00 - Ekonomi

Malatya’da kırsal mahallelerde zabıta denetimleri sürüyor

17:18 - Ekonomi

Kayseri’de yeşil dönüşüm için önemli adım: 20 işletmeye danışmanlık desteği sağlandı

17:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sivasspor’da Jan Bieganski ameliyat oldu

17:21 - Spor

A Milli Kadın Basketbol Takımı’nın aday kadrosu açıklandı

17:20 - Spor

Okul inşaatında tarihi su sarnıcı ortaya çıktı

17:13 - Gündem

Bahar geldi, piknik sezonu açıldı, hayati kene uyarıları

16:36 - Gündem

Evladı kazada ağır yaralanan annenin acı feryadı

16:14 - Asayiş