?>

Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut, Sındırgı’da 36 saat geçirdi, depremlerin karakteristiğini anlattı

DEPREM ARAŞTIRMACISI AHMET YAKUT, YAŞANAN DEPREMLERİN ARDINDAN BALIKESİR'İN SINDIRGI İLÇESİNE GELEREK 36 SAATİNİ SINDIRGI'DA GEÇİRDİ. FAY HATLARININ GEÇTİĞİ BÖLGELERDE İNCELEMELERDE BULUNAN YAKUT, YAKLAŞAN YENİ DEPREMİN SİNYALİNİ VERDİ

Genel - 2 ay önce

Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut, yaşanan depremlerin ardından Balıkesir’in Sındırgı ilçesine gelerek 36 saatini Sındırgı’da geçirdi. Yakut, elde ettiği verileri araştırma sonunda Balıkesir İtfaiye Daire Başkanı Nazım Ergelen ile paylaştı.

Deprem Araştırmalarında bulunan Ahmet Yakut, Balıkesir’in Sındırgı ilçesine gelerek 36 saatini bölgede geçirdi. Sındırgı ilçe merkezinden başlayan incelemelerin ardından kırsal bölgelerle devam Yakut, sıcak suyun çıkış noktası olan Hisaralan, Emenere gibi noktalarda ölçümler yaptı. Ardından Simav Fay zonunun bulunduğu bölgeye giden Yakut, araştırmalarını tamamladı. İHA’ya konuşan Yakut, "Yaşanan depremlerin ardından Sındırgı’ya geldim, yerdeki jeomanyetik ve elektromanyatik verileri çözümleyerek bölge içinden veri toplamak istedim. En son 6.1 yaşanan depremden bir gün öncede bölgede 6.2’lere varabilecek yeni bir deprem olabileceğini ifade etmiştim. Ertesi gün de bu deprem meydana geldi" dedi. "Aktifleşmemiş faylar aktifleşiyor"

Yakut, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Hem Bayraklı köyünde hem Işıklar köyünde, Yukarı Dağdere köyünde inceleme fırsatım oldu. Olay bölgenin güneydoğusuna kayıyor. Bu kayma devam ederse Bayraklı, Emendere yine bir kırılma yaşayabilir. İkinci deprem de bu şekilde geldi. Elimdeki veriler gösteriyor ki, Şapçı Osmanlar, Devletlibaba ve devamında Simav Fay zonu dediğimiz bölgenin son depremle beraber yüklendiğini görmekteyiz. Bu artçılar kendini sonlandırmıyor ve geniş bir alanda dağılarak devam ediyor. Yaşanan 2 tane 6.1’lik deprem sonrası orada kırılmayan 15-20 kilometrelik bir hat var. 6.3’e kadar bir deprem üretebilir. Sındırgı olsun, Kütahya Simav olsun, Manisa Gördes olsun bu bölgelerin dikkatlice daha detaylı incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kasım ayının bu bölgede daha dikkatli ve tedbirli geçirilmesi lazım. Özellikle dün Bayraklı bölgesine gittiğimde (Bölge Simav Fay zonu ile etkileşime girdiği için graben dediğimiz sistemler var) burada dağlar yükseldikçe ovalar açılıyor. Burada yeni faylanma hareketleri olduğuna bizzat şahit olduk. Yeni faylar demeyelim de daha önce olmuş ama aktifleşmemiş faylar şimdi aktifleşmiş gibi gözüküyor. Bu yüzden dikkat edilmesi lazım" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Metin Ergun’dan KOBİ’lere Borç Yapılandırma Teklifi

2025-10-30 11:10 - Ekonomi

Ergun: “Beyaz Eşyada Alarm Zilleri Çalıyor”

2025-11-01 12:46 - Ekonomi

Ünlü şarkıcı Çelik, Amasya konserinde mahalle muhtarıyla sahnede oynadı

2025-10-30 00:49 - Magazin

Yağmur altında Cumhuriyet coşkusu: Ünlü şarkıcı Fettah Can hayranlarıyla buluştu

2025-10-28 22:55 - Magazin

"Pırıl" yeni filmiyle vizyona dönüyor

2025-10-28 08:39 - Magazin

Bilecik’te sağanak yağışa rağmen binlerce kişi Madrigal konseriyle coştu

2025-10-29 23:23 - Magazin

Osmaniye’de Kıraç rüzgarı esti

2025-10-27 08:00 - Magazin

Ümit Besen’den memleketi Osmaniye’de muhteşem konser

2025-10-26 10:30 - Magazin

Ünlü sanatçı, sahnede 36 kişinin doğum gününü aynı anda kutladı

2025-10-26 12:57 - Magazin

Başkan Altay, LİMAN Gönüllüleri Platformu üyesi gençlerle buluştu:

2025-10-26 14:02 - Genel

İlgili Haberler

Bandırma’da dondurucu soğuk etkisini artırdı, sıcaklık -7 dereceye kadar düştü

11:10 - Genel

Sultangazi Belediyesi’nden hizmet dolu bir yıl

10:55 - Genel

Porsuk’un donduğunun resmidir

10:57 - Genel

KGM’nin sorumluluk alanındaki 58 bin 246 adet trafik levhası kaldırıldı

10:47 - Genel

Aydın’da ’Mekke’nin Fethi ve Kur’an Ziyafeti’ programı düzenlendi

10:37 - Genel

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan