?>

Depremde hasar gören tarihi Selahattin Eyyubi Camii yeniden ibadete açıldı

DEPREMDE HASAR GÖRE TARİHİ SELAHATTİN EYYUBİ CAMİ YENİDEN İBADETE AÇILDI

İnsan - 2 ay önce

Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören Şanlıurfa’daki tarihi Selahaddin Eyyubi Camii, restorasyonu tamamlanarak bayramda ibadete açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce Şanlıurfa’da restorasyonu tamamlanan tarihi Selahaddin Eyyubi Camii, Ramazan Bayramı’nın ilk gününde yeniden ibadete açıldı. 457 yılında yapılan Vaftizci Yahya Kilisesi’nin kalıntıları üzerine 19. yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilen ve uzun süre atıl kalmasının ardından 1994 yılında Selahaddin Eyyubi Camii adıyla ibadete açılan, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar alan tarihi yapının restorasyonu kapsamında ilk olarak projelendirme çalışmaları ile zemin ve yapı analizleri gerçekleştirildi. Camide yer alan mihrap, minber, kürsü ve hünkar mahfili gibi özgün mimari unsurlar koruma altına alınarak muhafaza edildi. Yapının güvenliğini sağlamak amacıyla çelik ve ahşap askılama sistemleri kuruldu. Yapısal dayanımı artırmak amacıyla duvarlarda hidrolik ve kaymak kireç enjeksiyonu yapıldı. Gerekli görülen bölümlerde kısmi söküm ve yeniden yapım uygulamaları ile özgün dokusuna uygun düzenlemeler yapılan caminin abdest alma bölümü yenilenirken, aydınlatma ve mekanik sistemler de modern ihtiyaçlara uygun şekilde düzenlendi. Cephelerde temizlik ile derz açma ve kapama çalışmaları yapılırken, ahşap kapı ve pencereler de aslına uygun biçimde yenilendi. Son olarak çevre düzenleme çalışmaları tamamlanan cami, kılınan bayram namazıyla yeniden ibadete açıldı. Caminin yeniden ibadete açılması, vatandaşlar tarafından sevinçle karşılandı.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak da, çeşitli kurum müdürleri ve vatandaşlarla birlikte Selahaddin Eyyubi Camii’inde cuma namazı kıldı. Caminin yeniden ibadete açılmasının sevincini yaşadıklarını belirten Vali Şıldak, yapının yeniden yaşatılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te Tıp Bayramı’na Özel Anlamlı Söyleşi

2026-03-14 17:28 - Gündem

Eskişehir’de sürücü kursu öğretmen ve personeli geleneksel iftar yemeğinde buluştu

2026-03-16 11:48 - Eğitim

Karadeniz müziğinin güçlü sesi 3 Nisan’da İstanbul’da sahne alacak

2026-03-19 15:47 - Magazin

GETOB Ormanı Projesi kapsamında fidanlar toprakla buluştu

2026-03-15 14:50 - Marmaris

Başıboş diye şikayet edilen köpekler bakımevine gönderildi

2026-03-15 14:55 - Marmaris

Muğla’da Ramazan Bayramı Hazırlıkları

2026-03-20 00:01 - Resmi İlanlar

Adana’da mobilya atölyesinde yangın çıktı

2026-03-14 00:50 - Asayiş

Marmaris 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 111. yılı programı 

2026-03-17 16:27 - Marmaris

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek depremzedelerle iftarda buluştu

2026-03-13 23:15 - Spor

Fenerbahçe, 67 yıl sonra Karagümrük’e mağlup oldu

2026-03-13 22:07 - Spor

İlgili Haberler

Çorum’da Türk sanat müziği ve Türk halk müziği konseri sanatseverleri mest etti

21:46 - İnsan

Çalışan Gazeteciler öneri ve taleplerini Rektör Prof. Dr. Sözbir’e anlattılar

20:26 - İnsan

Veliler sınav sıralarına çocukları için oturdu

20:20 - İnsan

Hitit Üniversitesi’nde "Fest ’26" coşkusu

19:53 - İnsan

Eskişehir’de "Uzlaştırmacılar Günü" kutlandı

19:36 - İnsan

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem