?>

Devletten 49 yıllığına bedelsiz kiralanan arazilerde ceviz bereketi

EDİRNE'NİN İPSALA İLÇESİNE BAĞLI KARAAĞAÇ KÖYÜNDE, DEVLETİN 49 YILLIĞINA CEVİZ EKİLMESİ ŞARTIYLA BEDELSİZ KİRAYA VERDİĞİ 2 BİN DEKAR ARAZİDE CEVİZ HASADI BAŞLADI.

Ekonomi - 3 ay önce

Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Karaağaç köyünde, devletin 49 yıllığına ceviz ekilmesi şartıyla bedelsiz kiraya verdiği 2 bin dekar arazide ceviz hasadı başladı.

Yöre halkı, ata mesleği haline gelen ceviz üretimini imece usulüyle sürdürüyor. Silkeleme makinesi ile ağaçlardan dökülen cevizler, kadın ve erkek işçilerin el birliğiyle toplanıyor. Çuvallanan cevizler soyma ve kurutma makinelerinde işlenerek satışa hazır hale getiriliyor. Üretilen cevizler, Türkiye’nin önde gelen kuruyemiş firmalarına gönderiliyor. "Ailece ceviz üretiyoruz"

Ceviziyle meşhur Karaağaç köyünde ailece ceviz üretimi yaptıklarını dile getiren Tanju Özgür, "Önce makinelerle ceviz ağaçlarını silkeleyerek meyveleri düşürüyoruz. Kadın işçilerimiz kovalara doldurup çuvallara aktarırken, erkek işçiler de römorklara yüklüyor. Römorklardan eve getirip soyma makinesine alıyoruz. Tesisimiz çok profesyonel değil ama kendi imkânlarımızla kurduk, elimizden geldiğince geliştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Bu yıl mevsim şartlarının üreticiyi zorladığını belirten Özgür, "İlk kez ciddi bir don olayıyla karşılaştık. Erkek tozlayıcı türler çok zarar gördü, bu yüzden cevizler yeterince tozlanamadı. Ancak çevre illerden tozlayıcı temin ederek ağaçlara astık ve verimi bir nebze artırabildik. Geçen yıla göre bu yıl biraz daha iyi durumdayız. Şu anda bulunduğumuz bahçede cevizler gayet güzel, hasada başladık. İnşallah birkaç gün içinde toplama tamamlanacak, ardından kurutma ve paketleme süreci başlayacak" diye konuştu. "Yüzde 40’ına yakınını perakende satıyoruz"

Hasat sonrası fiyatların henüz netleşmediğini dile getiren Özgür, beklentinin toptanda 240-260 TL, perakendede ise 290-310 TL civarında olduğunu söyledi. Özgür, "Geçen yıl cevizlerimizin bir kısmı Ankara’ya satılmıştı. Bu yıl da İstanbul, Ankara, Tekirdağ gibi illerden kuruyemişçiler ve tüccarlar köyümüze gelmeye başladı. Cevizlerimizin yüzde 30-40’ını perakende, kalanını toptan olarak değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı. "Toplam 400-500 ton civarında ceviz elde ediyoruz"

Karaağaç köyünde yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda ceviz üretimi yapıldığını belirten Özgür, "Ağaçlarımızın yaşları 2 ila 25 yıl arasında değişiyor. Toplamda 400-500 ton civarında ceviz elde ediyoruz. Köyün neredeyse tamamı ceviz üretimiyle geçiniyor. Yaklaşık 15-20 yıl önce babam yerli ceviz türleriyle başlamıştı. Daha sonra aşı yöntemiyle Chandler cinsine geçtik. Bu tür hem hastalıklara dayanıklı hem de verimi yüksek olduğu için piyasada çok tercih ediliyor. Şu anda köydeki ağaçların yüzde 98’i Chandler türü" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmarisli muhtar Ankara’da düzenlenen programa katıldı

2025-10-18 10:06 - Marmaris

Ergun “gıda fiyatları el yakıyor, vatandaşın sofrasına ateş düşmüştür”

2025-10-16 12:44 - Ekonomi

İngiliz ve Alman turistler Kale’nin biber tatarı ve pidesine bayıldı

2025-10-19 08:27 - Magazin

Dünya 2.’si kadın kuaför Denizli’nin gururu oldu

2025-10-17 14:08 - Magazin

Marmaris Devlet Hastanesi’nde MR cihazı hizmete girdi

2025-10-13 15:31 - Marmaris

Acıpayamlı kadın kuaför İngiltere’de Dünya 2.’si oldu

2025-10-17 09:29 - Magazin

Katil zanlısının yargılanmasına devam edildi

2025-10-14 17:35 - Asayiş

Bursalı modacıdan İnegöl’e yeni şube

2025-10-13 13:29 - Magazin

Marmaris Siteler Mahalle Muhtarı Gülizar Pekpak’tan Ankara çıkarması

2025-10-16 15:55 - Marmaris

Türk sinemasının sultanı afyonkarahisar’ı gezdi

2025-10-17 11:27 - Magazin

İlgili Haberler

Manisa’da doğaltaş müzesi gibi ev

16:52 - Ekonomi

Manisa’da kırsal kalkınmaya 144 milyon TL’lik dev yatırım

14:50 - Ekonomi

AOSB Başkanı Sütcü: "Her yatırım, geleceğe bırakılmış bir değer zinciridir"

13:16 - Ekonomi

Nilüfer Belediyesi güneş enerjisinde büyümeyi hızlandırdı

12:41 - Ekonomi

Kuruyemiş alışverişi yaparken dikkat edilmesi gerekenler

12:11 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan