?>

Dicle Elektrik’ten izinsiz GES kurulumlarına karşı uyarı:

GENEL MÜDÜR YAŞAR ARVAS, "ÇAĞRI MEKTUBU ALINMADAN VE GEREKLİ BİLGİLENDİRME DİLEKÇESİ SUNULMADAN YAPILAN KURULUMLAR, ENERJİ ARZINDA DENGESİZLİKLERE VE CİDDİ CAN-MAL KAYIPLARINA YOL AÇABİLİR. BİZ BU NOKTADA KAMU YARARINI VE SİSTEM GÜVENLİĞİNİ ÖNCELEYEREK GEREKLİ YAPTIRIMLARI UYGULAYACAĞIZ" DEDİ.

Ekonomi - 9 saat önce

Dicle Elektrik, çağrı mektubu olmadan yapılan GES kurulumlarının şebekeye zarar verdiğini ve ciddi güvenlik riski oluşturduğunu açıkladı. Şirket, enerji alışının olmadığı bölgelerde kurulum yapan tesislerin de sorumlu elektrik dağıtım şirketine bilgilendirme dilekçesi vermesi gerektiğini vurguladı. Genel Müdür Yaşar Arvas, "Çağrı mektubu alınmadan ve gerekli bilgilendirme dilekçesi sunulmadan yapılan kurulumlar, enerji arzında dengesizliklere ve ciddi can-mal kayıplarına yol açabilir. Biz bu noktada kamu yararını ve sistem güvenliğini önceleyerek gerekli yaptırımları uygulayacağız" dedi.

Kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde hizmet veren Dicle Elektrik, şebekeyle resmi bağlantısı olmayan ya da çağrı mektubu almadan kurulumu yapılan güneş enerji santrallerine (GES) ilişkin önemli bir uyarıda bulundu. Yapılan açıklamada, dağıtım şebekesine bağlı ya da bağımsız alanlarda izinsiz olarak kurulan enerji üretim tesislerinin mevzuata aykırı olduğu ve bu tesislerin ciddi güvenlik riskleri taşıdığı ifade edildi. Şirket, bu tür kurulumların şebeke dengesini bozduğunu, enerji kalitesini düşürdüğünü ve muhtemel yangınlara neden olabileceğini belirterek üretim tesisi sahiplerini bilgilendirme dilekçesi sunmaları konusunda uyardı. "Amaç enerji güvenliği ve kamu yararı"

Genel Müdür Yaşar Arvas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Mevzuata aykırı GES kurulumları yalnızca sistemin teknik dengesini bozmakla kalmıyor, aynı zamanda insanların güvenliğini tehdit eden sonuçlar doğurabiliyor. Çağrı mektubu alınmadan ve gerekli bilgilendirme dilekçesi sunulmadan yapılan kurulumlar, enerji arzında dengesizliklere ve ciddi can-mal kayıplarına yol açabilir. Biz bu noktada kamu yararını ve sistem güvenliğini önceleyerek gerekli yaptırımları uygulayacağız" diye konuştu. Tespit edilen tesisler şebekeden bildirimsiz ayrılacak

Dicle Elektrik, kabul işlemleri tamamlanmadan devreye alınan GES üretim tesislerinin, mevzuata göre şebekeden bildirimsiz bir şekilde çıkarılacağını duyurdu. Bu kapsamda, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği çerçevesinde yapılan düzenlemelere aykırı şekilde kurulum yapan gerçek ya da tüzel kişilerin, 60 gün içinde tesis ekipmanlarını demonte ederek parsel dışına çıkarması gerektiği bildirildi. Ayrıca, izinsiz kurulum yapan bu kişilerin üç yıl boyunca yeni başvuru yapamayacağı ve yeni kurulacak tesisler için de titiz bir denetim süreci uygulanacağı açıklandı.

Dicle Elektrik, ilgili yönetmelikler kapsamında tüm kişi ve kurumları yasal çerçeveye uygun hareket etmeye çağırırken, sosyal medya ve yerel yönetimler aracılığıyla da bilgilendirme çalışmalarını sürdüreceğini bildirdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ergun “gıda fiyatları el yakıyor, vatandaşın sofrasına ateş düşmüştür”

2025-10-16 12:44 - Ekonomi

MİLLETVEKİLİ ERGUN '' OECD VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE, ENERJİ ENFLASYONUNDA ZİRVEDE''

2025-10-20 13:58 - Genel

Marmarisli muhtar Ankara’da düzenlenen programa katıldı

2025-10-18 10:06 - Marmaris

Katil zanlısının yargılanmasına devam edildi

2025-10-14 17:35 - Asayiş

Marmaris Siteler Mahalle Muhtarı Gülizar Pekpak’tan Ankara çıkarması

2025-10-16 15:55 - Marmaris

AK Parti Muğla İl Başkanlığı’na Cengizhan Güngör atandı

2025-10-17 19:32 - Gündem

Marmaris Meslek Okulları Teoriden Öteye Geçemiyor

2025-10-15 13:16 - Marmaris

Kütahya’da okul gezisi dönüşünde zehirlenen 28 öğrenci hastaneye kaldırıldı

2025-10-16 03:20 - Asayiş

Marmaris'te Avrupa Lezzetleri Sunuldu

2025-10-15 13:39 - Marmaris

Seydikemer’de bazı üzümlerde yasaklı aktif madde tespit edildi

2025-10-15 00:06 - Sağlık

İlgili Haberler

Sarıgöllü üreticiden 1 kilo 740 gramlık üzüm salkımı

21:03 - Ekonomi

(SABAH) Fethiye’de zeytin hasadı başladı

20:16 - Ekonomi

HAK-İŞ Başkanı Arslan: "HAK-İŞ, Filistin ve Gazze’de yapılan katliamlara ve soykırıma karşı net bir tavır ortaya koymuştur"

17:30 - Ekonomi

Prof. Dr. Karataş: "10 yıl içerisinde bu savaşlar gri bölge savaşlarına dönüşecek"

17:14 - Ekonomi

Başkan Köksal Aras: "Sürdürülebilir kalkınma için uluslararası işbirliklerimiz devam ediyor"

17:09 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Halk Sağlığı İçin Zabıta Denetimleri Sürüyor

17:04 - Sağlık

Oro Di Milas, Dünyanın En İyi Zeytinyağları Arasında

17:04 - Gündem

Bu Fırında Ekmeğe Zam Yok

11:46 - Genel

Yalnız yaşayan yaşlı adam evinde ölü bulundu

11:42 - Asayiş

Ev sahibiyle kiracının ’çöplüğe dönmüş bahçe’ kavgası

10:43 - İnsan