?>

Dikey doğum anne ve bebeğe fayda sağlıyor

MEDİCANA SAĞLIK GRUBU KADIN HASTALIKLARI UZMANI OP. DR. TUĞBA SEKMENLİ TURSUN

Sağlık - 3 saat önce

Doğumun, anne, bebek ve aile için yaşamın en güçlü sürecinin başladığı en güzel başlangıç olduğunu belirten Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, anne ve bebekler için oldukça fayda sağlayan dikey doğumu tercih eden anne adaylarının doğum eyleminin birinci aşamasını ve doğumun daha kısa sürdüğünü deneyimlediğini söyledi.

Doğal doğum ya da sezaryen doğum hakkında hemen hemen herkesin bilgi sahibi olduğunu dile getiren Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, doğumu kolaylaştıran pozisyonların ya da duruş şekillerinin de farklılık gösterdiğini, anne adaylarının bu pozisyonları da bilmesi gerektiğini belirtti. Anne ve bebekler için oldukça fayda sağlayan dikey doğumu tercih eden anne adaylarının doğum eyleminin birinci aşamasını ve doğumun daha kısa sürdüğünü deneyimlediğini ifade eden Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, dikey doğumun anneye daha az müdahale edildiği, klasik yönetimlere kıyasla daha çok memnun kalınan bir yöntem olduğuna dikkat çekti. Dikey doğum boyunca endorfin salınımı artar

Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, doğum eylemi boyunca dik pozisyonda olan anne adayında doğumu hızlandıran prostaglandin hormonu düzeyinin yükseldiğini belirterek, "Kasılmaları uyaran oksitosin hormonunun etkisi de artar. Mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfinin salınımındaki artış stres, kaygı ve gerginlik seviyesinde düşüş sağlar. Ton regülasyonu olarak tanımlanan, kasların kontrollü kasılıp gevşetilmesini kolaylaştıran dik duruş, hissedilen sancı ile etkin şekilde baş edilebilmesine imkan sağlar, gereksiz efor ve aşırı yorgunluğu engeller. Dikey pozisyonda doğum opsiyonunun tercih edilmesinin fiziksel ve ruhsal faydaları vardır. Ayrıca, doğum sırasında hissettikleri ağrının ve yapılan müdahalelerin daha az olduğunu bildirmişlerdir. Genelleme yapılacak olursak; klasik sırt üstü yatar pozisyonda doğum yapanlara kıyasla daha tatminkar doğum deneyimi ve memnuniyet belirtilmiştir" dedi. Anne adayı dikey pozisyonda yatay pozisyonlara göre doğuma daha çok katılır

Doğal doğum pozisyonlarının ayakta durma, yürüme, dik oturma çömelme, dizlerin üzerinde durma, emekleme ve yan yatışları içerdiğini anlatan Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, "Annenin akciğer kapasitesinin yatay pozisyonlarda, dikey pozisyonlara oranla yüzde 20 daha azalmış olduğunu biliyoruz. Dikey pozisyonlarda yer çekiminin etkisi ve doğumda pelvis kemiğindeki değişikliklerle pelvis çapının ortalama 1-1,5 cm arttığını ve doğum kanalının bebeğin geçişine daha elverişli hale gelmiş olduğunu biliyoruz. Dikey doğum pozisyonlarında aort basısı olmadığı için doğumda tansiyon düşüklüğü ya da bebeğe giden kan, kan akımının bozulması gibi problemler daha az yaşanmaktadır. Dikey pozisyonlarda ağrının anne tarafından daha az hissedildiği izlenmiştir. Özetleyecek olursak doğumda hareket etmek ve pozisyon değişikliği tek bir pozisyondan çok daha önemlidir en iyi pozisyon annenin o an rahat ve güvenli hissettiği pozisyondur. Dikey pozisyonların tüm bu avantajları ile birlikte baktığımızda sırtüstü pozisyonlar olabildiğince en son aşamada yani doğuma en yakın aşamada değerlendirildiğinde ve doğum salonlarında anne adayının aktif doğum pozisyonlarına katılabildiği, değişik pozisyonları denemesine imkan tanıyan ayakta doğum aparatları da kullanıldığında en verimli ve güvenli sonuçlar alınacaktır’’ dedi.

Doğal doğum yapan annelerin günlük rutinlerine dönüş süresinin sezaryen doğum sonrası annelere kıyasla daha kısa olduğunu ifade eden Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, "Genellikle anneler yardım almadan ayağa kalkma ve bebekleri ile ilgilenme konusunda daha rahat olurlar. Doğumdan kısa bir süre sonra anneler eve dönebilir ve günlük aktiviteleri sırasında sorun yaşamazlar. Enfeksiyon, aşırı kan kaybı, diğer organ yaralanmaları (mesane, barsak, vb.) veya olası dolaşım ve solunum sistemi komplikasyon riskleri doğal doğum ile dışlanmış olur. Solunum yolu sorunları gelişme riski doğal yolla doğan bebeklerde çok daha düşüktür. Vajinal doğum sırasında göğüs kafesi üzerine uygulanan basınç amniyon sıvısının bebeğin akciğerlerinden dışarı atılmasına neden olur ki bu bebeği ilk nefesine hazırlar. Vajinal doğal doğum sonrası anne ve bebek arasındaki ten teması çok daha kolaydır. Vajinal doğal doğum sonrası plasenta ve göbek kordonundan alınan doku ve kan örneklerinde tespit edilen endorfin yeni doğan bebeğin de çok daha hoş bir doğum deneyimlediğinin kanıtıdır’’ diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Sağlık Müdürlüğü basın sorumlusu Mehtap Aslan’ın mutlu günü

2026-06-09 23:13 - Magazin

Çorum’da hafif ticari araç istinat duvarından yan yola uçtu: 2 yaralı

2026-06-09 00:05 - Asayiş

Şanlıurfa merkezli 4 ilde organize suç örgütüne operasyon: 21 gözaltı

2026-06-08 14:17 - Asayiş

11 kişi boğuldu ama çocuklar ’biz korkmuyoruz, yüzme biliyoruz’ dediler

2026-06-08 10:06 - Asayiş

Halı sahada öğrenciler öğretmenlerle bir araya geldi

2026-06-08 09:21 - Eğitim

MARMARİS KUMLUBÜK’TE DOĞA KATLİAMI

2026-06-10 16:09 - ÇEVRE

YÜKSEK İHALE BEDELLERİ O KAFELERİ DE VURDU

2026-06-11 09:29 - Marmaris

A millilere özel koruma: Bir an olsun ayrılmıyorlar

2026-06-13 01:02 - Spor

DMD hastası Muhammet Sıraç için Marmaris tek yürek oldu

2026-06-07 14:39 - Marmaris

Birinci derece ’Tarımsal Örgüt Belgesi’ başvuruları devam ediyor

2026-06-08 14:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Prof. Dr. İrfan Koca:"Kronik Ağrılara karşı Visseral Manuel Terapi ile etkili sonuçlar alınabiliyor"

10:43 - Sağlık

ALS hastası Mina genetik haritası sayesinde umut buldu

10:39 - Sağlık

Stres ve vitamin eksikliği ağız içi yaraları tetikliyor

10:25 - Sağlık

Sağlıklı yaşlanma için yoga yaptılar

18:44 - Sağlık

"Hayat BeniM Sahnem" ile MS’e karşı erken farkındalık ve yaşamı ertelememe çağrısı

15:51 - Sağlık

Günün Manşetleri

Samsunspor’dan teknik heyete transfer

16:42 - Spor

Eşyaları dere kenarında bulunan şahıs için arama çalışması başlatıldı

16:18 - Asayiş

BESNİ’DE 50 DÖNÜMLÜK ALAN YANDI

16:04 - Asayiş

SİVAS’TA ETKİLİ OLAN DOLU VE SAĞANAK YAĞIŞ HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

16:03 - Gündem

Yıldırım’da düşünen ve üreten gençler yetişiyor

14:58 - Siyaset