Dr. Güngör: Kolunuzu kaldırdığınızda omuza vuran ağrıya dikkat

MUĞLA (İHA) - HEMEN HER YAŞTA GÖRÜLEBİLEN OMUZ SIKIŞMASI SENDROMUNUN ÖZELLİKLE 40 YAŞ VE ÜZERİ İÇİN EN SIK RASTLANAN OMUZ AĞRISI NEDENİ OLDUĞUNU BELİRTEN ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ UZMANI OP. DR. MUTLU GÜNGÖR; "KOLUMUZU BAŞIMIZIN ÜSTÜNE KALDIRDIĞIMIZDA BİR AĞRI OLUŞUYORSA BU OMUZ SIKIŞMASI SENDROMUNDAN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR" DEDİ.

Sağlık - 1 yıl önce

Hemen her yaşta görülebilen omuz sıkışması sendromunun özellikle 40 yaş ve üzeri için en sık rastlanan omuz ağrısı nedeni olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mutlu Güngör; "Kolumuzu başımızın üstüne kaldırdığımızda bir ağrı oluşuyorsa bu omuz sıkışması sendromundan kaynaklanıyor olabilir" dedi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mutlu Güngör, omuz sıkışması sendromu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Op. Dr. Mutlu Güngör, elin baş üstüne kaldırıldığı durumlarda omuz çevresinde ortaya çıkan ağrının omuz sıkışmasının belirtisi olabileceğinin söyleyerek, “Omuz sıkışma hastalığı omuz eklemimizi hareket ettiren, kas ve tendonların omuz kemeri denen kemiğin altında sıkışması sonucunda ortaya çıkan ağrıdır. Sendromun tipik belirtisi olan eli yukarı kaldırma esnasında oluşan ağrı en belirgin özelliğidir. Omuz sıkışmasında gündüzleri çok ağrı olmayabilir. Yer çekiminin etkisiyle kol serbest pozisyondayken omuz eklemi aşağıya doğru indiği için omuzdaki aralık genişler. Dolayısıyla orada herhangi bir sıkışma kalmaz. Özellikle kolu yukarı kaldırınca ya da akşamları yattığımızda bu aralık daraldığı için ağrı ortaya çıkar” dedi.

“Her yaşta görülebilir”

Omuz sıkışmasının birçok nedenle oluşabildiğine işaret eden Op. Dr. Güngör; "Omuzu aşırı kullanmak, meslek ve spor aktiviteleri omuz sıkışmasına neden olabilir. Ortaya çıkan tendon iltihaplanmaları yani tendinitler, kemiklerde omuz aralığını daraltan bazı yapısal değişiklikler, kas yırtıkları, hareket bozuklukları ve donuk omuz hastalığı omuz sıkışma sendromuna neden olabilir. Omuz ağrısı olan hastaların mutlaka ortopedi hekimine başvurmasında fayda var. Çünkü yapılan spora ve aktiviteye göre her yaşta görülebilir. Öte yandan en çok görüldüğü yaş grubu orta yaş grubudur. Orta yaş grubunda omuz kaslarının yıpranması ve omuz eklem aralığının daralması nedeni ile omuz sıkışma hastalığını daha çok görüyoruz. Bazen de travmaya bağlı yani bir takım zorlanmalar neticesinde kas iltihaplanmaları, kanamaları ve ödemleri oluştuğu için de sıkışma görülebilir" şeklinde konuştu.

“Tanıyı radyolojik tetkiklerle koyuyoruz”

Op. Dr. Güngör, omuz ağrısı şikayetiyle gelen hastaların önce muayene edildiğini belirterek, açıklamasında "Bunun dışında tanı için ilk olarak röntgen çektiriyoruz. Röntgende omuz sıkışma hastalığı bulgularını görmek mümkündür. Özellikle aralıkta daralmalar, kemik yapısında bir takım dejeneratif yani yıpranmaya bağlı değişiklikler röntgenle görülebilir. Onun dışında tanıda en çok kullandığımız görüntüleme yöntemi de MR’dır. MR ile hem sıkışma sendromunun sebebini hem de varsa müdahale gerektiren bir takım yırtıkları, kaslarla ilgili değişiklikleri görmek mümkündür. Dolayısıyla tanısını muayene ve radyolojik tetkiklerle koyuyoruz. Tedavide ilk basamak ameliyat dışı yöntemlerdir. Ameliyat dışı yöntemler ilaçlar, enjeksiyonlar ve fizik tedaviden oluşuyor. İlaçlarla omuz bölgesindeki kas iltihaplarını gidermek mümkün oluyor. Test ve tedavi amacı ile omuz eklem boşluğuna bir takım enjeksiyonlar yapıyoruz. Bu enjeksiyonlar çoğunlukla lokal anestezik maddeler ve kortizon karışımından oluşuyor. Bunlar bu bölgedeki iltihabi değişimleri gidermekte etkili oluyor. Dolayısıyla tedavilerde enjeksiyonlardan çok yararlanıyoruz. Bunun dışında fizik tedavi de çok etkili oluyor. Fizik tedaviden sonra bölgedeki hareket bozukluğuna bağlı bir takım sıkışmaya neden olan faktörlerde ortadan kalkmış oluyor" ifadelerine yer verdi.

“Hastaların yüzde 90’ı cerrahi dışı yöntemle kurtuluyor”

Hastaların yüzde 90’ında ameliyatsız yöntemlerin başarı sağladığını vurgulayan Op. Dr. Güngör; "Eğer ağrının altında yatan başka bir neden yırtık ise ya da 6 aydan uzun süre devam eden fizik tedavi ve ilaçlara rağmen ağrılar geçmezse cerrahi yöntemlere başvurulur. Cerrahi yöntemler içinde de artroskopi kullanılarak bölgedeki yıpranmış tendonlar temizlenir, kemik uçları düzleştirilir, eklem aralığı genişletilerek operasyon sonrası ağrının hemen ortadan kalkması sağlanır. Tedavi sonrası sıkışmaya neden olan aktivite ya da duruma devam edilirse hastalığın tekrarlama riski yükselir. Özellikle sporcularda bu durumu çok görüyoruz. Ağır spor yapanlarda, halter, voleybol, basketbol ve hentbol sporcularında hastalığın tekrarladığını görüyoruz. Altta yatan bir yırtık varsa, o yırtıklardan oluşan iltihabi reaksiyon nedeniyle de yine tekrarlama görebiliriz” dedi.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Orman İşletme Müdürü Şahin göreve başladı

2023-01-10 15:11 - Marmaris

5 MİLYARLIK YATIRIMIN AÇILIŞI YAPILDI

2023-01-14 16:28 - Siyaset

Marmaris Hollandada tanıtıldı

2023-01-13 14:30 - Kültür Sanat

Köyceğizde Türk Sanat Müziği konseri yoğun ilgi gördü

2023-01-13 14:30 - Kültür Sanat

Fethiyede hükümlüler için kitap bağış kampanyası başlatıldı

2023-01-10 20:30 - Kültür Sanat

ESNAF EYT’DEN DERTLİ

2023-01-10 15:12 - Gündem

BAŞKAN OKTAY: “GAZETECİLER KÖPRÜ GÖREVİ GÖRMEKTEDİR”

2023-01-10 15:08 - Gündem

110 yıllık tescilli Çınar devrildi

2023-01-14 11:30 - Kültür Sanat

Bodrumda kitap kampanyası başladı

2023-01-10 17:30 - Kültür Sanat

Köyceğizde Türk Sanat Müziği Korosu konser verecek

2023-01-11 15:30 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Lösemiyi yendi mücadelesini ve başarı hikayesini arkadaşlarıyla paylaştı

16:10 - Sağlık

Göğüs hastalıkları uzmanı Mardin’deki toz taşınımına karşı uyardı

15:31 - Sağlık

Bingöl’de KKKA hastalığı hakkında bilgilendirme yapıldı

12:55 - Sağlık

2 ay önce açılışı yapılan anjiyografi ünitesinden 92 hasta hizmet aldı

12:47 - Sağlık

Uzmanlardan kene uyarısı: “Kesinlikle çıplak elle dokunmayın”

12:19 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yolda yürüyenleri sebepsiz yere korkutup saldırmışlardı, tutuklandılar

16:57 - Asayiş

Şanlıurfa’dan çalınan motosiklet Çelikhan’da bulundu

16:37 - Asayiş

Van’da çay yüklü tır devrildi: 1 yaralı

16:36 - Asayiş

Yaşlı kadını köpeklerin parçaladığı köyde vatandaşlar, köpeklerin toplanmasını istiyor

16:32 - Asayiş

İşçi Bayramı’nda çalışırken demirlerin altında kaldılar: 3 yaralı

16:29 - Asayiş