?>

Dr. Sarıkaya: "Zararlı alışkanlıklar menopozu tetikliyor"

Menopoz ile ilgili önemli bilgiler veren çankırı il sağlık müdürü dr. Hüseyin sarıkaya, “sigara, alkol, dengesiz beslenme, düzensiz uyku gibi kötü yaşam rutinlerinden vazgeçilmesi, menopozun tüm evrelerinde önem teşkil etmektedir” dedi.

Sağlık - 2 yıl önce

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, "Sigara, alkol, dengesiz beslenme, düzensiz uyku gibi kötü yaşam rutinlerinden vazgeçilmesi, menopozun tüm evrelerinde önem teşkil etmektedir" dedi.

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, Dünya Menopoz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, menopozun genellikle 44 ila 55 yaşları arasında görüldüğünü belirtti. Tedavisiyle ilgili bilgiler aktaran Dr. Sarıkaya, "Kadınlarda üreme dönemi, ergenlikte adet görülmesiyle başlar ve menopoz döneminde sona erer. Kadının 12 ay süresince hiç adet görmemesiyle başladığı kabul edilen menopoz, genellikle 44 ila 55 yaşları arasında görülür. Ancak menopozun başlangıcı, bu yaş aralığından önce ya da sonra da gerçekleşebilir" dedi.

Zararlı alışkanlıkların menopozu tetiklediğini ifade eden Dr. Sarıkaya, şunları kaydetti:

"Hastalık olarak düşünülen menopoz; aslında vücudun normal işleyişinin devam ettiği, kadın hayatının neredeyse üçte birini kapsayan doğal bir dönemdir. Çoğu kadın menopoz semptomları hafif ve orta derecede görüldüğü için tedaviye ihtiyaç duymaz ve semptomları kendi yönetebilir. Çünkü ilaç tedavisi ancak semptomlar kadının günlük hayatını etkileyecek kadar şiddetli ise başlanır. Menopoza geçiş dönemi ve menopozun hemen sonrasındaki birkaç yıl kadın vücudunda belirgin bedensel ve psikolojik değişimler yaşanır. Kardiyovasküler hastalık ve kemik erimesi riski artar. Hormonal değişimler vücut ağırlığının artmasını kolaylaştırır. Menopoz döneminde kemik erimesi hızlanır. Bazı kişilerde kemik erimesi çok şiddetli olabilir ve ilerleyen zaman içinde omurilikte sessiz kırıklar oluşur. Küçük travmalarla bile kalça ekleminde, el bileğinde kırıklar oluşabilir."

Menopozun tüm evrelerinde önem teşkil ettiğini anlatan Dr. Sarıkaya, "Sigara kullanıyor olmak ve hareketsizlik kemik erimesini artırmaktadır. Hatırlatmakta fayda var ki, her türlü rahatsızlığın olumsuz seyrine etki eden, sigara, alkol, dengesiz beslenme, düzensiz uyku gibi kötü yaşam rutinlerinden vazgeçilmesi, menopozun tüm evrelerinde önem teşkil etmektedir" değerlendirmesini yaptı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Esenler’de polis aracına çarparak 1 kişinin ölümüne neden olan sanık olaydan önce alkol almış

2023-10-16 13:44 - Asayiş

Erzurum’da sağlık camiasını üzen haber

2023-10-17 12:54 - İnsan

Kütahya’da Semicenk rüzgarı

2023-10-12 20:26 - Magazin

YENİBAĞYAKA SATILIK

2023-10-17 11:01 - SARI SAYFALAR

SATILIK

2023-10-17 11:09 - SARI SAYFALAR

DENİZOVASI SATILIK

2023-10-16 11:26 - SARI SAYFALAR

DENİZOVASI SATILIK

2023-10-16 11:47 - SARI SAYFALAR

SATILIK

2023-10-16 11:31 - SARI SAYFALAR

YENİBAĞYAKA SATILIK

2023-10-17 11:05 - SARI SAYFALAR

Hukuk fakültesi öğrencisinin kahreden ölümü

2023-10-16 21:58 - Asayiş

İlgili Haberler

6 işletmeye 379 bin TL ceza

01:28 - Sağlık

Kar ve buzda yürümenin altın kuralları

14:24 - Sağlık

Çukurca’da gözyaşı kanalı ameliyatları yapılmaya başlandı

13:50 - Sağlık

Uzmanı uyardı: "Yüz felcinde erken müdahale kalıcı hasarı önlüyor"

13:32 - Sağlık

Serviks kanseriyle ilgili 10 önemli nokta

13:10 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bina çatılarındaki dev buz sarkıtları tehlike saçıyor

16:43 - Gündem

Hem konaklıyorlar hem açılan kurslarla kendilerini geliştiriyorlar

16:30 - Kültür Sanat

Galatasaraylı taraftarlar Süper Kupa finali için stada geldi

16:11 - Spor

Yangından vahşet çıktı

15:23 - Asayiş

Meteoroloji’den ’kuvvetli rüzgar’ ve ’fırtına’ uyarısı

15:11 - Gündem