?>

DSİ göl havzasından "çıkın" diyor çiftçiler 45 gün süre istiyor

Bursa'nın kestel ilçesine bağlı kırsal dudaklı mahallesi sakinleri, gölbaşı baraj gölü havzasındaki sebze üretimi için dsi'den 45 gün süre istedi.

Ekonomi - 8 ay önce

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı kırsal Dudaklı Mahallesi sakinleri, Gölbaşı Baraj Gölü havzasındaki sebze üretimi için DSİ’den 45 gün süre istedi. DSİ’nin alanlar ekili olmasına rağmen çiftçinin hemen bölgeyi terk etmesini istemesi çiftçileri mağdur etti.

Gölbaşı Gölü’ndeki su miktarı, son yıllarda yaşanan iklim değişikliğine bağlı kuraklığın etkisiyle düşerken, çekilme nedeniyle suyun kapladığı alan da azaldı.

Suyun uzun yıllardır ulaşmadığı kısımda yer alan çalılıkla kaplı bölgeyi temizleyen Dudaklı çiftçileri, burada tarımsal üretime başladı.

Suyu bağlı bulundukları kooperatiften sağlayan çiftçiler, yaklaşık 10 yıldır göl havzasında DSİ’den aldıkları izinle sebze üretiyor.

Bu konuda haklarında yapılan şikayet üzerine soruşturma başlatılan çiftçiler, açılan davada mahkemece suçsuz bulundular.

Havzada üretim yapan çiftçiler adına konuşan Dudaklı sakinlerinden İsmail Esen, şu anda yaklaşık 100 dönümde marul, fasulye, maydonoz, dere otu gibi sebzelerin ekili olduğunu söyledi.

DSİ’nin kendilerine geriye dönük kira bedeli çıkardığını ve ödeyeceklerini dile getiren Esen, şöyle konuştu: "Buralar çalılıktı ve uygunsuz insanlar geliyordu. Araçlarıyla gelenler oluyordu ve anlatamayacağımız kötü görüntüler. Biz çalılıkları temizledik. Bölgeyi daha sakin hale getirdik ve tarım yaptık. DSİ, 5 Mayıs’a kadar süre verdi. Ürünleri kaldırmazsak 5 Mayıs’ta makinelerle gelip ürünleri kaldıracaklar. Çok maliyet yaptık. Zirai dondan zaten meyve zararımız çok. Bir de bundan olursak çok zor durumda kalırız. Mesela marul 15 gün sonra kesime gelecek. Hasatı falan derken bir al. Fasulye için 45-50 gün gerekiyor."

Ne devlete ne de DSİ’ye karşı olduklarını vurgulayan Esen, "Sadece zaman istiyoruz. Zaten buralara su gelmesi imkansız. 45-50 gün daha süre versinler. Ondan sonra bir daha buralara ekmeyiz. Yetişmiş ürün yazık olacak. 25 bin adet marul var. Şu anda kesilmez, yenmez. DSİ, 5 Mayıs’a buradaki tüm ürünü toprağa karıştıracak." dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’TE ARAÇ İÇİ TÜTÜN DENETİMİ YAPILDI

2025-04-28 15:01 - Marmaris

Bisiklet Turu için Muğla'da kapatılacak yollar belli oldu

2025-04-29 10:07 - Gündem

AK Parti İstanbul’dan dijital medya hamlesi

2025-04-27 18:26 - Siyaset

GÜVEN KARABENLİ’NİN ACI GÜNÜ

2025-04-28 14:25 - Genel

Bilecikliler, Osmanlı başkentleri Osmangazi’de Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde buluştu

2025-04-28 14:55 - Genel

(Özel) Gece ev soyan sakar hırsız, olay yerinde telefonunu düşürdü

2025-04-26 09:45 - Asayiş

Marmaris’teki operasyonda polise çarpıp kaçtılar

2025-05-01 09:32 - Asayiş

MUGAT-DER Faaliyetlerine Başladı

2025-04-28 09:55 - Gündem

Alexia Bahar Karabenli Son Yolculuğuna Uğurlandı

2025-04-29 14:58 - Marmaris

2025 MKSFS 16 MAYIS’TA BAŞLIYOR

2025-04-25 16:55 - Marmaris

İlgili Haberler

Taşköprü Belediyesi, 2 milyon liralık hibe desteğiyle yaşlılara evde bakım desteği sağlayacak

18:28 - Ekonomi

Büyükşehir Belediyesi "S" ve "T" plaka sahiplerini uyardı

16:20 - Ekonomi

KTO’da "Müşteri ile İletişim ve Müşteri Deneyimi" eğitimi

15:44 - Ekonomi

Güney Ege Kooperatifçilik Zirvesi GEKA’nın ev sahipliğinde toplandı

15:22 - Ekonomi

Samsun TSO Başkan Yardımcısı Beytekin: "Önceliğimiz, üretim ve ihracat gücümüzü artırmak"

15:14 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Seyir halindeki işçi servisi alev aldı

15:42 - Asayiş

FETÖ’nün sözde Ürgüp ilçe sorumlusu yakalandı

15:32 - Asayiş

Park halindeki duvarda asılı kaldı

15:25 - Asayiş

100 yıllık tarih yeniden canlandı

15:14 - Kültür Sanat

Bıçaklanmış halde ölü bulunan kadın son yolculuğuna uğurlandı

15:01 - Asayiş