?>

DSÖ, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Ebola salgını risk değerlendirmesini "çok yüksek" olarak revize etti

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (DSÖ) GENEL DİREKTÖRÜ TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ'NDEKİ EBOLA SALGINI RİSK DEĞERLENDİRMESİNİN ULUSAL DÜZEYDE "YÜKSEK" SEVİYEDEN "ÇOK YÜKSEK" SEVİYEYE YÜKSELTİLDİĞİNİ DUYURDU.

Sağlık - 2 hafta önce

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Ebola salgını risk değerlendirmesinin ulusal düzeyde "yüksek" seviyeden "çok yüksek" seviyeye yükseltildiğini duyurdu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ebola ve hantavirüs salgınlarındaki son duruma ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Ghebreyesus "Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Ebola salgını hızla yayılıyor. DSÖ daha önce riski ulusal ve bölgesel düzeylerde yüksek, küresel düzeyde ise düşük olarak değerlendirmişti. Risk değerlendirmemizi ulusal düzeyde ’çok yüksek’, bölgesel düzeyde ’yüksek’ ve küresel düzeyde ’düşük’ olarak revize ediyoruz. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde şu ana kadar 82 vaka doğrulandı ve 7 ölüm teyit edildi. Ancak ülkedeki salgının boyutunun çok daha büyük olduğunu biliyoruz. Salgında şu anda 750 şüpheli vaka ve 177 şüpheli ölüm var" ifadelerini kullandı.

Ghebreyesus, "Uganda’daki durum istikrarlı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden gelen kişilerde 2 vaka doğrulandı ve 1 ölüm gerçekleşti. Uganda’da alınan önlemler, yoğun temas takibi ve Şehitler Günü anma töreninin iptal edilmesi de dahil olmak üzere virüsün daha fazla yayılmasını önlemede etkili olmuş gibi görünüyor. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde çalışan 1 ABD vatandaşının da testinin pozitif çıktığı doğrulandı ve tedavi için Almanya’ya sevk edildi. Ayrıca yüksek riskli temaslı olduğu belirtilen bir başka ABD vatandaşının Çekya’ya sevk edildiğinden haberdarız. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Uganda hükümetleri, DSÖ ve ortaklarının desteğiyle salgına müdahale çalışmalarına öncülük ediyor" şeklinde konuştu. "Hantavirüste 12 vaka, 3 ölüm kaydedildi"

Ghebreyesus, Atlantik Okyanusu’ndaki Hollanda banrıdalı MV Hondius yolcu gemisinde görülen hantavirüs vakalarını da değerlendirdi. Ghebreyesus, "Hollanda bugün, İspanya’daki Tenerife adasına yanaşan gemiden inen, Hollanda’ya getirilen ve o zamandan beri karantinada bulunan 1 mürettebat üyesinde hantavirüs tespit edildiğini doğruladı. Şu ana kadar 12 vaka ve 3 ölüm bildirildi. Salgının ilk kez DSÖ’ye bildirildiği 2 Mayıs’tan bu yana herhangi bir ölüm vakası kaydedilmedi.

Hantavirüsten etkilenen ülkeleri, karantina süresinin geri kalanında tüm yolcuları ve mürettebatı dikkatle izlemeye devam etmeye çağırıyoruz. 30 ülkede 600’den fazla kişiyle temaslı temaslı takibi devam ediyor ve az sayıda yüksek riskli kişi hala tespit edilmeye çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Mersin Valiliği’nden kanlı saldırı açıklaması

2026-05-19 01:59 - Asayiş

Muğla’da 19 Mayıs coşkusu Büyükşehir etkinlikleriyle yaşanacak

2026-05-18 20:16 - Kültür Sanat

Hayvan Sevgi Bahçesi Kalıcı Çözüm Bekliyor

2026-05-16 12:57 - Marmaris

Marmaris’te çocuklara portatif havuz sevinci 

2026-05-19 17:04 - Marmaris

Elazığ’da özel sağlık kuruluşlarına yönelik operasyonda hastane sahibi gözaltına alındı

2026-05-18 22:34 - Asayiş

19 MAYIS COŞKUSU GENÇLERLE YAŞANACAK

2026-05-18 09:00 - Resmi İlanlar

MUĞLA'DA DALTONLAR ÇETESİNE JANDARMA'DAN DEV OPERASYON

2026-05-16 11:08 - Asayiş

Aksaz’da temsili askerlik töreni duygusal anlara sahne oldu

2026-05-15 20:21 - Marmaris

Karaman’da "Dilimizin Renkleri" konseri

2026-05-16 10:26 - Magazin

BAŞKAN ÜNLÜ ‘’ İNŞAAT YASAKLARI BAŞLADI UYMAYANA CEZA KESİLİYOR ‘’ 

2026-05-22 15:38 - Marmaris

İlgili Haberler

İç Hastalıkları Uzm. Dr. Ali Ekber Türk Hatem’de

10:41 - Sağlık

Rize Şehir Hastanesi sağlık turizmiyle de ön plana çıkacak

10:33 - Sağlık

Hisarcık’ta çöp konteynerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon çalışması

18:25 - Sağlık

Tunceli’de "Her Gebeye Bir Ebe" uygulaması başarıyla yürütülüyor

17:39 - Sağlık

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde MS hastalığına dikkat çeken etkinlik

17:26 - Sağlık

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem