?>

Dua Çınarı üniversitede sergileniyor

Somuncu baba’nın diktiği ve bursa’nın manevi açıdan en önemli simgelerinden 650 yıllık duaçınarı, 90’lı yıllarda çıkan lodos sonucu devrildi.

Kültür Sanat - 1 yıl önce

Somuncu Baba lakaplı büyük alim ve din adamının Bursa’yı afetlerden koruması için dikip dua ettiği rivayet edilen dev çınarın koruma altına alınan dalları Bursa Uludağ Üniversitesi’nde sergileniyor.

Bursa’nın manevi simgelerinden 650 yıllık Duaçınarı, 90’lı yıllarda çıkan lodosta devrildi. Günümüzde belirli parçaları korunan Duaçınarı, Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü önünde sergilenmeye başlandı.

Döneminin en önemli alimlerinden Somuncu Baba, Ulu Cami’nin açılış hutbesini okumasının ardından özenle sakladığı kimliği açığa çıktı. Tasavvufa göre şöhretin afet getireceğini düşünen Somuncu Baba Bursa’yı terk etme kararı aldı. Bir rivayete göre günümüzde Bursa’nın Yıldırım ilçesi Duaçınarı semtine gelen Somuncu Baba, ‘Yeşil’ ismi ile anılan Bursa ve Bursalıların kazalardan ve belalardan korunması için bir çınar ağacı dikip dua etti. 650 yıl boyunca kentin manevi simgelerinden olan Duaçınarı, 1990’lı yıllarda yapılan bir yol çalışması nedeniyle ağır hasar aldı. Aldığı hasar sonucu içten içe çürüyen Duaçınarı, çıkan bir lodos sonucu daha fazla dayanamayarak devrildi. Günümüzde Duaçınarı’nın gövdesinden kesilen iki parça Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü önünde sergileniyor.

Somuncu Baba ve Duaçınarı’nın hikayesini anlatan Uludağ Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, “Somuncu Baba’nın asıl adı Hamîdüddin Aksarayî’dır. Aksaray’da doğmuş ve Bursa’ya gelmiş. Bursa’da Yıldırım Bayezid döneminde Ulu Cami inşaatı yapılmakta. Somuncu Baba da tasavvuftaki gizlilik esasına dayanarak kimliğini saklıyor. Bursa’da bir fırın kuruyor ve Ulu Cami işçilerine ekmek dağıtıyor. Halk arasında Somuncu Baba, Ekmekçi Dede şeklinde namı yayılıyor. 1399’da Ulu Cami açılacağı zaman Yıldırım Bayezid, damadı Emirsultan’a Ulu Cami’nin açılış hutbesini yapmasını istiyor. Emirsultan ise Bayezid’a ‘aramızda bu dönemin en büyük alimlerinden birisi var, onun bu hutbeyi vermesi daha uygun’ diyor. Dolayısıyla Somuncu Baba hutbeye çıkıyor ve rivayetlere göre Fatiha Suresi’ni 7 farklı şekilde tefsir ediyor. Denir ki ilk yorumu herkes anladı. İkinci yorumu alimler anladı. Üçüncü yorumu çoğu kişinin anlamadığı söylenir. Tasavvufta şöhret afettir derler. Bu olayla birlikte Somuncu Baba’nın alim olduğu sırrı ortaya çıkıyor ve Bursa’yı terk etme kararı alıyor. Somuncu Baba Bursa’dan ayrılırken bugünkü Yıldırım ilçesi Duaçınarı semtine gelince bir çınar ağacının altına gelip Bursa ve Bursalılar için dua ettiği rivayet edilir. Bu nedenle bu çınara dua çınarı adı verilmiştir. Bu tür mekanlar aslında birçok şehirde var. Ordu sefere çıkarken veya hacılar yola çıkarken oralarda dua ederler” şeklinde konuştu. “Şehirleşmenin getirdiği şartlar nedeniyle artık dayanamadı”

Duaçınarı’nın korunmasında ve Uludağ Üniversitesi’nde sergilenmesinde öncülük eden emekli akademisyen Merih Ercan, “Gerçekten gördükçe insanın içi bir tuhaf oluyor. Yıllar önce Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Anabilim Dalı Başkanıydım. Bir gün yolda giderken birden trafik durdu. Kaza mı var derken semte adını veren o görkemli 650 yıllık ağaç şehirleşmenin getirdiği şartlar nedeniyle artık dayanamadı. İçi tamamen çürümüştü. Bugün burada koruma altına alınan dalları. Biz fakülte olarak müdahale ettik. Kesilip yok olacak parçalar böylece kazandırılmış oldu. Bu güne kadar korumaya çalıştık. En büyük güvencesi bir kurumun önünde olması onun bu güne kadar korunmasını sağladı” dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Kayseri Esen Metal SK:2 - Erciyes Esen Makina FK: 0

2024-10-29 09:31 - Spor

Çanakkale’de piyasa değeri 700 bin TL değerinde 202,19 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi

2024-10-31 10:32 - Asayiş

Erzurum’daki uyuşturucu operasyonunda 80 kilo metamfetamin ele geçirildi

2024-11-01 14:34 - Asayiş

Ağrı’da 142 kilo sıvı metamfetamin ele geçirildi

2024-10-28 23:14 - Asayiş

Oyuncu Aslı Turanlı, Can Yaman’a bardak fırlattığına dair çıkan haberlerle ilgili konuştu

2024-10-31 14:15 - Magazin

Van’da bir tırda 256 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-11-01 22:21 - Asayiş

Beşiktaş, Kasımpaşa maçı hazırlıklarını tamamladı

2024-11-01 14:55 - Spor

HASANBOĞULDU’YA AKIN: DOĞANIN GÜZELLİKLERİ BÜYÜLÜYOR

2024-11-01 13:19 - Gezi

Kütahya Müzesi, kuruluş ve kurtuluş temalı bir müze olacak

2024-11-01 22:49 - Kültür Sanat

67 Yaşında Arkeoloji Bölümünü Kazandı

2024-11-01 12:09 - Gündem

İlgili Haberler

Asırlık Şivlilik geleneği Karatay’da bayram havasında yaşandı

17:18 - Kültür Sanat

Regaip Kandili’nde, Demirci’de ustalara vefa ziyareti

16:52 - Kültür Sanat

Bakiler’in şiirleri öğrenci ve velilerin sesiyle hayat buldu

16:55 - Kültür Sanat

Gaziantep Kulübü 2025 Geleneksel Hizmet Ödülü Töreni gerçekleştirildi

15:58 - Kültür Sanat

Erenler’de Hikayeli Türküler Konseri’ne vatandaştan ilgi

15:48 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Büyükşehir’den Mezarlıklara Yatırım

15:05 - Genel

Muğla Büyükşehir Belediyesi gönüllü itfaiyeciler yetiştiriyor

14:59 - Asayiş

MUSKİ’den Ortaca’ya yeni içme suyu deposu

14:50 - Sağlık

Bodrum’da sel sonrası yaralar sarılıyor

14:34 - Gündem

KBÜ’den kaya mezarları ve arkeolojik alanlara saha gezisi

11:52 - İnsan