?>

Dünyanın en pahalı baharatının faydaları ’Safran Yetiştiriciliği ve Ekonomisi’ kitabında anlatıldı

Zonguldak bülent ecevit üniversitesi personeli ersin cebeci, dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran üzerine hazırladığı "safran yetiştiriciliği ve ekonomisi" adlı kitabını yayımladı.

Kültür Sanat - 5 ay önce

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi personeli Ersin Cebeci, dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran üzerine hazırladığı "Safran Yetiştiriciliği ve Ekonomisi" adlı kitabını yayımladı.

Geçen yıl Safranbolu’da evlenen çiftlere kilosu 300 bin lirayı bulan safranı takı olarak hediye ederek gündeme gelen Cebeci, yeni kitabında bu değerli bitkinin üretim süreçlerinden tıbbi faydalarına kadar geniş bir yelpazeye yer verdi.

Cebeci, kitabında İbn-i Sina’nın tıbbın temel kaynaklarından biri olan "El-Kanun Fi’t-Tıbb" adlı eserinde yer alan 35 safran reçetesini de okuyucuyla buluşturdu. Bu reçetelerde safranın kanserli hücreler üzerinde toksik ve önleyici etkileri, antidepresan özelliği, göz rahatsızlıklarına karşı olumlu etkisi ve diyette destekleyici unsur olarak kullanımı gibi çok sayıda tıbbi faydası ele alınıyor.

Safran yetiştiriciliğine ilgi duyan üreticiler için de görsellerle desteklenmiş üretim aşamalarını ayrıntılı şekilde anlatan Cebeci, kitabıyla aynı zamanda uygulamalı bir rehber sunmayı amaçlıyor. Türkiye ve dünyadaki pazar yapısı, fiyat politikaları ve üretim zorlukları da kitapta ele alınan başlıklar arasında yer alıyor.

Kadim bilgileri günümüze taşımayı ve safranın hem tıbbi hem de ekonomik potansiyelini kamuoyuna tanıtmayı hedeflediğini belirten Cebeci, "Safrana ilgi duyan herkesin bu eserden faydalanabileceğine inanıyorum" dedi.

Cebeci, açıklamasının sonunda okuyucularına da "şifalı ve mutlu günler" diledi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'daki Yangında Milyonlarca Arı Telef Oldu

2025-08-04 09:51 - Ekonomi

Mersin’de ’Yaz Şenlikleri’ başladı

2025-08-03 11:09 - Kültür Sanat

Çankırı’da akan bu sular okyanuslardan 8 kat daha tuzlu

2025-08-02 12:56 - Gündem

Bodrum'da Yollar Yenileniyor

2025-08-05 11:30 - Ulaşım

MARMARİS’TE DEVLET HASTANESİ ALARM VERİYOR

2025-08-06 13:45 - Marmaris

Ekipleri "yılan" alarmına geçirdi, asılsız ihbardan ceza yedi

2025-07-30 23:14 - Asayiş

Marmaris’te Yaz Tatilinin Vazgeçilmezi Tekne Turları

2025-08-05 13:57 - Marmaris

Silivri Belediyesi’nde yazlık sebze hasadı devam ediyor

2025-07-31 14:59 - Gündem

AK PARTİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ KADEM METE’DEN ONAT AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ    

2025-08-02 11:57 - Genel

Muğla'da Vahşi Depolama Alanları Yeşile Dönüşüyor

2025-08-05 13:17 - ÇEVRE

İlgili Haberler

VR Basketbol Heyecanı M1 Konya AVM’de yoğun ilgi gördü

14:09 - Kültür Sanat

Kepez Kent Tiyatrosu’nun 2026 rehberi

13:46 - Kültür Sanat

Sıcak hava balonları bir hafta sonra tekrar gökyüzü ile buluştu

13:08 - Kültür Sanat

Türk dünyası şairleri BUÜ’de buluştu

12:48 - Kültür Sanat

MalatyaPark AVM’den 16. Yıla özel büyük çekiliş kampanyası

12:01 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan