?>

Düzce’de ari işletme sayısı artıyor

DÜZCE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAYVAN SAĞLIĞININ KORUNMASI, GÜVENİLİR GIDA ÜRETİMİNİN ARTIRILMASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESİ VE HALK SAĞLIĞININ GÜVENCE ALTINA ALINMASI AMACIYLA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR KAPSAMINDA, GÖLYAKA İLÇESİNE BAĞLI HACIYAKUP KÖYÜ'NDE SÜT SIĞIRI YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN YAKUP CİNALİ'YE AİT İŞLETME, “HASTALIKTAN ARİ İŞLETME SAĞLIK SERTİFİKASI" ALMAYA HAK KAZANDI.

İnsan - 4 ay önce

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayvan sağlığının korunması, güvenilir gıda üretiminin artırılması, sürdürülebilir hayvancılığın desteklenmesi ve halk sağlığının güvence altına alınması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, Gölyaka ilçesine bağlı Hacıyakup Köyü’nde süt sığırı yetiştiriciliği yapan Yakup Cinali’ye ait işletme, "Hastalıktan Ari İşletme Sağlık Sertifikası" almaya hak kazandı.

Programa Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, hayvancılık faaliyetleriyle uğraşan çiftçiler katıldı. Sığır tüberkülozu ve sığır brusella hastalıkları yönünden gerekli tüm sağlık koşullarını sağlayan işletme, yapılan resmi kontroller ve testler sonucunda ari işletme statüsüne dahil edildi. Aile iş gücüne, mülkiyetine ve yönetimine dayalı olarak faaliyet gösteren işletme; kırsalda sürdürülebilir üretim modeli, hayvancılığa dayalı gelir yapısı ve güvenilir süt üretimi açısından önemli bir örnek oluşturuyor.

Bilindiği üzere, Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ gereği çiğ süt yalnızca Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikasına sahip, bruselloz ve sığır tüberkülozundan ari süt üreten hayvancılık işletmeleri tarafından son tüketiciye arz edilebilmektedir. Bu yönüyle hastalıktan ari işletmeler, hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Ayrıca, ari işletmelere sağlanan desteklemeler de üreticiler için önemli avantajlar sunmaktadır. Bu kapsamda, hastalıktan ari işletmelerde doğan her bir dişi buzağı için mevcut desteklere ilave olarak 5 bin 600 TL destek sağlanmakta; yine süt desteklemesi kapsamında bu işletmelerde üretilen süte litre başına diğer işletmelere verilen desteğin 3 katı oranında ilave destekleme verilmektedir. Hayvancılık sektörü için önemli

İl Müdürü Esra Uzun, hastalıktan ari işletmelerin hayvancılık sektörünün geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele, sadece üreticimizin ekonomik kaybını önlemekle kalmamakta; aynı zamanda güvenilir gıda arzı ve halk sağlığının korunması açısından da büyük önem taşımaktadır. Hastalıktan ari işletmeler, modern ve kontrollü hayvancılığın en önemli göstergelerinden biridir. Bu işletmeler sayesinde hem daha sağlıklı hayvan varlığına ulaşıyor hem de tüketicimize güvenilir süt ve süt ürünleri sunulmasına katkı sağlıyoruz."

Esra Uzun açıklamasında ayrıca, Düzce’de ari işletme sayısının artırılmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğünü vurgulayarak "Üreticilerimizin bu sisteme dahil olması hem ekonomik desteklerden daha fazla yararlanmalarını sağlamakta hem de ilimiz hayvancılığının kalite standartlarını yükseltmektedir. Gölyaka ilçemizde sertifika almaya hak kazanan işletmemizi tebrik ediyor, diğer yetiştiricilerimizi de hastalıktan ari işletme sürecine dahil olmaya davet ediyoruz" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Manavgat’ta otomobiller çarpıştı: 1 yaralı

2026-04-01 10:28 - Asayiş

Uzm. Dr. Bekfilavioğlu mide ilacı kullanımına yönelik uyarılarda bulundu

2026-04-01 10:39 - Sağlık

Minikler kort tenisi müsabakaları sona erdi

2026-04-01 10:43 - Spor

Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonunda 2 tutuklama

2026-04-01 10:28 - Asayiş

İzmir’de, ulaşımda yeni tarifeler yürürlüğe girdi

2026-04-01 10:05 - Genel

Bingöl’de uyuşturucuyla mücadele: 1 tutuklama

2026-04-01 10:34 - Asayiş

AOSB Futbol Turnuvası’nda ilk hafta tamamlandı

2026-04-01 10:17 - Spor

OMÜ’de "Ustalara Saygı Anadolu Rock Konseri"

2026-04-03 14:48 - Magazin

Bonnie Tyler ilk kez İstanbul’da

2026-04-01 16:36 - Magazin

32 sanatçı, sokak hayvanları için tek bir şarkıda buluştu

2026-04-04 16:04 - Magazin

İlgili Haberler

Hayır etkinliğinde çocuklara tarih kitabı dağıtıldı

13:12 - İnsan

İmza atamayanların son ustası: 16 mühür ustasından geriye tek o kaldı

12:45 - İnsan

Samsun’dan Ordu’ya 35 yıllık vefa

12:41 - İnsan

Gediz’de tarhana yarışmasında gelenek ve lezzet yarıştı

12:40 - İnsan

Yaklaşık 2 milyon kişinin beklediği 2027 hac kuraları çekildi

12:18 - İnsan

Günün Manşetleri

Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı: 1 yaralı

11:45 - Asayiş

Kurşun tespit edilen kalemtıraşın satışı yasaklandı

11:36 - Ekonomi

Kendisini polis olarak tanıtan 2 dolandırıcı yakalandı

10:42 - Asayiş

Çukurdan kaçmak için yavaşlayan motosikletliyi böyle darp etti

10:10 - Asayiş

Uyuşturucu taciri 2 şüpheli yakalanıp tutuklandı

10:06 - Asayiş