?>

Edirne’nin bu köyünde her bayram öncesi mevlit geleneği asırlardır sürüyor

şehitler ve tüm ölmüşler arefe mevlidinde dualar ile anılıyor

İnsan - 13 saat önce

Edirne’nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyünde asırlardır sürdürülen gelenek, her bayram öncesinde manevi bir buluşmaya dönüşüyor. Köy halkı, bayram öncesi bir araya gelerek hem şehitlerini anıyor hem de dayanışma ve paylaşma kültürünü yaşatıyor.

Her dini bayramdan bir gün önce hayvan kesilerek, köy şehitliğinde ve kabristanda Mevlid-i Şerif programı düzenleniyor. Başta şehitler olmak üzere vefat eden tüm köy büyüklerinin ve yakınlarının ruhlarına dualar gönderiliyor. Asırlardır sürdürülen geleneğe göre sabah saatlerinden itibaren köyde hareketlilik başlıyor. Çocuklar, ellerinde poşetlerle şeker toplamak için ev ev dolaşıyor. İkindi namazının ardından ise tüm köy halkı camide bir araya gelerek mevlid programına katılıyor. Mevlidin ardından etlerle hazırlanan pilav, ayran ve tahin helvası, katılımcılara ikram ediliyor. Komşu köylerden ve Edirne merkez ile ilçelerinden gelen misafirler de bu anlamlı güne ortak oluyor.

Köy Muhtarı Naci Paşa, geleneğin yıllardır büyük bir özenle sürdürüldüğünü belirterek, "Bayramların arefe günlerinde çocuklar şeker toplamaya çıkar, köyü gezer. Evleri dolaştıktan sonra ikindi namazıyla birlikte mevlid okutuyoruz. Ardından da pilav ikramımız oluyor. Komşu köylerden, Edirne’den, ilçelerden misafirlerimiz geliyor. Hepsinden Allah razı olsun. Bütün Müslüman âleminin Kurban Bayramı’nı kutluyorum" dedi.

Geçkinli Köyü Muhtarlığı ve köy sakinlerinin ortak çabasıyla yaşatılan gelenek, birlik ve beraberliğin yanı sıra vefa duygusunu da pekiştiriyor. Geçmişi hatırlamak, şehitlerin manevi mirasına sahip çıkmak ve köy kültürünü yeni nesillere aktarmak adına önemli bir rol üstlenen etkilik, bu yıl da duygu dolu anlara sahne oldu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris Depremi Güvenlik Kameralarına Yansıdı

2025-06-03 03:45 - Asayiş

FETHİYE-RODOS SEFERLERİ BAŞLADI

2025-05-31 12:29 - Ulaşım

Muğla-Aydın Karayolu'nda Feci Kaza

2025-05-30 16:31 - Asayiş

MR Cihazı Tartışmasına AK Parti'den Açıklama

2025-06-02 16:47 - Gündem

5.8 şiddetindeki deprem otelin havuzunu böyle etkiledi

2025-06-03 10:25 - Asayiş

Milas-Ören Yolu ve Çevre Sorunları TBMM Gündeminde

2025-06-04 15:38 - Gündem

Bodrum’da 1.2 milyarlık süper yat suya indirildi

2025-05-30 16:18 - Ekonomi

Nazilli’de miniklerden yıl sonu programı

2025-06-01 12:28 - Genel

Pop müziğin önemli ismi Keremcem MSKÜ’lü öğrencilerle buluştu

2025-05-30 17:42 - Magazin

Erhan Adem: "Dosyaların İçi Boş, Suç ve Delil Yok"

2025-05-31 15:04 - Marmaris

İlgili Haberler

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bayramlaşma programı yapıldı

22:20 - İnsan

Atakum Belediyesinden bayram şekeri ikramı

21:33 - İnsan

Canik Belediyesi’nden çalışanlara bayram ikramiyesi

21:36 - İnsan

Bu köyde pişmiş kurban eti her eve giriyor

19:19 - İnsan

Kahramanmaraş’ta deprem şehitleri kabirleri başında anıldı

18:20 - İnsan

Günün Manşetleri

Akvaryum merakı artıyor

10:39 - Genel

Firari Uyuşturucu Hükümlülerine Operasyon

10:38 - Asayiş

Normal doğum anne ve bebek sağlığı için önemli

10:36 - Sağlık

Kurban Bayramında acemi kasaplara müjde

10:34 - İnsan

Ayçiçek Yağı Fabrikasında Patlama

10:16 - Asayiş