?>

Edirne’nin bu köyünde her bayram öncesi mevlit geleneği asırlardır sürüyor

şehitler ve tüm ölmüşler arefe mevlidinde dualar ile anılıyor

İnsan - 5 ay önce

Edirne’nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyünde asırlardır sürdürülen gelenek, her bayram öncesinde manevi bir buluşmaya dönüşüyor. Köy halkı, bayram öncesi bir araya gelerek hem şehitlerini anıyor hem de dayanışma ve paylaşma kültürünü yaşatıyor.

Her dini bayramdan bir gün önce hayvan kesilerek, köy şehitliğinde ve kabristanda Mevlid-i Şerif programı düzenleniyor. Başta şehitler olmak üzere vefat eden tüm köy büyüklerinin ve yakınlarının ruhlarına dualar gönderiliyor. Asırlardır sürdürülen geleneğe göre sabah saatlerinden itibaren köyde hareketlilik başlıyor. Çocuklar, ellerinde poşetlerle şeker toplamak için ev ev dolaşıyor. İkindi namazının ardından ise tüm köy halkı camide bir araya gelerek mevlid programına katılıyor. Mevlidin ardından etlerle hazırlanan pilav, ayran ve tahin helvası, katılımcılara ikram ediliyor. Komşu köylerden ve Edirne merkez ile ilçelerinden gelen misafirler de bu anlamlı güne ortak oluyor.

Köy Muhtarı Naci Paşa, geleneğin yıllardır büyük bir özenle sürdürüldüğünü belirterek, "Bayramların arefe günlerinde çocuklar şeker toplamaya çıkar, köyü gezer. Evleri dolaştıktan sonra ikindi namazıyla birlikte mevlid okutuyoruz. Ardından da pilav ikramımız oluyor. Komşu köylerden, Edirne’den, ilçelerden misafirlerimiz geliyor. Hepsinden Allah razı olsun. Bütün Müslüman âleminin Kurban Bayramı’nı kutluyorum" dedi.

Geçkinli Köyü Muhtarlığı ve köy sakinlerinin ortak çabasıyla yaşatılan gelenek, birlik ve beraberliğin yanı sıra vefa duygusunu da pekiştiriyor. Geçmişi hatırlamak, şehitlerin manevi mirasına sahip çıkmak ve köy kültürünü yeni nesillere aktarmak adına önemli bir rol üstlenen etkilik, bu yıl da duygu dolu anlara sahne oldu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

FETHİYE-RODOS SEFERLERİ BAŞLADI

2025-05-31 12:29 - Ulaşım

Marmaris Depremi Güvenlik Kameralarına Yansıdı

2025-06-03 03:45 - Asayiş

MR Cihazı Tartışmasına AK Parti'den Açıklama

2025-06-02 16:47 - Gündem

Bozburun'da Yanan Tekne Denizde Kayboldu

2025-06-05 13:35 - Asayiş

Muğla-Aydın Karayolu'nda Feci Kaza

2025-05-30 16:31 - Asayiş

Cildinizin Kurtarıcısı Hametan Krem

2025-05-30 17:11 - Genel

Milas-Ören Yolu ve Çevre Sorunları TBMM Gündeminde

2025-06-04 15:38 - Gündem

5.8 şiddetindeki deprem otelin havuzunu böyle etkiledi

2025-06-03 10:25 - Asayiş

AKİB Genel Başkanı Hızar: "Kayseri’ye yatırım için geliyoruz"

2025-06-06 14:22 - Genel

Bodrum’da 1.2 milyarlık süper yat suya indirildi

2025-05-30 16:18 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Metin Tokel Hakkari’de

20:22 - İnsan

Gaziantep’te "ModifiyeFest 2025" nefes kesen drift gösterileriyle başladı

20:02 - İnsan

Muş’ta 8 yıllık husumet barışla son buldu

18:38 - İnsan

Eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in babası toprağa verildi

17:58 - İnsan

KBÜ’de "Aile ve Değerler Eğitimi" semineri düzenlendi

17:54 - İnsan

Günün Manşetleri

Kayıp kadın 2 gün sonra bulundu

16:16 - Asayiş

Galatasaray, Göztepe maçı hazırlıklarını tamamladı

15:57 - Spor

MUSKİ’den, Bodrum’a su temini ve kirlilik iddiaları hakkında açıklama

13:43 - Sağlık

Fenerbahçe’de, Gaziantep FK maçının hazırlıkları başladı

13:34 - Spor

Agresif tavırları nedeniyle kendisine müdahale etmek isteyen polislere saldırdı

13:16 - Asayiş