?>

Edirne Sarayı’nda restorasyon çalışmalarının yarısı tamamlandı

Edirne sarayı’nda restorasyon çalışmalarının yarısı tamamlandı

Kültür Sanat - 1 gün önce

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, Edirne Sarayı’ndaki ihya çalışmalarının yarısının tamamlandığını ve tarihi yapının dünya kültür mirasına önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Osmanlı Cihan Devleti döneminin önemli yapılarından biri olan Edirne Sarayı’nda restorasyon ve ihya çalışmaları devam ediyor. Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, 2,5 yıl önce başlayan çalışmaların yüzde 50’sinin tamamlandığını belirterek, proje tamamlandığında hem Edirne hem de dünya kültür mirası için çok değerli bir eser ortaya çıkacağını ifade etti.

Yıldız, yaptığı açıklamada, yaklaşık bin 200 dönümlük alanda yürütülen çalışmalar kapsamında Cihannüma Kasrı’nın gün yüzüne çıkarıldığını, sur duvarlarının arkeolojik kazılarla ortaya konduğunu ve bölgede kazı ile restorasyon çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan proje çerçevesinde sarayın bütün alanının kapsayıcı şekilde ele alındığını aktaran Yıldız, Tunca Nehri’nin batı tarafındaki arazinin birleştirilmesiyle büyük bir restorasyon sahası oluşturulduğunu bildirdi.

Sarayın Arz Odası, Kum Kasrı ve bahçelerinde de çalışmaların yoğun şekilde sürdüğünü dile getiren Yıldız, alanda modern müzecilik uygulamaları, doğal yaşam alanı ve tarihi bahçelerin ihyasıyla ilgili de dört etaplı bir master plan uygulandığını ifade etti. "Cihannüma ve sur duvarları ortaya çıktı"

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, "Cihannüma ile birlikte Edirne Sarayı alanında gerçekleştirdiğimiz en önemli çalışmalardan biri, Tunca Nehri’nin batısında kalan arazinin birleştirilmesi oldu. Yaklaşık bin 200 dönümlük alanda bu çalışmaları yürütüyoruz. Çalışmaların başladığı 2,5 yıl içerisinde, Edirne Sarayı’nın sur duvarları, arkeolojik kazılar, literatür taramaları ve arşiv belgeleriyle ortaya çıkarıldı. Arz Odası ve Kum Kasrı’nda restorasyon çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor" dedi. "Bilim kurulu gözetiminde kazılar sürüyor"

Arkeolojik kazılarımız devam ettiğini ifade eden Yıldız, "Cihannüma Kasrı’nın bulunduğu ikinci ve birinci avluda arkeolojik kazılarımız devam ediyor. Çalışmalar, bilim kurulu gözetiminde çok sayıda arkeolog, sanat tarihçisi ve saha çalışanıyla yürütülüyor. Cumhurbaşkanımızın sağladığı imkânlarla burada çok önemli bir yatırım gerçekleştiriliyor" ifadelerini kullandı. "Topkapı Sarayı’na benzerliğiyle dikkat çekiyor"

Dünya kültür mirası için de çok kıymetli bir eserin ortaya çıkacağını belirten Yıldız, "Edirne Sarayı, mimari yapısı ve planıyla Topkapı Sarayı’na çok benziyor. Adeta iki kardeş saray gibiler. İhya edilen kısımların yaklaşık yüzde 50’si tamamlandı. Çok özel bahçelere sahip bir saray burası. Gülhane ve Dolmabahçe gibi alanlarda, dönemin bitkileriyle ve su kanallarıyla detaylı çalışmalar yürütüyoruz. 1200 dönümlük alanda dört etaplı master plan doğrultusunda ilerliyoruz. İnşallah tamamlandığında, Edirne ve ülkemiz için olduğu kadar dünya kültür mirası için de çok kıymetli bir eser ortaya çıkacak" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te riskli binasını yıktırdı, komşu bina yüzünden üç yıldır çivi çakamıyor

2025-07-07 13:11 - Genel

Muğla ile Çin arasında turizmde yeni iş birliği adımları

2025-07-04 11:24 - Kültür Sanat

Seydikemer'de Tarla Kavgası Kanlı Bitti

2025-07-08 11:01 - Asayiş

Edremit’te kabağa aşılı karpuzlar rağbet görmedi

2025-07-04 15:41 - Ekonomi

Marmaris Domuz İstilası Altında

2025-07-09 16:26 - Marmaris

 BODRUM'DA TEKNE ALEVLERE TESLİM OLDU

2025-07-04 13:38 - Asayiş

Çöp ev temizlendi, yedi yıllık kabus son buldu

2025-07-07 09:24 - Gündem

Tunceli’de temmuz ayında kar ve dolu sürprizi

2025-07-05 13:10 - Gündem

Başkan Acar Ünlü Hakim Karşısına Çıktı

2025-07-10 16:48 - Asayiş

Marmaris’te karada 21 düzensiz göçmen yakalandı

2025-07-05 09:35 - Asayiş

İlgili Haberler

Sardes Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsler, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde

17:58 - Kültür Sanat

Balıkesir’de geleneksel aşure hayrı ilgi gördü

17:15 - Kültür Sanat

Samsun’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamlı etkinliklerle anılacak

16:33 - Kültür Sanat

Yarışlar Kenti Magnesia’da Tarihi Köy Pazarı hizmete girdi

15:53 - Kültür Sanat

Geçmişin kültür izleri Siirt’te yeniden hayat buluyor

15:24 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Ognjen Mimovic'in Lisansını Çıkarttı

16:22 - Spor

Geçmişin kültür izleri Siirt’te yeniden hayat buluyor

15:24 - Kültür Sanat

İzmir’de işten atılan işçilerin eylemi 4. gününde: "İşimizi geri istiyoruz!"

15:11 - Genel

İş yerinde hayata gözlerini yumdu

14:11 - Asayiş

Ağaçlar, çaput yerine çömlekle süslendi

11:41 - İnsan