?>

Elektronik sigarada yanlış güven hissi

DENİZLİ ÖZEL EGEKENT HASTANESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ UZMANI PROF. DR. BİLGİN EMRECAN, ELEKTRONİK SİGARALARIN "GELENEKSEL TÜTÜN ÜRÜNLERİNE KIYASLA DAHA AZ ZARARLI" ALGISININ, KULLANICILAR ARASINDA YANLIŞ BİR GÜVEN HİSSİ OLUŞTURDUĞUNU SÖYLEDİ. DÖRT YIL ÖNCE YÜZDE 5 OLAN E-SİGARA KULLANIM ORANININ, SON ARAŞTIRMALARA GÖRE ÖZELLİKLE 18-25 YAŞ GRUBUNDA YÜZDE 20’YE ULAŞTIĞINA DİKKAT ÇEKEN PROF. DR. BİLGİN EMRECAN, "GENÇ KULLANICILAR BU CİHAZLARI TÜTÜN ÜRÜNLERİNDEN BAĞIMSIZ, SİGARA BIRAKMAYA YARDIMCI BİR ARAÇ GİBİ GÖRÜYOR; OYSA İÇERDİKLERİ NİKOTİN VE UÇUCU KİMYASALLAR KALP-DAMAR SİSTEMİNE DOĞRUDAN ZARAR VERİYOR" DEDİ.

Sağlık - 2 ay önce

Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bilgin Emrecan, elektronik sigaraların "Geleneksel tütün ürünlerine kıyasla daha az zararlı" algısının, kullanıcılar arasında yanlış bir güven hissi oluşturduğunu söyledi. Dört yıl önce yüzde 5 olan e-sigara kullanım oranının, son araştırmalara göre özellikle 18-25 yaş grubunda yüzde 20’ye ulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Bilgin Emrecan, "Genç kullanıcılar bu cihazları tütün ürünlerinden bağımsız, sigara bırakmaya yardımcı bir araç gibi görüyor; oysa içerdikleri nikotin ve uçucu kimyasallar kalp-damar sistemine doğrudan zarar veriyor" dedi.

Yapılan güncel çalışmalarda, e-sigara buharındaki formaldehit, asetaldehit ve ağır metallerin damar çeperlerinde iltihaplanma ve erken yaşta endotel disfonksiyonuna yol açtığı ifade edildi. Prof. Dr. Bilgin Emrecan, "2024 yılında yayınlanan bir meta-analiz, düzenli e-sigara kullanımının arteriyel sertliği yüzde 30’a kadar artırdığını ortaya koydu. Ayrıca, bazı vakalarda elektronik sigaranın tetiklediği ani kalp ritim bozukluklarının hastaneye yatış gerektiren acil durumlara sebep oluyor" ifadelerini kullandı. Özellikle cerrahi planlanan hastaların, ameliyattan en az iki hafta önce elektronik sigarayı tamamen bırakmalarını öneren Prof. Dr. Bilgin Emrecan, toplumun bu ürünün "zararsız" olduğu yanılgısından bir an önce kurtulması gerektiğini uyardı. E-sigaralar sigarayı tamamen bırakmak için tek başına yeterli bir tedavi yöntemi olmadığını ifade eden Prof. Dr. Emrecan, kalp sağlığı söz konusu olduğunda bilimsel çalışmalarda kanıtlanmış yöntemlerin uygulanması gerektiğini belirtti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MİLLETVEKİLİ ERGUN '' OECD VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE, ENERJİ ENFLASYONUNDA ZİRVEDE''

2025-10-20 13:58 - Genel

Marmarisli muhtar Ankara’da düzenlenen programa katıldı

2025-10-18 10:06 - Marmaris

Ergun “gıda fiyatları el yakıyor, vatandaşın sofrasına ateş düşmüştür”

2025-10-16 12:44 - Ekonomi

İngiliz ve Alman turistler Kale’nin biber tatarı ve pidesine bayıldı

2025-10-19 08:27 - Magazin

İlham veren kadınlar, 2’nci Türkiye Kadın Zirvesi’nde buluştu

2025-10-21 09:22 - Magazin

Dünya 2.’si kadın kuaför Denizli’nin gururu oldu

2025-10-17 14:08 - Magazin

İclal Aydın, "Ama Değil, Rağmen" ile 12 ilde turneye çıkıyor

2025-10-20 11:57 - Magazin

Başkan Arslan genç çiftin nikahını kıydı

2025-10-20 06:01 - Magazin

Acıpayamlı kadın kuaför İngiltere’de Dünya 2.’si oldu

2025-10-17 09:29 - Magazin

Katil zanlısının yargılanmasına devam edildi

2025-10-14 17:35 - Asayiş

İlgili Haberler

Ağrı’da okul kantinlerine sıkı denetim

20:33 - Sağlık

NEÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin yeni birimleri açıldı

17:43 - Sağlık

Demirci’de 112 Acil Sağlık İstasyonu sayısı 3’e yükseldi

16:35 - Sağlık

Ağrı’da doğum günü pastası faciası: Üniversite öğrencisi hayatını kaybetti

15:46 - Sağlık

TOGÜ sağlık altyapısını güçlendirmeye devam ediyor

15:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

TBB’den Milas Belediyesi’ne Ekskavatör Desteği

17:38 - Genel

Bıçak darbeleriyle öldürülen kadının damadı tutuklandı

13:58 - Asayiş

‘Ev Sahibi Türkiye’ projesine rekor talep

13:47 - Ekonomi

Kendini ifade etmekte zorlanan genç şair duygularını kitaplaştırdı

13:36 - Eğitim

6 yaşında başladığı bakırcılığı neredeyse yarım asırdır sürdürüyor

13:28 - Kültür Sanat