?>

Emine Erdoğan: "Bir damla suda yaşamımız, medeniyetimiz, inancımız, kültürümüz, hülasa tarihimiz gizlidir"

Emine erdoğan: "bir damla suda yaşamımız, medeniyetimiz, inancımız, kültürümüz, hülasa tarihimiz gizlidir.

Gündem - 9 ay önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen " Dünya Su Günü" programına katıldı. Erdoğan, "Bir damla suda yaşamımız, medeniyetimiz, inancımız, kültürümüz, hülasa tarihimiz gizlidir. Milletimizin hiçbir zaman, bu nimetten mahrum kalmamasını, Allah’tan niyaz ediyorum. Yediden yetmişe herkesi, su seferberliğinde yerini almaya davet ediyorum" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sıfır Atık Vakfı tarafından İstanbul’da düzenlenen "22 Mart Dünya Su Günü: Su Verimliliği Zirvesi’ne katıldı. Zirvenin açılışında katılımcılara hitap eden Erdoğan, 2 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde Ulusal Su Verimliliği Seferberliği başlattıklarını ve milli bir sorumluluğu yerine getirmek niyetiyle yola koyulduklarını, bu doğrultuda birçok strateji oluşturularak eylemler belirlediklerini söyledi. Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yerel yönetimlerin de önemli çalışmalar başlattıklarını ifade ederek, tüm bakanlara, kurumlara, sanayiden akademiye tüm paydaşlarına teşekkür etti.

Düzenlenen zirvede "Su Verimliliği İşbirliği Protokolünü" imzalayacak olan bakanlar ile kurum başkanlarına teşekkür eden Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programına destekleri için ayrıca şükranlarını sunarak, zirvenin hayırlı olması temennisinde bulundu. "İş işten geçmeden tedbir almak gerekir"

Emine Erdoğan, "Susadığınızda kuyu açmak için çok geçtir. Yani bir sorun kapımıza dayanmadan yaklaşan tehlikenin ayak seslerini duymak ve iş işten geçmeden tedbir almak gerekir. Dünyaya baktığımızda denizlerle, okyanuslarla, göllerle, ırmaklarla kaplı masmavi bir gezegen görüyoruz. Bu nedenle suyun bitmeyecek bir kaynak olduğuna dair yanlış bir ön kabulle hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Fikirler gayretler ve iyi niyetler birleştirilebilirse Türkiye’nin ileride su kıtlığı çeken ülkelerden biri olmasının önüne geçilebileceğini vurgulayan Erdoğan, "İşe su verimliliği kavramının tüm kulaklara, tüm vicdanlara ulaşmasını sağlayarak başlamalıyız. Su verimliliği, asgari miktardaki sudan azami fayda sağlamaktır. Diğer bir deyişle, su kayıplarını önlemek, israfı engellemek ve tek bir damla suyu bile ziyan etmemektir. Bu yaklaşımı kent yönetimine, endüstriye, tarıma ve bireysel hayatlarımıza yaymaktır" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığının her alan için belirlediği bazı hedefleri olduğunu aktaran Emine Erdoğan, "Bugün itibariyle su kayıplarımız yüzde 32 seviyesindedir. Bu kaybı, 2030’da yüzde 25’e düşüreceğiz. Endüstride verimliliği 2030’da, yüzde 30’a yükselteceğiz. Tarımsal sulamada, şu anda yüzde 50 olan verimliliği 2030’da yüzde 60’a çıkaracağız inşallah" diye konuştu.

Emine Erdoğan, programa katılan kadın çiftçilerden verimli su kullanımı meselesini sahiplenmeleri ricasında bulunarak, "Sizler toprağın, bereketin, nimetin dilini en iyi bilenlersiniz. Tarımsal sulamadaki kayıpların önüne geçeceğinize, bu hedefin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynayacağınıza yürekten inanıyorum. Toprağımız gibi, suyumuz da sizlere emanettir" dedi. Birleşmiş Milletler temsilcileri video mesaj gönderdi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş’ın da konuşma yaptığı programda, BM Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen ile BM-Habitat İcra Direktörü Anaclaudia Rossbach’ın program için gönderdiği video mesajlar izlendi. Türkiye’ye, Dünya Su Günü’nde düzenledikleri etkinlik için teşekkür eden Inger Andersen, video mesajında, 2025 Dünya Su Günü’nün buzulların korumasına odaklandığını belirterek, "Dünya, iklimi istikrara kavuşturmak, etkili dağ uyum stratejileri uygulamak ve iklim dirençli, sürdürülebilir kalkınma yollarını destekleyen, doğa temelli çözümleri hayat geçirmek için cesur adımlar atmalıdır" ifadelerini kullandı.

Programda, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Gençlik ve spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve YÖK Başkanı Erol Özvar "Su Verimliliği İş Birliği Protokolleri"ne imza attı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris'te Taksicilerin Park Çilesi

2025-03-18 14:41 - Marmaris

Şahinbey Belediyesi’nden öğrencilere sahur ikramı

2025-03-16 17:39 - Kültür Sanat

Bakan Uraloğlu'ndan İstanbul Havalimanı Metrosu Müjdesi

2025-03-19 12:54 - Ulaşım

MARMARİS BELEDİYE BAŞKANI ACAR ÜNLÜ, DESTEK SIRASINDA BİBER GAZINA MARUZ KALDI

2025-03-19 16:04 - Marmaris

MARMARİS'TE BİNLERCE KİŞİ İMAMOĞLU İÇİN YÜRÜDÜ

2025-03-19 15:29 - Marmaris

Başkan Ünlü: "Mağduriyetimizle ilgili şikayetçi olduk"

2025-03-20 10:03 - Siyaset

İmamoğlu’nun kasası Adem Soytekin’e savcıdan "çakar" kıyağı

2025-03-22 15:57 - Asayiş

Mehmet Çevik’ten viral hit alarmı: "Ben ordayım"

2025-03-17 13:01 - Magazin

MFÖ hayranlarına sürpriz albüm

2025-03-20 16:44 - Magazin

Ortaca'da Türk Mutfağı Kursu

2025-03-18 15:55 - Eğitim

İlgili Haberler

Van’da 2026’nın ilk gökyüzü şöleni: "Kurt Dolunayı" görsel şölen sundu

22:50 - Gündem

Eleşkirt’te çığ engeli kaldırıldı, 55 köy yolu ulaşıma açıldı

22:47 - Gündem

Samsun’da fırtına çatıları uçurdu, ağaçları devirdi

22:26 - Gündem

Siirt’te yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

22:15 - Gündem

Depreme düğünde yakalandılar

21:19 - Gündem

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan