?>

En Yaşlı Demirci Ustası

Giresun'un Çanakçı ilçesinde 95 yaşındaki Mustafa Özdemir, 80 yıldır sürdürdüğü demircilik mesleğini oğlu Ziya Özdemir ile birlikte yaşatmaya devam ediyor.

Gündem - 4 ay önce

Giresun’un Çanakçı ilçesinde, 95 yaşındaki Mustafa Özdemir, 80 yıldır sürdürdüğü demircilik mesleğini babasından devralarak, oğlu Ziya Özdemir ile birlikte yaşatmaya devam ediyor. Türkiye'nin belki de en yaşlı demirci ustalarından biri olan Özdemir, 15 yaşında başladığı çıraklık serüvenini yıllar içinde kendi dükkanını açarak sürdürdü. "Çanakçı’da ilk demirci dükkanını açan bendim" diyen Mustafa Özdemir, eski zamanlardaki demircilik faaliyetlerinin artık pek çok alanda fabrikalarla değiştiğini vurguluyor.

Eskiden at nalı çivisinden kapı kilidine kadar her türlü demir işini yaptıklarını belirten Özdemir, "Şimdi her şey fabrikalarda üretiliyor. Bugünlerde ise en çok tarım aletlerinin bakım ve onarımlarıyla ilgileniyoruz" diye konuşuyor.

Baba Özdemir, mesleği kendisinden sonra sürdürebilmesi için yedi çocuğundan en küçüğüne öğrettiklerini ifade ediyor. "Babamın yanında çıraklık yaparak bu mesleği öğrendim ve şimdi en küçük oğluma öğretiyorum. Beraber çalışıyoruz ama gelecekte bu işin devam edip etmeyeceğini bilmiyorum. Eskiden bu meslek büyük bir ihtiyaçtı ve kazanç sağlıyordu. Şimdi ise sadece alışkanlıkla devam ediyoruz" diyor.

Oğlu Ziya Özdemir ise mesleğin kaybolmaya yüz tuttuğunun altını çiziyor. "Bu mesleği dedem 50-60 yıl yapmış, babam 80 yıldır sürdürüyor ve ben de küçüklüğümden beri babamın yanında çalışıyorum. Ancak artık bu meslek kaybolmaya yüz tuttu, hatta unutuldu" diyerek, eski zamanlarda inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu her türlü demir işini yaptıklarını, ancak bugün bu ürünlerin fabrikalarda üretildiğini belirtiyor.

Baba-oğul mesleği yaşatmaya devam etse de, Ziya Özdemir, "Eski işler yok, fakat babamın gönlünü hoş tutmak için hala bir gün dükkanı birlikte açık tutuyoruz. Birlikte çalışıyoruz, çekiç sallayıp demir dövüyoruz. Ancak meslek bizi bırakacak gibi görünüyor" diyor.

Haftanın Öne Çıkanları

430 Gram Metamfetamin Ele Geçirildi

2024-12-24 10:12 - Asayiş

Esen Metalspor: 2 - Kocasinan Şimşekspor: 1

2024-12-23 10:41 - Spor

Abdülkerim Bardakcı ’dalya’ dedi

2024-12-22 18:10 - Spor

Samsun’da uyuşturucu operasyonu: 516 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-12-20 22:44 - Asayiş

Hakkari’de turşu bidonunda 13 kilo metamfetamin ele geçirildi

2024-12-23 15:59 - Asayiş

Batman’da çocuğun parmağına sıkışan metal, itfaiye ekiplerince çıkarıldı

2024-12-21 17:21 - Asayiş

Kasım ayında 17 bin 431 kilogram tekstil ve 3 bin 962 kilogram metal atığı geri dönüşüme kazandırıldı

2024-12-23 12:03 - Gündem

Kötekli Kavşağında Trafik Düzenlemesi

2024-12-22 22:09 - Genel

FETHİYE GÜNLÜKLÜ KOYU'NDAKİ YAPILAŞMA İPTAL EDİLDİ

2024-12-18 16:40 - Asayiş

KÖYCEĞİZ GÖLÜ: DOĞA VE EKOLOJİK ZENGİNLİĞİN ADRESİ

2024-12-25 13:12 - Gezi

İlgili Haberler

Elazığ’da gökkuşağı görenleri mest etti

11:09 - Gündem

Erzincan’da anne ayı ve 3 yavrusu görüntülendi

10:58 - Gündem

En baba leylek Yaren

10:40 - Gündem

Dünyada nesli tükenmekte olan Ur kekliği İspir’de görüntülendi

10:40 - Gündem

Türkiye’de en çok yağış alan il ‘Samsun’ oldu

10:33 - Gündem

Günün Manşetleri

’Acımasızlar’ Çetesi Çökertildi

10:52 - Asayiş

Tedavi Gördüğü Merkezden Bilgisayar Çaldı

10:41 - Asayiş

Hayvanseverler Annesiz Kalan Yavru Köpeğe Sahip Çıktı

10:33 - Gündem

Mourinho İlk Derbi Galibiyetini Hedefliyor

10:21 - Spor

Deprem Sonrası Güvenli Konut Talebi Arttı

10:18 - İnsan