?>

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: "Rüzgar ve güneş enerjisinde 120 GW’lık kurulu güce ulaşmak istiyoruz"

Enerji ve tabii kaynaklar bakanı bayraktar: "rüzgar ve güneş enerjisinde 120 gw’lık kurulu güce ulaşmak istiyoruz"

Siyaset - 4 ay önce

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Rüzgar ve güneş enerjisinde 120 GW’lık kurulu güce ulaşmak istiyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’nin New York kentinde Türkiye-ABD İş Konseyi ve Atlantik Konseyi iş birliğinde düzenlenen 17. Türkiye Yatırım Konferansı Enerji Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldı. ABD’nin önde gelen enerji ve finans şirketlerinin temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji politikalarını ve bu konudaki önceliklerini anlattı.

Bakan Bayraktar, 2024 yılında Yenilenebilir Enerji Yol Haritasını oluşturduklarını ifade ederek, "Bu yol haritamız doğrultusunda çok ciddi bir potansiyelimiz olduğu rüzgâr ve güneş enerjisinde 120 GW’lık kurulu güce ulaşmak istiyoruz" dedi.

Yenilenebilir enerjide izin süreçlerini kısaltan, yatırımları kolaylaştıran düzenlemeleri hayata geçirdiklerini ve her yıl rüzgar ve güneşte 2 bin megavatlık yatırım yaptıklarını ifade eden Bayraktar, "Bunun için enerji altyapımıza 30 milyar dolarlık ciddi bir yatırım yapmamız gerekiyor" dedi.

Bayraktar, çok daha güçlü ve modern bir altyapı için yatırımcılara çağrıda bulunarak, "Bu yeni iletim mimarisi, Türkiye enerji piyasalarının omurgasını oluşturacak. Böylece daha rekabetçi ve daha ucuz enerji fiyatlandırması yapabileceğiz" dedi. "Yapay zekanın enerji tüketimi üzerindeki etkisi henüz ölçülmüş değil"

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enerji talebinin arttığını bunda veri merkezlerinin, elektrikli araçların, iklimlendirme sistemlerinin ve yapay zekanın etkisi olduğunu bildiren Bayraktar, "Yapay zekanın enerji tüketimi üzerindeki etkisi henüz ölçülmüş değil. Ancak artan talebi karşılamak için altyapıya yatırım yapmak zorundayız" dedi.

Bayraktar, doğal gaz ve elektrikte bölgesel bağlantıları güçlendirdiklerini dile getirerek, "Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristan ile yeşil elektrik iletimi ve ticareti konusunda önemli bir anlaşma sağladık. Güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye-Bulgaristan rotası izleyerek Avrupa’ya ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi.

Doğal gazda hem doğuda hem batıda kapasite arttırdıklarına değinen Bayraktar, Bulgaristan ve Yunanistan bağlantılarıyla Güneydoğu Avrupa ülkelerinin enerji arz güvenliğine önemli katkılar sağladıklarını söyledi. Bayraktar, geliştirdikleri projelerle 2025 yılında Suriye’ye ve Nahçivan’a gaz tedarikine başladıklarını anımsatarak enerjide merkez ülke olma hedefiyle hareket ettiklerinin altını çizdi.

Bayraktar, ABD’li şirketlerle petrol ve doğal gazda ortak arama faaliyetleri ile üçüncü ülkelerde ortaklıklar, uzun dönemli LNG anlaşmaları, küçük modüler reaktörler ve madencilik konularında iş birliği fırsatları bulunduğunu vurgulayarak bu fırsatları hızlı bir şekilde somutlaştıracak potansiyelin bulunduğuna işaret etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla siyasetinde dikkat çeken isim: Ayşegül Mungan

2025-09-21 13:06 - Siyaset

Menteşe'de Yol ve Altyapı Yenileme Başladı

2025-09-19 14:43 - Ulaşım

Çamdibi Mahallesi'nde Hizmet Krizi

2025-09-17 14:38 - Marmaris

Menteşe’de İkinci Kent Lokantası Hizmete Girdi

2025-09-22 15:14 - Genel

Marmaris'te 19 Eylül Gaziler Günü coşkuyla kutlandı

2025-09-19 13:04 - Genel

Kahramanmaraş’ta özel birey için temsili düğün

2025-09-22 10:12 - Magazin

Harita uygulamalarında ’Osimhen Bankı’ kaydedildi

2025-09-23 10:04 - Magazin

Büyükşehir Tıbbi Atık Tesisiyle Geleceğe Nefes Oluyor

2025-09-18 14:46 - ÇEVRE

Büyükşehirden Araçsız Koylara Denizden Müdahale

2025-09-17 15:32 - ÇEVRE

Muğla Büyükşehir Belediyesi İstanbul Turizm Fuarı'nda

2025-09-23 15:40 - Turizm

İlgili Haberler

GKRY lideri Hristodulidis’in eşi Philippa Karsera sosyal medyadaki baskı nedeniyle STK’daki görevinden istifa etti

23:41 - Siyaset

BBP Genel Başkanı Destici: "Terörle, teröristle müzakere olmaz, mücadele edilerek kökü kazınmalıdır"

20:11 - Siyaset

CHP Genel Başkanı Özel: "Seçim sath-ı mailindeyiz, kapı kapı gezmeye var mısınız?"

19:51 - Siyaset

Trump’tan Küba’ya: "Çok geç olmadan bir anlaşma yapmalarını şiddetle tavsiye ediyorum"

17:16 - Siyaset

Elazığ’da siyasiler, yeni hastane için tek yumruk oldu

16:21 - Siyaset

Günün Manşetleri

Bina çatılarındaki dev buz sarkıtları tehlike saçıyor

16:43 - Gündem

Hem konaklıyorlar hem açılan kurslarla kendilerini geliştiriyorlar

16:30 - Kültür Sanat

Galatasaraylı taraftarlar Süper Kupa finali için stada geldi

16:11 - Spor

Yangından vahşet çıktı

15:23 - Asayiş

Meteoroloji’den ’kuvvetli rüzgar’ ve ’fırtına’ uyarısı

15:11 - Gündem