?>

Enerjisa Üretim'den 750 MW'lık Rüzgar Enerjisi Hamlesi

Enerjisa Üretim, Nordex Group ile 750 MW'lık rüzgar enerjisi yatırımı için stratejik iş birliğine imza attı.

Ekonomi - 2 ay önce

Türkiye'nin önde gelen enerji şirketlerinden Enerjisa Üretim, yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda önemli bir adım atarak dünyanın dev rüzgar türbini üreticisi Nordex Group ile stratejik bir iş birliğine imza koydu. Kopenhag'da gerçekleşen bu tarihi anlaşma ile Enerjisa Üretim, YEKA RES-2024 ihalelerinde kazandığı 750 MW kurulu gücü hayata geçirerek Türkiye'nin rüzgar enerjisi kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Bu dev yatırım sayesinde yıllık 1,5 milyon ton karbon salımının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2035 yılı yenilenebilir enerji vizyonuyla paralel hareket eden Enerjisa Üretim, 410 MW kapasiteli Edirne RES ve 340 MW kapasiteli Balkaya RES projeleriyle Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki küresel rekabet gücünü pekiştirirken, yeşil ve karbonsuz bir geleceğin inşasında öncü rol üstleniyor.

Yerli Üretimle Güçlenen İş Birliği

Bu büyük atılımın kilit ortağı olan Nordex Group ile yapılan tedarik, kurulum ve türbin bakım anlaşması, Türkiye'nin enerji sektöründe yerli üretimin önemini bir kez daha vurguluyor. Nordex Group, bu projeler için Türkiye'de üreteceği 108 adet son teknoloji ürünü rüzgar türbiniyle yeşil enerji dönüşümüne önemli bir ivme kazandıracak. Yerli üretim destekli bu türbinler, hem yerel ekonomiye katkı sağlayacak hem de Türkiye'nin rüzgar enerjisinde daha bağımsız ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına olanak tanıyacak.

Kopenhag'daki imza törenine Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl, Enerjisa Üretim CFO'su Mert Yaycıoğlu, Enerjisa Üretim İşletme ve Tedarik Genel Müdür Yardımcısı Aziz Ünal, Nordex Group Windpower CEO'su Jose Luis Blanco, Nordex Group Avrupa Bölgesi CEO'su İbrahim Özarslan, Nordex Group Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ender Özatay ile Nordex Group Türkiye ve Ortadoğu Bölge Satış Direktörü Mutlu Sevimli katıldı.

750 MW'lık Dev Yatırım Temiz Enerji Üretimini Katlayacak

Enerjisa Üretim'in YEKA RES-2024 ihalelerindeki başarısıyla portföyüne kattığı 750 MW'lık rüzgar enerjisi yatırımı, şirketi Türkiye'nin en büyük yenilenebilir enerji üreticilerinden biri konumuna taşıyor. Bu yeni santrallerin 2027 yılında tamamlanmasıyla birlikte, yaklaşık 1,2 milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacına eşdeğer enerji üretilecek ve yılda yaklaşık 1,5 milyon ton karbon salımının önüne geçilecek.

Yerli Üretim ve İstihdama Büyük Katkı

Yapılan açıklamaya göre, bu yatırım ihale şartnamesinde belirtilen yüzde 55 yerlilik koşulunu sağlayarak yerli üretimi ve istihdamı önemli ölçüde artıracak, aynı zamanda Türkiye'deki rüzgar enerjisi ekosisteminin gelişimine de katkıda bulunacak. Halihazırda 29 santrali ve yaklaşık 4 bin MW kurulu gücüyle Türkiye'nin enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 4,2'sini karşılayan Enerjisa Üretim, yapım aşamasındaki santrallerle birlikte 2028 yılı sonuna kadar kurulu gücünü 6.250 MW'a, 2030 hedefinde ise 7 bin 500 MW seviyesine ulaştırmayı hedefliyor.

Bayçöl: "Enerji Bağımsızlığına Katkı Sağlamak Sorumluluğumuz"

Türkiye'nin rüzgar enerjisinde küresel bir çözüm merkezi olma yolunda ilerlediğini vurgulayan Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl, "YEKA RES-2024 yarışmasındaki başarımız, Türkiye'nin yenilenebilir enerjiye olan güçlü inancının bir göstergesidir. 750 MW'lık Edirne ve Balkaya RES projeleriyle ülkemizin rüzgar potansiyelini en etkin şekilde kullanırken, sürdürülebilir enerji üretimindeki ölçeğimizi de büyütüyoruz. Türkiye'nin enerji bağımsızlığına katkı sağlamak, bizim için sadece bir iş değil, gelecek nesillere karşı taşıdığımız bir sorumluluktur. Nordex Group ile gerçekleştirdiğimiz bu stratejik iş birliği, yerli üretimi ve istihdamı destekleyerek ülkemizin enerji bağımsızlığına önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu iş birliği sadece türbin tedarikiyle sınırlı kalmayacak, aynı zamanda yeni nesil rüzgar teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge çalışmalarını da kapsayacaktır" dedi.

Nordex Group Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ender Özatay ise, Enerjisa Üretim'in bu önemli projelerinde yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, "YEKA RES-2024 kapsamında kazanılan iki proje için Nordex türbinlerinin önemli bileşenlerini Türkiye'de üreteceğiz. Bu durum, yerel üretime ve istihdamın artırılmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Üretilecek türbin bileşenleri, YEKA RES-2024 yönetmeliğinin yerlilik kriterlerine tam olarak uyumlu olacaktır" şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

36 Bin Metrekarelik Gençlik Parkı İnşaatı Başladı

2025-04-07 09:33 - Gündem

Marmaris’te otopark çilesi otogarda da devam ediyor

2025-04-05 15:29 - Marmaris

40 bin metrekarelik Millet Bahçesini vatandaşlar kullanmaya başladı

2025-04-03 09:39 - Gündem

BAYRAMDA ULAŞIM RAKAMLARI REKOR KIRDI

2025-04-03 10:59 - Ulaşım

Erzincan’da meyve fidanı satışına yoğun ilgi

2025-04-02 20:26 - Gündem

Muğlalı Doktor Antalya'da Hayatını Kaybetti

2025-04-09 10:43 - Asayiş

MARMARİS’TE SAĞANAK YAĞIŞ DEVAM EDİYOR

2025-04-02 14:46 - Marmaris

Kastamonu’da yunus balıklarından görsel şölen

2025-04-05 13:41 - Gündem

Kütahya OBM’ye 122 geçici işçi alımı için kura çekimi yapıldı

2025-04-04 09:57 - Ekonomi

Ak Parti Muğla Milletvekili Mete’den örnek davranış

2025-04-04 16:16 - Marmaris

İlgili Haberler

İmzalar atıldı, Çorum’a 10 milyonluk yatırım

19:35 - Ekonomi

Antalya’da 777 çifte evlilik kredisi desteği

18:30 - Ekonomi

Atış Yapı’dan konkordato kararı

18:27 - Ekonomi

HAK-İŞ Başkanı Arslan: "OECD ülkeleri içinde, ülkemizdeki çalışanlar gayrısafi milli hasıladan 2-3 kat daha az pay alıyor"

18:06 - Ekonomi

Otobüs fiyatları yüzde 33 zamlandı, öğrencilerden tepki yürüyüşü

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yaz mevsiminin gelmesiyle gondol turlarına talep arttı

11:16 - İnsan

Köpeğe çarpmamak için manevra yapan sürücü kaza yaptı

11:14 - Asayiş

Sigara içen çocuklar otları tutuşturdu

11:06 - Asayiş

Otomobil mağazaya daldı

17:58 - Asayiş

İş yeri kurşunlayan 2 kişi tutuklandı

17:36 - Asayiş