ENGELLİLER MARMARİS’TE BULUŞTU

Gündem - 11 ay önce

Türkiye’nin dört bir yanından çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışan engelli bireyler, 9. Marmaris Engelliler Seminerinde buluştu. ENABİRDER Başkanı Tulgay Hasar, “Engelliler Haftası asla Kutlama günü değil, üzerini çizerek söylüyoruz; Farkındalık haftasıdır. Farkındalık haftası yetmez, engelliler için yasalar değişmeli ve hayata geçirilmelidir’’ diyoruz. Mevzuatın hayata geçirilmesindeki problemlerin yanı sıra bazı yasaların/kanunların da bir an evvel değişmesi gerekmektedir” dedi.

 

Türkiye’nin dört bir yanından çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışan engelli bireyler, 9. Marmaris Engelliler Seminerinde buluştu. Milli Eğitim Bakanlığı destekli projeyle Marmaris’e gelen engelliler, düzenlenen seminerde 5 gün süren eğitim aldı. Seminerde eğitimlerini tamamlayan vatandaşlar, Atatürk Caddesindeki Orman İşletme Müdürlüğü önünden kortej oluşturarak Atatürk Meydanına yürüdü. Korteje siyasi parti temsilcileri, dernek ve sivil toplum kuruluşu üyeleri eşlik etti. Atatürk Anıtına Engelli ve Aileleri Birliği Derneği ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu çelengi bırakıldı.

ENGELLİLER YASALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Engelli ve Aileleri Birliği Derneği Genel Başkanı (ENABİRDER) Tulgay Hasar konuşma yaptı. Başkan Hasar, “Her yıl 10 Mayıs tarihi ile 16 Mayıs tarihleri arasında kalan günler dünyada ve Türkiye'de Engelliler Farkındalık Haftası olarak Engelliler Haftası'nda engellilerin sorunlarını ve taleplerini dile getiriyoruz, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası asla Kutlama günü değil, üzerini çizerek söylüyoruz; Farkındalık haftasıdır. Farkındalık haftası yetmez, engelliler için yasalar değişmeli ve hayata geçirilmelidir’’ diyoruz. Engelli bireylerimizle ilgili farkındalığı arttırmak amacıyla, Engelliler Haftası Farkındalık etkinliği devam ediyor. 10-16 Mayıs Engelliler haftasında, mevzuatımız ne denli gelişkin olursa olsun engellilerin hayatında değişiklik yaratamıyorsa bizler için bir anlam ifade etmemektedir.

Ne yazık ki, yasaları uygulayan kurumların ve bürokratların engellilerle ilgili yeterince bilgi sahibi olmayışı; fiziksel çevreye, ürünlere ve hizmetlere erişimin önünde ciddi engeller yaratmaktadır. Engelli ve Aileleri Birliği Derneği olarak yıllardır engelli hakları için çeşitli çalışmalar yürütüyor, engellilerin hayata eşit ve özgür katılımını önemsiyoruz. 10-16 Mayıs’ı Engelliler Haftası yetmez, engelliler için yasalar değişmeli ve hayata geçirilmelidir diyoruz” dedi.

 ‘’BUGÜN SORUNUMUZ MEVZUATIN HAYATA GEÇİRİLMESİ İLE İLGİLİDİR’’

Ülkemizde yaklaşık 10 milyon engelli bireyler ve 40 milyon engelli ailesi olduğunu belirten Başkan Hasar sözlerine şöyle devam etti:  “Erişilebilirlik, bağımsız yaşam, katılım gibi hakları güvence altına alan ulusal ve uluslararası mevzuatın uygulanması oldukça önem arz etmektedir. Hiç kuşku yok ki, son 15-20 yıl içerisinde ülkemizde engelli haklarıyla ilgili az da olsa belli bir mesafe kat edilmiştir.5378 sayılı  Engelliler Yasası’nın 2005 yılında kabulünden sonra 2009 yılında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi yürürlüğe girerek ulusal mevzuatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.  Engellilere ilişkin mevzuat, bazı eksiklikler olmakla birlikte kısmen de olsa tamamlanmıştır.                                                                                        Bugün sorunun temelinde yatan, esas itibariyle bu mevzuatın hayata geçirilmesi ile ilgilidir. Mevzuatımız ne denli gelişkin olursa olsun engellilerin hayatında değişiklik yaratamıyorsa bir anlam ifade etmemektedir.’’                                                     

 ‘’BAZI YASALARIN DA BİR AN EVVEL DEĞİŞMESİ GEREKMEKTEDİR’’

Hasar, “Mevzuatın hayata geçirilmesindeki problemlerin yanı sıra bazı yasaların/kanunların da bir an evvel değişmesi gerekmektedir. Bunlardan ikisi ise şu şekildedir. 2022 sayılı engelli maaşı ve 2828 sayılı evde bakım maaşı kanunlarıdır. 2022 ve 2828 sayılı kanunlarda engellilere muhtaçlık ve bakım aylığı bağlanırken hane halkı gelirinin esas alınması uygulamada mağduriyet yaratmaktadır. Mevzuattaki bu koşul engelli bireyleri, birlikte yaşadığı hane bireylerine bağımlı kılmakta, engelli bireyin hiçbir geliri olmadığı halde hane gelirini hesaplayarak sanki bireyin geliri varmış gibi  yansıtarak yanlı bir algıya neden olmaktadır. Bu yasanın biran önce değiştirilmesini talep etmekteyiz. Engelli bireyin ailesinin gelirine göre değil, engelli bireyin kendisinin geliri baz alınarak hak edişi belirlenmelidir. Bu duygu ve düşüncelerimle tekrardan davanıza sahip çıktığınız ve böylesi önemli bir haftada burada bizlerle birlikte olduğunuz için sizleri canı gönülden kutluyor ve saygı ve sevgileri sunuyorum. Biz birlikte güçlü bir aileyiz” ifadelerini kullandı.

KUTLANILACAK BİR HAFTA DEĞİLDİR

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanvekili Yıldıray Çınar, “Engelliler Haftası kutlanılacak bir hafta değildir. Bu gerçekten farkındalığı oluşturulduğu, engellilerin sıkıntılarının dile getirildiği, çeşitli çözümlerin ve engellilerin sırtındaki yüklerin alınmasıyla ilgili çeşitli etkinliklerin yapılması gereken bir haftadır. Bu seminer, için Marmaris halkına çok teşekkür ediyorum. Marmaris’te çalışan birim amirlerine, sivil toplum örgütlerine, Marmaris Belediyesine ve Marmaris Kaymakamlığına çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

MİKAİL ZEYBEK

Haftanın Öne Çıkanları

SEÇMEN BİLGİ KAĞITLARI YENİDEN DAĞITILIYOR

2023-05-20 16:54 - Siyaset

Baştuğ Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi

2023-05-21 16:30 - Genel

ÖZDAĞ’DAN TEPKİ: ÖCALAN AKP’YE DESTEK İÇİN TV’YE ÇIKARILMADI MI?

2023-05-20 13:58 - Siyaset

ÖZDAĞ, “MİLLETİMİZ BIKTI VE YORULDU”

2023-05-25 11:06 - Siyaset

Cumhur İttifakı’ndan seçmene davet

2023-05-24 11:40 - Siyaset

Uzmanlar uyardı: 3 günden fazla süren eklem ağrıları önemsenmeli

2023-05-20 12:30 - Sağlık

Bodrumda Sefo izdihamı

2023-05-20 00:00 - Magazin

Bora Gencer “Babama kalp masajı yaptım ama kurtaramadık”

2023-05-25 09:00 - Magazin

Ünlü sanatçı İlham Gencer hayatını kaybetti

2023-05-24 20:30 - Magazin

Muğla semaları uçurtmalarla renklendi

2023-05-21 15:00 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Yüksekova’da mayıs ayı kış mevsimini aratmıyor

23:13 - Gündem

Adana’da endemik ‘çorak yoncası’ görüntülendi

22:53 - Gündem

Komisyon İliç ilçesinde olay yerini inceledi

21:57 - Gündem

Başsavcılık sondaj patlamasının neden olduğu kirlilikle ilgili soruşturma başlattı

21:40 - Gündem

Yüksekova’da gökkuşağı görenleri hayran bıraktı

21:26 - Gündem

Günün Manşetleri

Otomobile çarpan motosiklette bulunan iki genç hayatını kaybetti: Araçtaki yolcu kaza anını şans eseri kayda aldı

05:08 - Asayiş

Sarıyer’de uygulamadan kaçan otomobil sürücüsü, park halindeki araçlara çarptı: 2 yaralı

04:52 - Asayiş

Aranan şahıs motosikletli polislerden kaçamadı

01:23 - Asayiş

Okul çevresinde küçük çocuklara sigara satanlara operasyon

01:14 - Asayiş

Akaryakıt istasyonunda faciadan dönüldü: Kaza yapan otomobil pompa önünde takla attı

00:46 - Asayiş