?>

Erzincan’da kış uykusundan uyanan arılar yeni sezona hazırlanıyor

Erzincan’da kış uykusundan uyanan arılar yeni sezona hazırlanıyor

Gündem - 2 gün önce

Arıcılığın önde gelen şehirlerinden Erzincan’da çetin kışı atlatan bal arıları havaların ısınmasıyla birlikte çiçeklerle buluştu. Bahar mesaisine başlayan arıcılar ise uzun süren kışın ardından yeni sezon için hazırlıklarını sürdürüyor.

Zengin bitki çeşitliliğine sahip olan Erzincan, balı ile ön plana çıkıyor. 125 bin kovan arısı bulunan kentte arıcılar, yaz aylarında gerçekleştirilecek olan hasat için kovan bakımını gerçekleştiriyor. Öte yandan kışın uzun ve çetin geçen kentte olumsuz hava şartları arıları da etkiledi. Kışı atlatan ve havaların ısınmasıyla özgürlüğüne kavuşan arılar, zirai don sebebiyle besin bulmakta zorluk yaşadı. Arıcılar ise çareyi takviye besinlerde buldu.

Erzincan’da arıcılık yapan Kalkan ailesi de yeni sezonda çiçek balı için hazırlıklara başladı. Yaklaşık 28 yıldır arıcılık yapan Veysel Kalkan, arıcılığı ailesi ile birlikte yaptığını aynı zamanda arıcılığın zor ve zahmetli olduğunu aktardı. Kalkan, "Bu süreklilik isteyen bir iş. Arıyı takip etmezsen bir haftada arılar ölebilir" diye konuştu.

Kış uykusundan uyanan arıların bakımını yaptıklarını söyleyen Kalkan, "Besin şu anda çok önemli. Don olayı oldu bu yıl. Arılara besin takviyesi yapıyoruz. Çünkü arılarımız zayi olabilirler. Zaten kışın uzun sürmesinden dolayı arılar kıştan zayıf çıktılar. Ama biz bu işe gönül verdik. Elimizden geleni yapıyoruz. Arılarımızı öldürmemeye çalışıyoruz" dedi.

Lise son öğrencisi Zeynep Gülsüm Kalkan ise, "Bu işi gönüllü olarak yapıyoruz. Babama elimden geldiğince yardımcı oluyorum. Burada stresimi atmaya, vakit geçirmeye, zamanımı daha değerli geçirmeye çalışıyorum. Zahmetli, zor ama çok zevkli bir iş. Severek yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Erzincan’ın bal örtüsü ve bitki florası olarak çok zengin olduğunu kaydeden Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rahmi Özendi ise, Erzincan’da geven ve kekik balının çok önemli olduğunu dile getirdi. Özendi, "Erzincan’da 125 bin kovan arı var. Bizim arılarımız haricinde 200 bin kovan da dışarıdan gezgin arıcı geliyor. Biz Arı Yetiştiricileri Birliği olarak elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyoruz. Arıcılarımızın daha çok kazanmalarını, bal üretimlerinin daha kaliteli olabilmesi için her türlü desteği sağlıyoruz. Arıcılarımıza konularında uzman hocalardan eğitim veriyoruz" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’TE ARAÇ İÇİ TÜTÜN DENETİMİ YAPILDI

2025-04-28 15:01 - Marmaris

Bisiklet Turu için Muğla'da kapatılacak yollar belli oldu

2025-04-29 10:07 - Gündem

Bilecikliler, Osmanlı başkentleri Osmangazi’de Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde buluştu

2025-04-28 14:55 - Genel

Van Gölü üzerinde çakan şimşekler hem korkuttu hem de görsel şölen oluşturdu

2025-04-27 01:58 - Gündem

MUGAT-DER Faaliyetlerine Başladı

2025-04-28 09:55 - Gündem

GÜVEN KARABENLİ’NİN ACI GÜNÜ

2025-04-28 14:25 - Genel

Muğla Kıyıları İçin Ortak Akıl Buluşması

2025-04-29 14:53 - Gündem

Alexia Bahar Karabenli Son Yolculuğuna Uğurlandı

2025-04-29 14:58 - Marmaris

Marmaris’teki operasyonda polise çarpıp kaçtılar

2025-05-01 09:32 - Asayiş

Fethiye'deki Bisiklet Kazasında Bir Can Kaybı Daha

2025-05-02 10:15 - Asayiş

İlgili Haberler

Şemdinli’de misket büyüklüğünden dolu yağdı

22:38 - Gündem

Kütahya’nın Akkent Mahallesi’nde 600 metrelik içme suyu hattı yenileniyor

21:42 - Gündem

Uyarılara aldırış etmedi, traktörüyle akarsuda mahsur kaldı

19:45 - Gündem

Bursa’da köylüler beton santrali için ayakta

19:07 - Gündem

Tel örgüler arasında mahsur kalan karaca ne tarafa kaçacağını bilemedi

18:49 - Gündem

Günün Manşetleri

Müşteriler Tarçın'lı Taksi İstiyor

15:33 - İnsan

Sahildeki Gizemli Cisim Alarm Yarattı

13:28 - Gündem

Justin Timberlake Türkiye'de Konser Verecek!

13:26 - Kültür Sanat

Filistinli Çocuğu Öldüren Katile 53 Yıl Hapis Cezası

13:09 - Asayiş

Süper Lig'de Bugünkü Maçların VAR Hakemleri Belli Oldu

12:27 - Spor