?>

Erzincan’da soğuk kış gecelerinin sıcak lezzeti kaşarlı patates

ERZİNCAN’DA SOĞUK KIŞ GECELERİNİN SICAK LEZZETİ KAŞARLI PATATES

Genel - 4 ay önce

Teknolojinin gelişmesiyle soba kültürünün yok olmaya yüz tuttuğu Erzincan’da, çay ocaklarına kurulan kuzineli sobalarda pişirilen kaşarlı patates soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Erzincan’da bazı ev ve iş yerlerinde kullanılan sobalar günümüzde birçok kişinin hasret kaldığı görüntüleri de canlı tutmaya devam ediyor. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan "sobada patates" keyfi Erzincan’da çay ocaklarında yaşatılıyor.

Erzincan’da eskiden oldukça yaygın olarak kullanılan soba, bugün yerini doğalgaza ve çeşitli ısınma araçlarına bıraktı. Ancak bazı ev ve iş yerlerinde kullanılan sobalar ısınma aracı olmasının yanı sıra günümüzde birçok kişinin hasret kaldığı görüntüleri de canlı tutmaya devam ediyor. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan "sobada patates" keyfi Erzincan’da çay ocaklarında yaşatılıyor ve sohbetlerin de tadı-tuzu olmaya devam ediyor. Şehirde yaşayanlar eski bir mutfak kültürü olan "sobada patates"in tadını çıkarıyor.

Erzincan’da kışın en çok tüketilen besinlerden patates, soğuk gecelerde yakılan sobaların fırınında pişirilerek eşsiz bir lezzete dönüşüyor. Erzincan, kış aylarında patatesin en çok tüketildiği şehirlerden biri oluyor. Erzincan’da çay ocaklarında bir araya gelen vatandaşlar, besin değeri yüksek ve kış şartlarına dayanıklı olması nedeniyle patatesten vazgeçemiyor. Uzun kış gecelerinde vatandaşlar bir araya gelip, sobada pişen patatesi yiyerek sıcak sohbet ediyor. Önce patatesleri yıkayan vatandaşlar daha sonra dilimleyip tuzlayarak üzerine özel karışım baharatlar serpip meşe odunuyla ısınan sobanın fırınına atarak pişiriyor. Pişen patates fırından çıkarılıp üzerine kaşar peyniri dizilerek tekrar soba fırınına veriliyor. Üzerinde eriyen kaşar peyniri ile sobadan çıkarılan patates eşsiz bir lezzete dönüşüyor. Pişen patatesleri kimi kabuğunu soyup, kimi ise kabuklarına dahi dokunmadan üzerine biraz da tuz veya ketçap ilave ederek afiyetle yiyor.

Yıllardır kış mevsiminde sobada patates pişiren Alparslan Kızgın patates keyfinin Erzincan’da bir gelenek haline geldiğini söyledi. Kışın arkadaşlarıyla birlikte sıcak bir ortamda sobada patates yemenin bir alışkanlığa dönüştüğünü söyleyen vatandaşlar ise artık eskisi gibi soba bulunmayan evlerinde hasret kaldıkları sobada patates keyfini çay ocaklarında devam ettirebilmenin kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye’de Yerli Sığır Alarmı

2026-01-29 12:11 - Gündem

MARMARİS'TE KESİM İŞÇİSİNİN ÖLÜMÜNE İLİŞKİN SORUŞTURMADA 5 TUTUKLAMA

2026-01-30 10:47 - Asayiş

Makine sektör temsilcilerinden BTSO’da dev buluşma

2026-01-30 13:10 - Magazin

Büyükşehir’den Gökova ve Göcek’te Kapsamlı Kıyı Temizliği

2026-01-29 15:36 - ÇEVRE

MARMARİS’TE FIRTINA’NIN ETKİLERİ SÜRÜYOR

2026-01-30 13:00 - Marmaris

Marmaris Sahillerinin Kış Aylarındaki Sahipleri: Güvercinler

2026-01-29 14:53 - Marmaris

BAŞKAN MANDALİNCİ’DEN PINARLIBELEN VE GÖKPINAR’A SAHA ZİYARETİ

2026-01-30 15:50 - Genel

Şarkıcı Fatih Ürek hayatını kaybetti

2026-01-30 20:57 - Asayiş

MUĞLA GENELİ YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK

2026-01-30 15:04 - Gündem

AK PARTİ MUĞLA İL BAŞKANI CENGİZHAN GÜNGÖR'' MUĞLA'DA SU KRİZİ YOK YÖNETİM KRİZİ VAR''

2026-01-30 15:08 - Genel

İlgili Haberler

TRAKYAKA’da 2026 yatırım hedefleri değerlendirildi

19:09 - Genel

Dicle’de pedallar sağlıklı yaşam için çevrildi

19:04 - Genel

Başkan Genç: "Marjinal bir grup Trabzon turizmini, Trabzon’a gelen turistleri yargılamak istiyor"

18:00 - Genel

Sancaktepe’de "Kadın ve Yaşam Festivali" kapılarını açtı

17:22 - Genel

Başsavcı Tiryaki: "Ceza infaz kurumlarımızı proaktif yönetim anlayışıyla yönetiyoruz"

17:00 - Genel

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem