?>

ESOGÜ’de bağımlılıkla mücadele etkinliği düzenlendi

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ (ESOGÜ) TIP FAKÜLTESİ VE HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ’NİN İÇ HASTALIKLARI ANA BİLİM DALI GENEL DAHİLİYE BİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYELERİ TARAFINDAN DÜZENLENEN 'BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİZ DE VARIZ' BAŞLIKLI TOPLANTI ESOGÜ PROF. DR. NECLA ÖZDEMİR KONFERANS SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ. TOPLANTIYA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ'NDEN PROF. DR. GÜLAY SAİN GÜVEN VE DOÇ. DR. NURSEL ÇALIK BAŞARAN DAVETLİ OLARAK KATILDI.

İnsan - 3 ay önce

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Genel Dahiliye Bilim Dalı öğretim üyeleri tarafından düzenlenen ’Bağımlılıkla Mücadelede Biz de Varız’ başlıklı toplantı ESOGÜ Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gülay Sain Güven ve Doç. Dr. Nursel Çalık Başaran davetli olarak katıldı. ESOGÜ Tıp Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Gülcan Kalender Güleç’in başkanlığındaki oturumun ilk konuşmacısı olan ESOGÜ Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim elemanı Öğr. Gör. Dr. Leman Deniz Tarlacık, "Bağımlılık; 5N1K" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmasında bağımlılığın; zararlarının fark edilmesine rağmen madde kullanımının sürdürüldüğü, beyinde ödül, kontrol ve stres sistemlerinde nöroadaptasyon süreçleriyle ilerleyen kronik, tekrarlayıcı bir beyin hastalığı olduğunu söyledi. Kronik kullanım sürecinde madde alımının, başlangıçtaki haz arayışından uzaklaşarak yoksunluk belirtilerini gidermeye yönelik bir örüntüye dönüştüğünü belirten Öğr. Gör. Dr. Leman Deniz Tarlacık, bağımlılık tedavisinde yargılayıcı tutumlardan kaçınılması ve sürecin multidisipliner bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurguladı.

Ardından ESOGÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Yıldız "Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Kronik Hastalık Oluşumuna Etkileri" başlıklı sunumunu yaptı. Prof. Dr. Pınar Yıldız sunumunda; kronik hastalıkların oluşmasında sedanter yaşam, aşırı yeme, obezite, sigara ve alkol gibi risk faktörlerinin tekrar eden ve zarar verici alışkanlıklar olarak rol oynadığını, ortak mekanizmalarla bağımlılık sürecine dönüştüğünü ve aynı zamanda bağımlılığın sürekli ve düşük düzeyde devam eden inflamasyonun da hem tetikleyicisi hem de sebebi olabileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Pınar Yıldız özellikle klinik branş hekimlerinin hastalıkların tedavisinde davranışların nedenlerini sorgulaması gerektiğini ve davranış değiştirmeye yönelik özel çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Son konuşmacı olan Doç. Dr. Nursel Çalık Başaran ise olgu örnekleriyle aynı zamanda bağımlılıkları da olan kronik hastalık sahibi bireylerin tedavi süreçlerini yönetirken çoğu zaman gözden kaçan ancak dikkat edilmesi gereken önemli noktaları aktardı. Doç. Dr. Nursel Çalık Başaran özellikle bağımlılıkla mücadelenin çok önemli olduğu bir dönemde olduğumuzu belirterek bu konuda toplumsal bir mücadele gerektiğini vurguladı.

Etkinlik soru-cevap bölümü ile sona erdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’TE YANGIN SONRASI UMUT YEŞERDİ

2026-04-18 14:53 - Marmaris

Kayıp olarak aranan 16 yaşındaki Feyza, ölü olarak bulundu

2026-04-18 00:51 - Asayiş

MARMARİS ULTRA TRAİL HEYECANI BAŞLIYOR

2026-04-17 16:29 - Marmaris

EĞİTİM- SEN’DEN ‘’EĞİTİMDE ŞİDDETE DUR’’ ÇAĞRISI

2026-04-15 14:12 - Marmaris

"DİJİTAL OYUNLARDA ŞİDDET, ÇOCUKLARDA SALDIRGANLIĞI TETİKLEYEBİLİR"

2026-04-18 13:15 - Sağlık

MHP MUĞLA’DA GÖREV DEĞİŞİMİ: İL TEŞKİLATI FESHEDİLDİ

2026-04-17 15:55 - Siyaset

Elazığ’da 8 adet ruhsatsız silah ele geçirildi: 1 tutuklama

2026-04-18 11:39 - Asayiş

ALTIN DEĞİL, SU KAÇAĞI ARIYORLAR

2026-04-18 10:49 - Ekonomi

Taşıma su çilesi son buldu

2026-04-14 12:31 - Sağlık

Kaymakam Refiki Birkan Göktaş Marmaris’e Veda Etti

2026-04-18 10:59 - Genel

İlgili Haberler

Hastane, "Anne dostu hastane" unvanı aldı

15:15 - İnsan

34 yıldır su içemeyen yaşlı adam, 10 gündür yemek de yiyemiyor

15:07 - İnsan

Çorum’da klasik otomobil rüzgarı: Vatandaşlar büyük ilgi gösterdi

15:01 - İnsan

Kuran kurslarında 112 Acil çağrı hattı tanıtımları sürüyor

15:04 - İnsan

Siirt’te özel bireyler ve çocuklar böğürtlen hasadında buluştu

14:41 - İnsan

Günün Manşetleri

Yaşlı çift alevlerin sardığı evden komşuların uyarısıyla çıktı

15:08 - Asayiş

34 yıldır su içemeyen yaşlı adam, 10 gündür yemek de yiyemiyor

15:07 - İnsan

Polisin durdurduğu araçta uyuşturucu hap ele geçirildi

14:06 - Asayiş

Tarla temizliği için yakılan ateş ormanlık alana sıçradı

14:01 - Asayiş

Kaliteli kekiğin dünya pazarında her zaman alıcısı var

13:44 - Ekonomi