?>

ESTÜ’lü öğrenciler hidrojenle uçabilecek İHA için yoğun emek harcıyor

Estü öğrencilerinden oluşan anatolia aero design ekibi, elektrik motorlu muadillerinden daha uzun süre havada kalabilecek insansız hava aracının yapımı için yoğun emek harcıyor

Teknoloji - 2 yıl önce

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) öğrencilerinden oluşan Anatolia Aero Design ekibi, Hidra ismini verdikleri ve tamamladığında elektrik motorlu muadillerinden daha uzun süre havada kalabilecek insansız hava aracının yapımı için yoğun emek harcıyor.

Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Anatolia Aero Design ekibi tarafından tasarım ve yazılımı tamamen yerli imkanlarla geliştirilen insansız hava araçları, katıldıkları yarışmalarda derece elde ederek ön plana çıkıyor. Birçok kategoride yarışan ve başarı elde eden ekip, derslerinden arta kalan zamanı atölyede geçirerek değerlendiriyor. Uluslararası yarışmalarda ve TEKNOFEST’te dereceler elde eden ekibin şimdiki hedefi ise hidrojen yakıtından elde ettikleri elektrikle havalanabilen insansız hava aracı yapabilmek. Öğrencilerin Hidra ismini verdikleri araç, bittiğinde bataryasındaki elektrik gücüyle uçabilen insansız hava araçlarından daha uzun süre havada kalabilecek. Yapımı 300-400 bin lirayı bulan araç için sponsorluk konusunda sıkıntı yaşayan ekip, proje üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Derslerinden arta kalan zamanlarda proje üzerinde çalışan Anatolia Aero Design ekibi, 2025 yılında Hidra’yı uçurmayı planlıyor. “7-8 saate kadar çıkarabileceğimizi gördük”

Anatolia Aero Design ekibi takım kaptanı ESTÜ Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Mustafa Azer projeyle ilgili, “Dünyada uluslararası havaalanı olan tek üniversiteyiz. Ülkemizde de havacılık bölümlerinin en yoğun olduğu nadir üniversitelerden biriyiz diyebiliriz. Uçağımızın ismi Hidra, hidrojenden geliyor. Burada yarışmacıların haricinde bilimsel araştırma projesi ilerletiyoruz. Yapmak istediğimiz şey elektrikli insansız hava araçlarında her zaman uçuş süreleri düşük kalıyor. Sektördeki içten yanmalı İHA’lara göre bu havada kalma süreleri düşük kalıyor. Bunu çözme amacıyla uçağın içerisine bir hibrit sistem düşündük. Elektrikli fırçasız motorla kendine güç sağlıyor. Uçağın içerisindeki bataryada bir sistem var ve yakıt hücresi ve yakıt tankı var. Yakıt hücresi, yakıt tankından gelen enerjiyi elektriğe dönüştürerek bir yandan bataryayı dolduruyor, gerektiğinde de bu gücü motora verebiliyor. Bu sayede normalde uçuş süresi 2-3 saat ile sınırla olan Hidra’nın uçuş süresini yaptığımız testlerle 7-8 saate kadar çıkarabileceğimizi gördük. Geleceğe yönelik çok umutluyuz. Projemiz daha ilerleme aşamasında, sonuçlandırabilmiş değiliz. Tam gaz çalışıyoruz” dedi. “2025 yılında Hidra’yı havada görmek istiyoruz”

Dünya ve ülke genelinde benzeri çalışmaların olduğuna değinen Azer, şöyle devam etti:

“Ülkemizde muadilleri üzerine çalışmalar mevcut ancak çalışmalar son haline gelmiş değil. Çıktıları elde edilmedi. Biz de onlardan bir tanesiyiz. Dünya çapında bilimsel araştırmalar mevcut. Özellikle 2010’lu yılların başından itibaren bu yöne doğru ciddi bir ilgi oluyor. Bilim insanları çok çalışıyor. Açıkçası başarılı uçuşlar da var. Herhangi bir proje bitmedi. Onlar da bizim gibi çalışmaya devam ediyor. Hedefimiz bir yıl içinde projeyi sonlandırmak. Ancak karşımıza çıkan maddi ve benzeri sorunlar oluyor. Umuyoruz ki en geç 2025 yılında Hidra’yı havada görmek istiyoruz. Kilit konu maalesef sponsorluk. Kurduğumuz sistemin Türk parasıyla maliyeti yaklaşık 300-400 bin lirayı buluyor. Böyle bütçeler bulmak üniversitede araştırma yaparken kolay olmuyor.” “Akşam saatlerinde gelip burada projelerimizi devam ettiriyoruz”

Anatolia Aero Design ekibinde çalışan Uçak Gövde ve Motor Bakımı 3. sınıf öğrencisi İltemir Taha Binali ise, ”İnsansız hava araçları araştırma geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Kendi lisans çalışmalarımızla aynı zamanda projelerimizi devam ettirmek zorundayız. Her hafta zorunlu 8 saat çalışmamız var. Ayrıca hafta içleri de müsait olduğumuzda akşam saatlerinde gelip burada projelerimizi devam ettiriyoruz. Şu an üzerinde çalıştığımız yaklaşık 6 proje var. Tabii ki yoruluyoruz. Ancak bir şeyler başarmak istiyorsak burada yorulmanın pek bir önemi kalmıyor. Çünkü başarı burada tek başına iş yapmak değil, hayatta da diğer işleri başarıp buraya vakit ayırabilecek durumu elde edebilmektir” ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

CHP’Lİ ACAR ÜNLÜ BELEDİYE BAŞKAN ADAY ADAYLIĞI’NDA  BENDE VARIM DEDİ

2023-11-24 17:07 - Marmaris

Yozgat’ta iki ayrı kaza: 4 yaralı

2023-11-27 23:22 - Asayiş

Engelli can dostlar sıcak yuvalarına kavuşuyor

2023-11-28 10:05 - Yaşam

UYKUSUZ AYILAR MAHALLEYİ UYUTMADI

2023-11-28 09:27 - Yaşam

Muğla Emniyeti’nden araçlarda ‘kış lastiği’ uyarısı

2023-11-29 08:40 - Yaşam

ANADOLUJET UÇAĞI ACİL İNİŞ YAPTI: YOLCULARIN PANİK DOLU ANLARI

2023-11-28 20:39 - Genel

OSB Yönetimi 24 Kasım’da Öğretmenlerle buluştu

2023-11-25 12:11 - İnsan

TÜRKİYE'DEKİ HAVALİMANI SAYISI 61'E ÇIKIYOR

2023-11-24 17:42 - Turizm

SERDAR KARAAĞAÇ  ‘MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN TURİSTİK İLÇELERE 10 YILLIK BORCU VAR’

2023-11-29 17:20 - Siyaset

MARMARİS'TE ESKİ GÜNLER

2023-11-24 17:07 - Marmaris

İlgili Haberler

Gayrimenkul değerlemede yerli yapay zeka hamlesi

10:11 - Teknoloji

Endemik bitki çekirdekleri, nörodejeneratif hastalıklar ve uyku bozukluğu sorunu çözülecek

08:35 - Teknoloji

‘TÜBİTAK Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı’ sonuçları açıklandı

12:50 - Teknoloji

Cilt yaralanmaları yapay zeka destekli sistem ile özel bitkilerden elde edilen formülasyon buharı ile tedavi edilecek

17:03 - Teknoloji

İkinci El Telefon Alırken Dolandırıcılığa Dikkat!

09:22 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Arkadaşını silahla yaralayan şahsa 4 yıl hapis

15:47 - Asayiş

Kavurucu Sıcaklar ve Yüksek Nem Bunalttı

15:38 - Gündem

Kule vinçte fenalaşan operatörü itfaiye kurtardı

15:32 - Asayiş

Yaz sıcaklarında bu rahatsızlıklara dikkat

15:29 - Genel

Real Madrid, Lucas Vazquez'e Veda Ediyor

15:10 - Spor